Skocz do zawartości

Gypsym: gips piworarski vs. gips budowlany


marlow

Rekomendowane odpowiedzi

Warto zobaczyć czy nie ma dodatków które dorzucił producent, aby polepszyć właściwości budowlane takiego gipsu. Czystość samego CaSO4 może być mniejsza - ale przy ilościach jakie dodaje się w piwowarstwie nie ma to większego znaczenia tak naprawdę.

 

Oczywiście gipsy w sklepach piwowarskich są nieprawdopodobnie drogie w przeliczeniu na kilogram - ale 20g styka na 80l piwa i pytanie czy jest sens kombinować ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli można podepnę się pod temat.

 

Czym podnosi się poziom wapnia Ca w wodzie? Siarczanem wapnia (gips), węglanem wapnia (kreda), czy chlorkiem wapnia? :)

Właściwie każdą z wymienionych soli. Naskuteczniej zrobisz to dodając chlorek, bo jest najlepiej rozpuszczalny spośród tych trzech soli.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kieruję się wskazówkami z wiki z tej strony. Tematem wody zacząłem interesować się po tym jak jedno z piw nie chciało iść na współpracę i nie mogło się wyklarować. Ze strony z linku wziąłem informację, że w przypadku gdy woda ma mniej niż 50 ppm Ca mogą wystąpić problemy z klarowaniem (wiem, że mogą też być inne przyczyny ale na razie wziąłem się za wodę). Obliczyłem, że woda z kranu, której użyłem do piwa miała ok 30 ppm Ca, stąd mój pomysł aby spróbować podnieść jego poziom.

 

Jednocześnie chciałbym uzyskać poprawny poziom innych jonów (tutaj również kierując się wskazówkami z linku). Dlatego do następnej warki IRA (do zacierania) zmieszałem dwie wody mineralne w efekcie czego uzyskałem takie parametry: Ca 53ppm, HCO3 190ppm, SO4 11ppm, Cl 6ppm. Do wysładzania użyłem wody z sieci.

 

W wiki stoi: "Aby móc dokonywac modyfikacji, musimy znać skład naszej wody i posiadać sole wapnia: Siarczan wapnia (gips), Węglan wapnia (kreda), Chlorek wapnia (rzadziej używane to sól epsom (siarczan magnezu), soda oczyszczona (węglan sodu) i sól kuchenna (chlorek sodu))"

 

Stąd moje pytanie czym podnieść poziom Ca... i kolejna wątpliwość czym korygować np. poziom HCO3... 

 

Wcześniej nie miałem problemów z klarowaniem wpadłem więc na pomysł, że zmieniła się woda w kranie. To ostatnie raczej jednak nie miało miejsca bo w międzyczasie dotarłem do wcześniejszych raportów badań wody i są one podobne z teraźniejszymi. 

A może brak klarowności może wynika ze zjawiska elektrolizy? (w warce, która nie chciała się wyklarować po raz pierwszy użyłem mieszadła z silnikiem od wycieraczek oraz termometru z sondą włożoną w miedzianą rurkę - po połączeniu miernikiem mieszadła oraz tej miedzianej rurki pokazuje mi ok 0,5V, woda nie zmieniła koloru, na miedzianej rurce brak oznak zielonego nalotu i na mieszadle brak oznak rdzy... więc nie wiem czy jest elektroliza czy jej nie ma... zacieram w garnku emaliowanym, na płycie indukcyjnej...) :)

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kieruję się wskazówkami z wiki z tej strony. Tematem wody zacząłem interesować się po tym jak jedno z piw nie chciało iść na współpracę i nie mogło się wyklarować. Ze strony z linku wziąłem informację, że w przypadku gdy woda ma mniej niż 50 ppm Ca mogą wystąpić problemy z klarowaniem (wiem, że mogą też być inne przyczyny ale na razie wziąłem się za wodę). Obliczyłem, że woda z kranu, której użyłem do piwa miała ok 30 ppm Ca, stąd mój pomysł aby spróbować podnieść jego poziom.

 

Jednocześnie chciałbym uzyskać poprawny poziom innych jonów (tutaj również kierując się wskazówkami z linku). Dlatego do następnej warki IRA (do zacierania) zmieszałem dwie wody mineralne w efekcie czego uzyskałem takie parametry: Ca 53ppm, HCO3 190ppm, SO4 11ppm, Cl 6ppm. Do wysładzania użyłem wody z sieci.

 

W wiki stoi: "Aby móc dokonywac modyfikacji, musimy znać skład naszej wody i posiadać sole wapnia: Siarczan wapnia (gips), Węglan wapnia (kreda), Chlorek wapnia (rzadziej używane to sól epsom (siarczan magnezu), soda oczyszczona (węglan sodu) i sól kuchenna (chlorek sodu))"

 

Stąd moje pytanie czym podnieść poziom Ca... i kolejna wątpliwość czym korygować np. poziom HCO3... 

 

Wcześniej nie miałem problemów z klarowaniem wpadłem więc na pomysł, że zmieniła się woda w kranie. To ostatnie raczej jednak nie miało miejsca bo w międzyczasie dotarłem do wcześniejszych raportów badań wody i są one podobne z teraźniejszymi. 

A może brak klarowności może wynika ze zjawiska elektrolizy? (w warce, która nie chciała się wyklarować po raz pierwszy użyłem mieszadła z silnikiem od wycieraczek oraz termometru z sondą włożoną w miedzianą rurkę - po połączeniu miernikiem mieszadła oraz tej miedzianej rurki pokazuje mi ok 0,5V, woda nie zmieniła koloru, na miedzianej rurce brak oznak zielonego nalotu i na mieszadle brak oznak rdzy... więc nie wiem czy jest elektroliza czy jej nie ma... zacieram w garnku emaliowanym, na płycie indukcyjnej...) :)

Śmiało możesz wykluczyć elektrolizę:)

Ja bym na Twoim miejscu przyjżał się pH zacieru. To właściwie jedyny element związany z wodą do którego należy przykładać wagę (wg mojej opinii). Dodatkowo zastosuj whirfloc lub mech irlandzki jeżeli jeszcze tego nie robisz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja bym na Twoim miejscu przyjżał się pH zacieru. To właściwie jedyny element związany z wodą do którego należy przykładać wagę (wg mojej opinii). Dodatkowo zastosuj whirfloc lub mech irlandzki jeżeli jeszcze tego nie robisz.

 

Dzięki za rady odnośnie pH... tak zrobię. Odnośnie mchu irlandzkiego raz go stosowałem a raz nie i w warkach gdzie go nie używałem nie było problemów z klarowaniem. Stąd raczej szedłem innym tropem. 

 

Czy niewłaściwe pH może wpłynąć na utrudnione klarowanie?

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja obstawiam infekcje. Robiłem piwa z bardzo mała ilością Ca w wodzie (mam wodę RO i sam sobie ustala skład pierwiastków) i wszystkie były kristall klar.

Woda, elektroliza i inna halucynacja - tego bym się czepiał na końcu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Mam pytanie. Znalazłem na Allegro ofertę firmy WarChem. Mają np.:  siarczan wapnia bezwodny czysty. CaSO4 gatunek - czysty. Chlorek wapnia 2hydrat gatunek - czysty. Siarczan Magnezu - sól gorzka gatunek czysty MgSO4 x 7H2O.  Czy uważacie ze można użyć do modyfikacji wody te produkty?

Edytowane przez Nagellan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie. Znalazłem na Allegro ofertę firmy WarChem. Mają np.:  siarczan wapnia bezwodny czysty. CaSO4 gatunek - czysty. Chlorek wapnia 2hydrat gatunek - czysty. Siarczan Magnezu - sól gorzka gatunek czysty MgSO4 x 7H2O.  Czy uważacie ze można użyć do modyfikacji wody te produkty?
Oczywiście

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.