Jump to content
Jazzman108

Pierwsza warka. (brewkit WES)

Recommended Posts

Witam,

mam brewkit WES "domowe ciemne"

 

Rozumiem, że puszka ta starczy na 12litrową warkę. Pytanie brzmi czy woda którą będę uzupełniał do objętości 12litrów musi być przygotowana ? Czy może to być woda prosto z kranu/butelki.

Na forum nie znalazłem podobnego tematu.

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na stronie WES jest przepis.

A tu przykładowy zestawik do ciemnego.

 

reszta na PW

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

A więc, zamówiłem ekstrakt słodowy niechmielony jasny. Jak już przyjdzie to zaczniemy zabawę :lol:

 

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Sporo poczytałem na forum i raczej wątpliwości już nie mam, przynajmniej tak mi się wydaje :smilies:

 

Pozdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotuj wodę, jak przyjdzie to będziesz miał przestygniętą. Będziesz potrzebował 15l przegotowanej wody (w miarę sterylnej). Jak będziesz miał o temp. 4°C to warzenie zajmie godzinę.

 

Bart

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, ale generalnie czepiasz się ;)

 

Co by w temacie było: Ciekawe co wyjdzie z ekstraktu chmielonego ciemnego i niechmielonego jasnego? Szare WESowe?

Edited by bart07

Share this post


Link to post
Share on other sites
nie czepiam się tylko tak jest brew kita się nie warzy ja też przechodziłem robienie tego piwa

Dorób interpunkcję, bo ciężko się czyta. Warka jest warką.

 

Bart

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to sobie pogotuj nachmieloną konserwę przez godzinę, ile aromatu Ci zostanie? Skończcie się bawić w te gotowce i do ROBOTY! Przeczytajcie moją sygnaturę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co by w temacie było: Ciekawe co wyjdzie z ekstraktu chmielonego ciemnego i niechmielonego jasnego? Szare WESowe?

Oryginalnie WES'owy zestaw zawiera ciemny ekstrakt chmielony i jasny niechmielony:

http://www.sklep.wes.com.pl/?d=produkt&id=115

 

 

Jejski

 

Ogólnie to gdybym mógł zaczął bym od zacierania jednak puki co nie dysponuje odpowiednim sprzętem. Musiałem ostatnio zmienić struny w kontrabasie a wydatek to nie mały ;) Gotowiec powinien dać mi jakieś pojęcie o smaku piwa domowego, przynajmniej tak myślę.

Edited by Jazzman108

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawartość puszki gotować przez ok 20 min. (pod przykrywką na wolnym ogniu), w ok. 4-5 litrach wody, pilnując aby nie wykipiało. W ten sposób zapewnimy sterylność brzeczki przed fermentacją.... warzy się 20 min:lol:;)

Edited by zbyszek73

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to sobie pogotuj nachmieloną konserwę przez godzinę, ile aromatu Ci zostanie? Skończcie się bawić w te gotowce i do ROBOTY! Przeczytajcie moją sygnaturę.

Jejski ty się nie czepiaj tak tego warzenia z puchy, niech się Jazzman wyszkoli na kilku wesowych zestawach, a jak nazbiera sprzetu i się otrzaska z tematem, wtedy bedzie zacierał.Bądź wyrozumiały kolego ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Troszkę motywacji trzeba dodać ;) Jednak są ludzie którzy zacierali od pierwszej warki. Niestety nie byłem to ja i bardzo żałuję, Ale tak jak piszesz trzeba się przekonać na własnej d.... @ Jazzman108

Musiałem ostatnio zmienić struny w kontrabasie a wydatek to nie mały

to trzeba było wygotować jak za komuny :/ , a zaoszczędzone pieniądze wydać na sprzęt :/ I tak powiem do roboty ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na stronce WES piszą:"zagotować" bez podawania czasu.

Ludzie brew-kity po prostu mieszają z gorącą wodą i jest ok....

Więc myślę, że "zagotowanie" i przytrzymanie na "bulgotaniu" przez 30 sek wystarczy by i tak pewnie sterylną zawartość puszki wysterylizować ;)

Sprzęt dokupisz i zaczniesz zacierać.... do tego czasu proszę się nie przejmować tylko korzystać z dobrodziejstw WES, Coopers i Muntons... :/

Zbierzesz doświadczenia co do sterylizowania sprzętu, dekantacji, rozlewu.... a to co będzie w butelkach wielu zasmakuje.

 

p.s jaką muzykę grasz??

Share this post


Link to post
Share on other sites

JA bym tam nic nie gotował, tylko do kranówy wlał zawartość puszki i spokojnie fermentował. Po co bawić się z jakimś gotowaniem tego ekstraktu, on pewnie był wysterylizowany w procesie produkcji. No chyba że sam Wes zaleca, to znaczy, że cos mają na sumieniu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
JA bym tam nic nie gotował, tylko do kranówy wlał zawartość puszki i spokojnie fermentował. Po co bawić się z jakimś gotowaniem tego ekstraktu, on pewnie był wysterylizowany w procesie produkcji.

Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund.

Tu rady GURU piwa z konserwy:

Share this post


Link to post
Share on other sites

brewkit - "domowe ciemne" WES

ekstrakt - Muntons Light

drożdże - Safale S-04

 

 

Drożdże dodałem przy temperaturze 24C. Postaram się później wrzucić jakąś fokte.

Fermentor stoi w pomieszczeniu w którym temp. waha się między 20-24 (zależy o której się w piecu napali :smilies:)

 

 

Pozdr.

 

EDIT: blg 12

 

 

EDIT2: tuż przed dodaniem drożdży:

 

p1000273s.jpg

Edited by Jazzman108

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dokładnie... ale niech zabulgocze dla pewności przez 30 sekund.

A w jakim celu ?

O ile wiem Coopers nie piszą by ich brew-kity gotować...

Jeśli w WES-ie piszą by "zagotować" to ich trzeba zapytać. Co szkodzi cyt.:"zagotować, mieszając" ?

 

 

:smilies:

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.