liver999 Posted August 8, 2016 Share Posted August 8, 2016 Piwowarzy gdzie znaleźc informacje na temat belgijskich szczepów drożdży, a dokładnie rzecz ujmując:opisu szczepów drożdży. Dlaczego akurat piwa z tych 6 opactw smakują tak a nie inaczej. Jak to się stało że akurat tam wyewoluowały te szczepy. Jakie są charakterystyczne produkty ich fermentacji (związki chemiczne) decydujące o takim a nie innym smaku/zapachu piwa. ( chodzi o klasztorne piwa belgijskie: Chimay, Westmalle, itp ) moze rzuciła Wam sie w oczy jakas ksiazka na ten temat, albo artykuly, albo znacie kogoś kto sie bardzo mocno zajmuje piwowarstwem? bede wdzięczny za cokolwiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted August 8, 2016 Share Posted August 8, 2016 Stan Hieronymus - Brew like a monk. Pierwsze ci mi przychodzi do głowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.