Jazzman108 0 Posted January 29, 2010 Witam, mam brewkit WES "domowe ciemne" Rozumiem, że puszka ta starczy na 12litrową warkę. Pytanie brzmi czy woda którą będę uzupełniał do objętości 12litrów musi być przygotowana ? Czy może to być woda prosto z kranu/butelki. Na forum nie znalazłem podobnego tematu. Pozdrawiam. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted January 29, 2010 Zazwyczaj na około 20L. Ja bym spasteryzował ew. na chwilkę zagotował. Resztę masz na wiki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jazzman108 0 Posted January 29, 2010 (edited) Właśnie zazwyczaj 20l a przy WES'ie pisze, że 12l i zgłupiałem http://www.homebrewing.pl/piwo-domowe-ciemne-wes-17kg-p-40.html Edited January 29, 2010 by Jazzman108 Quote Share this post Link to post Share on other sites
keda 1 Posted January 29, 2010 żeby mieć 20 l musisz dodać 2 puszkę ekstraktu słodowego - ale nie nachmielonego lub http://www.homebrewing.pl/coopers-brew-enhancer-polepszacz-1kg-p-182.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
coelian 38 1 Items Posted January 29, 2010 (edited) Na stronie WES jest przepis. A tu przykładowy zestawik do ciemnego. reszta na PW Edited January 29, 2010 by coelian Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jazzman108 0 Posted February 1, 2010 A więc, zamówiłem ekstrakt słodowy niechmielony jasny. Jak już przyjdzie to zaczniemy zabawę Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Sporo poczytałem na forum i raczej wątpliwości już nie mam, przynajmniej tak mi się wydaje Pozdr. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart07 1 Posted February 1, 2010 Gotuj wodę, jak przyjdzie to będziesz miał przestygniętą. Będziesz potrzebował 15l przegotowanej wody (w miarę sterylnej). Jak będziesz miał o temp. 4°C to warzenie zajmie godzinę. Bart Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek73 1 Posted February 1, 2010 a brew kity się warzy ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart07 1 Posted February 1, 2010 (edited) Nie wiem, ale generalnie czepiasz się Co by w temacie było: Ciekawe co wyjdzie z ekstraktu chmielonego ciemnego i niechmielonego jasnego? Szare WESowe? Edited February 1, 2010 by bart07 Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek73 1 Posted February 1, 2010 nie czepiam się tylko tak jest brew kita się nie warzy ja też przechodziłem robienie tego piwa Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted February 1, 2010 a brew kity się warzy ? Co przez to rozumiesz ? Bo jeśli chodzi o gotowanie , to tak . Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart07 1 Posted February 1, 2010 nie czepiam się tylko tak jest brew kita się nie warzy ja też przechodziłem robienie tego piwa Dorób interpunkcję, bo ciężko się czyta. Warka jest warką. Bart Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted February 1, 2010 No to sobie pogotuj nachmieloną konserwę przez godzinę, ile aromatu Ci zostanie? Skończcie się bawić w te gotowce i do ROBOTY! Przeczytajcie moją sygnaturę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jazzman108 0 Posted February 1, 2010 (edited) Co by w temacie było: Ciekawe co wyjdzie z ekstraktu chmielonego ciemnego i niechmielonego jasnego? Szare WESowe? Oryginalnie WES'owy zestaw zawiera ciemny ekstrakt chmielony i jasny niechmielony: http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=115 Jejski Ogólnie to gdybym mógł zaczął bym od zacierania jednak puki co nie dysponuje odpowiednim sprzętem. Musiałem ostatnio zmienić struny w kontrabasie a wydatek to nie mały Gotowiec powinien dać mi jakieś pojęcie o smaku piwa domowego, przynajmniej tak myślę. Edited February 1, 2010 by Jazzman108 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted February 1, 2010 Nachmielone ekstrakty należy gotować 15 min w celu zapewnienia sterylności brzeczki Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbyszek73 1 Posted February 1, 2010 (edited) Zawartość puszki gotować przez ok 20 min. (pod przykrywką na wolnym ogniu), w ok. 4-5 litrach wody, pilnując aby nie wykipiało. W ten sposób zapewnimy sterylność brzeczki przed fermentacją.... warzy się 20 min:lol: Edited February 1, 2010 by zbyszek73 Quote Share this post Link to post Share on other sites
przemo70 38 1 Items Posted February 1, 2010 No to sobie pogotuj nachmieloną konserwę przez godzinę, ile aromatu Ci zostanie? Skończcie się bawić w te gotowce i do ROBOTY! Przeczytajcie moją sygnaturę. Jejski ty się nie czepiaj tak tego warzenia z puchy, niech się Jazzman wyszkoli na kilku wesowych zestawach, a jak nazbiera sprzetu i się otrzaska z tematem, wtedy bedzie zacierał.Bądź wyrozumiały kolego Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jejski 323 1 Items Posted February 1, 2010 Troszkę motywacji trzeba dodać Jednak są ludzie którzy zacierali od pierwszej warki. Niestety nie byłem to ja i bardzo żałuję, Ale tak jak piszesz trzeba się przekonać na własnej d.... @ Jazzman108 Musiałem ostatnio zmienić struny w kontrabasie a wydatek to nie mały to trzeba było wygotować jak za komuny , a zaoszczędzone pieniądze wydać na sprzęt I tak powiem do roboty Quote Share this post Link to post Share on other sites
coelian 38 1 Items Posted February 2, 2010 Na stronce WES piszą:"zagotować" bez podawania czasu. Ludzie brew-kity po prostu mieszają z gorącą wodą i jest ok.... Więc myślę, że "zagotowanie" i przytrzymanie na "bulgotaniu" przez 30 sek wystarczy by i tak pewnie sterylną zawartość puszki wysterylizować Sprzęt dokupisz i zaczniesz zacierać.... do tego czasu proszę się nie przejmować tylko korzystać z dobrodziejstw WES, Coopers i Muntons... Zbierzesz doświadczenia co do sterylizowania sprzętu, dekantacji, rozlewu.... a to co będzie w butelkach wielu zasmakuje. p.s jaką muzykę grasz?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Belzebub 24 Posted February 2, 2010 JA bym tam nic nie gotował, tylko do kranówy wlał zawartość puszki i spokojnie fermentował. Po co bawić się z jakimś gotowaniem tego ekstraktu, on pewnie był wysterylizowany w procesie produkcji. No chyba że sam Wes zaleca, to znaczy, że cos mają na sumieniu Quote Share this post Link to post Share on other sites
coelian 38 1 Items Posted February 2, 2010 JA bym tam nic nie gotował, tylko do kranówy wlał zawartość puszki i spokojnie fermentował. Po co bawić się z jakimś gotowaniem tego ekstraktu, on pewnie był wysterylizowany w procesie produkcji. Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund. Tu rady GURU piwa z konserwy: Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jazzman108 0 Posted February 2, 2010 Jejski Widzę, że Jesteś obeznany w temacie coelian Blues, jazz, funk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jazzman108 0 Posted February 6, 2010 (edited) brewkit - "domowe ciemne" WES ekstrakt - Muntons Light drożdże - Safale S-04 Drożdże dodałem przy temperaturze 24C. Postaram się później wrzucić jakąś fokte. Fermentor stoi w pomieszczeniu w którym temp. waha się między 20-24 (zależy o której się w piecu napali ) Pozdr. EDIT: blg 12 EDIT2: tuż przed dodaniem drożdży: Edited February 6, 2010 by Jazzman108 Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 721 1 Items Posted February 6, 2010 Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund. A w jakim celu ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
coelian 38 1 Items Posted February 6, 2010 (edited) Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund. A w jakim celu ? O ile wiem Coopers nie piszą by ich brew-kity gotować... Jeśli w WES-ie piszą by "zagotować" to ich trzeba zapytać. Co szkodzi cyt.:"zagotować, mieszając" ? Edited February 6, 2010 by coelian Quote Share this post Link to post Share on other sites