Skocz do zawartości

Piwo na s-04, wysokie blg końcowe


szwagry

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

mam takie pytanie, uwarzyłem 2 (warka 8 i 9) piwa na drożdżach s-04 (zrehydatyzowanych)

http://www.brewness.com/pl/recipe/the-dark-side-of-the-moon/view

http://www.brewness.com/pl/recipe/bitter-better/view 

pierwsze zeszło do 4,5 blg po 3 tygodniach fermentacji (temp zadnia 16C, później około 18, pod koniec 20C )

drugie zeszło do 5 blg po 3 tygodniach fermentacji (temp zadnia 17C, później około 18, pod koniec 20C )

 

przy zacieraniu temp mogły być wyższe niż podane, ponieważ termometr sądowy (jak później się zorientowałem) pokazuje czasem niższe temperatury (ekstremalnie o 4C).

 

moje pytanie jest takie skąd takie niskie od fermentowanie? Co można z tym zrobić na przyszłość?

Edytowane przez szwagry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pierwsze zeszło do 4,5 blg po 3 tygodniach fermentacji (temp zadnia 16C, później około 18, pod koniec 20C )

drugie zeszło do 5 blg po 3 tygodniach fermentacji (temp zadnia 17C, później około 18, pod koniec 20C )

 

przy zacieraniu temp mogły być wyższe niż podane, ponieważ termometr sądowy (jak później się zorientowałem) pokazuje czasem niższe temperatury (ekstremalnie o 4C).

 

moje pytanie jest takie skąd takie niskie od fermentowanie? Co można z tym zrobić na przyszłość?

A to pytanie to gdzie?


nie wiem dlaczego ale nie załączyło tekstu po linkach do receptur

Edytowane przez szwagry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielkim ekspertem od drożdży S04 nie jestem, ale jak dla mnie normalne odfermentowanie jak na zacieranie przez 60 min w 67°C.

 

Dodatkowo:

przy zacieraniu temp mogły być wyższe niż podane, ponieważ termometr sądowy (jak później się zorientowałem) pokazuje czasem niższe temperatury (ekstremalnie o 4C).

Wynikałoby, że zacierałeś w jeszcze wyższej temperaturze, czyli jeszcze bardziej na "słodko". Stąd być może takie odfermentowanie. Chociaż jak dla mnie nie ma w tym tragedii.

 

P.S. drugi link nie działa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielkim ekspertem od drożdży S04 nie jestem, ale jak dla mnie normalne odfermentowanie jak na zacieranie przez 60 min w 67°C.

 

Dodatkowo:

przy zacieraniu temp mogły być wyższe niż podane, ponieważ termometr sądowy (jak później się zorientowałem) pokazuje czasem niższe temperatury (ekstremalnie o 4C).

Wynikałoby, że zacierałeś w jeszcze wyższej temperaturze, czyli jeszcze bardziej na "słodko". Stąd być może takie odfermentowanie. Chociaż jak dla mnie nie ma w tym tragedii.

 

P.S. drugi link nie działa.

 

Dzięki za info, muszę jeszcze trochę popracować nad kontrolą temperatury przy zacieraniu. Myślę jednak, że do tych piw takie zacieranie będzie ok.

wklejam jeszcze link do drugiej receptury:

http://www.brewness.com/pl/recipe/bitter-better/view

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.