Skocz do zawartości

Birrificio "Birravale"


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie

 

Birrificio "Birravale" melduje się na forum.

Jeżeli ktoś to czyta to bardzo mi miło.

Przygodę z warzeniem zacząłem w marcu 2016. Mam za sobą 8 warek. Wszystkie zacierane.  Piwo robię we Włoszech i jest tu dość duży problem z utrzymaniem odpowiednich temperatur fermentacji,gdyż nie dysponuję jeszcze żadnym chłodzeniem,ale na całe szczęście będę je miał już jesienią.  Będę starał się na bieżąco zapisywać swoje poczynania i proszę o pomoc i Wasze opinie.

 

Sprzęt:

  • Garnek 25L
  • 3 fermentory 20L
  • Filtracja w fermentorze z nawierconymi dziurkami
  • Śrutownik Biowin
  • Chłodzenie w wannie

 

Lista piw:

  1. Kolsch
  2. American Wheat
  3. Sweet Stout
  4. AIPA
  5. Irish Red Ale
  6. Witbir
  7. APA z owocami
  8. Black IPA
Edytowane przez Cristian7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. Kolsch;  12Blg, 20IBU, 10 litrów   (13.03.2016)

 

 

Zasyp:

Pilzneński              1,5kg

Monachijski typ I   0,35kg

Pszeniczny            0,3kg

Cara-Pils               0,15kg

Zakwaszający       0,02kg

 

 

Zacieranie

66 stopni przez 90'

78 stopni przez 10'

 

6 litrów wody do zacierania + 10 litrów do wysładzania 

 

 

Chmielenie:

60' hallertauer mittelfrüh 10g

30' hallertauer mittelfrüh 10g

10' saaz 10g

 

Gotowane 60'

 

 

Na zimno:

5dni Mandarina Bavaria 30g

Skórka i sok z 2 mandarynek

 

 

Drożdże FM50( 3 dniowy starter w słoiku)

 

 

Fermentacja

 

Temperatura fermentacji 20 stopni. 

Burzliwa  6dni

Cicha  6dni

W sumie zeszło do 1BLG

 

Zabutelkowane z dodatkiem 50g cukru + 1 litr wody

Edytowane przez Cristian7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2. American Wheat;  11Blg, 29IBU, 10 litrów (19.03.2016)


 


 


Zasyp:


Pale ale 1kg


Pszeniczny 1kg


Monachijski typ I 0,3kg


Płatki pszeniczne 0,1kg


 


Płatki kleikowałem w 0,5litra wody, które trzeba doliczyć do wody dodanej do zacierania


 


Zacieranie


66 stopni przez 90'


78 stopni przez 10'


 


6 litrów wody do zacierania + 13 litrów do wysładzania = 19,5 litra ( z wodą z kleikowania)


 


 


Chmielenie:


60' Citra 5g


30' Citra 5g


5' Amarillo 5g


 


Gotowane 60'


 


 


Na zimno:


Amarillo 15g i Citra 15g na 5 ostatnich dni fermentacji cichej


 


 


Drożdże FM50(gęstwa po kolsch'u)


 


 


Fermentacja


 


Temperatura fermentacji 21 stopni. 


Burzliwa  6dni


Cicha  8dni


W sumie zeszło do 2BLG


 


Zabutelkowane z dodatkiem 75g cukru + 1 litr wody


Wcześniejsze piwo z 50g cukru wydawało sie niedogazowane, ale AW miał być mocniej nagazowany dlatego dosypałem aż 25g cukru


Edytowane przez Cristian7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3. Sweet Stout;  12Blg, 29IBU, 10 litrów (30.03.2016)


 


 


Zasyp:


Pale ale 1,5kg


Pszeniczny 0,25kg


Karmelowy 30EBC  0,2kg


Pszeniczny czekoladowy 0,15kg


Czekoladowy 0,15kg


Palony jęczmień 0,1kg


Płatki owsiane 0,4kg


Laktoza 0,25kg


 


Zacieranie


65 stopni przez 100'


78 stopni przez 10'


 


5 litrów wody do zacierania + 2 litry do kleikowania płatków + 10 litrów do wysładzania 


 


Zacierałem 90 minut (słody jasne), po próbie jodowej słody ciemne na 10', później Mash out


 


Chmielenie:


60' Challanger 10g


20' Challanger 10g


5' Challanger 10g


15' Laktoza 0,25kg


 


Gotowane 60'


 


 


Na zimno:


Płatki dębowe (50g) średnio opiekane, macerowane 1 miesiąc w brandy dodane po cichej do leżakowania na 3 miesiące


 


 


Drożdże Mangrove Jack British Ale M07 (uwodnione 2 dni)


 


 


Fermentacja


 


Temperatura fermentacji 20 stopni. 


Burzliwa  9dni


Cicha  6dni


W sumie zeszło do 6BLG (z laktozą)


 


Zabutelkowane 16.07.2016  z dodatkiem 74g cukru + 1 litr wody


 


Czuć mocny palący alkohol i świeżo przeciętą deskę ( nie o to chodziło). Może się jeszcze ułoży. 

Edytowane przez Cristian7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4. AIPA;  13Blg, 40IBU, 8litrów (24.04.2016)


 


To piwo to klasyczne czyszczenie magazynu :)


 


Zasyp:


Pale ale 1,2kg


Pilzneński 0,5kg


Cara-pils 0,4kg


 


 


Zacieranie


67 stopni przez 90'


78 stopni przez 10'


 


5 litrów wody do zacierania + 9,5 litrów do wysładzania 


 


Na ostatnie 10' zacierania wrzuciłem 100g cukru, 10g mięty Glaciale, 10g skórki z limonki i 30ml soku z limonki


 


 


Chmielenie:


60' hallertauer mittelfrüh 15g


30' Citra 10g


10' Amarillo 5g


 


Gotowane 60'


 


 


Na zimno:


3 ostatnie dni cichej: 17g Amarillo, 14g Citra


 


 


Gestwa po America Wheat


 


 


Fermentacja


 


Temperatura fermentacji 21 stopni. 


Burzliwa  7dni


Cicha  8dni


W sumie zeszło do 2BLG


 


Zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru + 0,5 litr wody


 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5. Irish Red Ale;  11Blg, 26IBU, 10 litrów (04.05.2016)


 


 


Zasyp:


Pale ale 1,3kg


Karmelowy 30EBC 0,3kg


Monachijski typ I 0,3kg


Pszeniczny 0,2kg


Caraamber 0,05kg


Carahell 0,05kg


Palony jęczmień 0,08kg


 


Zacieranie


67 stopni przez 90'


78 stopni przez 10'


 


5,5 litrów wody do zacierania + 11,5 litrów do wysładzania 


 


 


Chmielenie:


60' Challanger 10g


20' Challanger 5g


5' Challanger 5g


5' Mandarina Bavaria 5g


 


Gotowane 60'


 


 


Gęstwa po Sweet Stout ( Mangrove Jack British Ale M07)


 


 


Fermentacja


 


Temperatura fermentacji 22 stopni. 


Burzliwa  5dni


Cicha  6dni


W sumie zeszło do 2BLG


 


Zabutelkowane (15.05) z dodatkiem 45g cukru + 1 litr wody


 


W smaku przypomina skórkę z chleba. Kiepska piana. Wyszło raczej Irish Ale, bo jest mało RED, albo źle dobrana receptura, albo mam wydajność inną niż 70% ( jeszcze nie liczyłem), bo taką mam ustawioną w BS2, a tam wyglądało na w miarę czerwone. 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

6. Witbir;  11Blg, 20IBU, 15 litrów (29.05.2016)


 


 


Zasyp:


Pilzneński  1,3kg


Pszeniczny  0,4kg


Zakwaszający 0,18kg


Płatki pszeniczne  1,3kg


Płatki owsiane 0,4kg


 


 


Zacieranie


70 stopni przez 90'


78 stopni przez 10'


 


11 litrów wody do zacierania + 14 litrów do wysładzania 


 


 


Chmielenie:


60' hallertauer mittelfrüh 15g


20' saaz 20g


5' saaz 20g


 


Gotowane 60'


 


 


Dodatki:


Kolendra 10g


Skórka słodkiej pomarańczy 10g


Curracao 20g


Trawa cytrynowa 20g


Te 4 dodatki podzieliłem na dwie partie i dodałem, raz na 10' gotowania i raz na 3'


Dodałem też 100g cukru na 60' i 10g mchu irlandzkiego na 10'


 


 


Drożdże Blanche(Brewferm)suche, uwodnione 1 dzień przed warzeniem


 


 


Fermentacja


 


Temperatura fermentacji 21 stopni. 


Burzliwa  4dni


Cicha  7dni


W sumie zeszło do 5 BLG


 


Zabutelkowane z dodatkiem 74g cukru + 1 litr wody


 


Kleikowanie w 7 litrach wody(1,7 kg płatków) + 4 litry wody, żeby obniżyć temperaturę do 74 stopni i dodać słody. 


Duże problemy przy filtracji. 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem. Dzięki za uwagę. Wystraszyłem się trochę tego zacierania na słodko i w ostatniej chwili zmieniłem zdanie i dodałem cukier, żeby zwiększył wytrawność. Nie jestem pewien czy tak to funkcjonuje, ale tak to zrobiłem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

7. American Pale Ale;  8,5Blg, 26IBU, 20 litrów (05.06.2016)


 


 


Zasyp:


Pale ale  1,03kg


Monachijski typ I 0,8kg


Pszeniczny  0,5kg


 


 


Zacieranie


65 stopni przez 90'


78 stopni przez 10'


 


7 litrów wody do zacierania + 20 litrów do wysładzania 


 


 


Chmielenie:


60' Magnum 7g


15' Magnum 6g


5' Mandarina Bavaria 10g


5' Trawa cytrynowa 10g


 


Gotowane 90'


 


 


Fermentacja


 


Temperatura fermentacji 20 stopni. 


Burzliwa  6dni


Cicha  6dni


W sumie zeszło do 1BLG


 


Gęstwa po AIPA 


 


Po fermentacji podzieliłem piwo na 4 części. Do każdej z nich dodałem różne owoce:


1. Brzoskwinia 1,1kg 


2. Czereśnie 1kg


3. Arbuz 0,6kg


4. Limonka ( zest z dwóch sztuk i sok 50ml) 


 


Owoce były wcześniej rozdrobnione i mrożone przez 2 dni. 


Owoce trzymałem z piwem przez 6dni, a po 3 dniach wrzuciłem po 8g Magnum do każdego pojemnika.


 


 


Arbuz i brzoskwinia poszły w kanał (pleśń na powierzchni).


Następnym razem z owoców zrobię puree i wtedy wrzucę do zamrażarki na trochę dłużej. 


Edytowane przez Cristian7
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

8. Black IPA (Cascadian Dark Ale);  12Blg, 40IBU, 18 litrów (11.06.2016)


 


 


Zasyp:


Pilzneński  1,5kg


Pale ale 1,5kg


Pszeniczny  0,6kg


Carafa Special I 0,35kg


Pszeniczny czekoladowy 0,1kg


 


 


Zacieranie


66 stopni przez 90'


78 stopni przez 10'


 


Słody ciemne wrzuciłem na Mash-out na 10' 


 


12 litrów wody do zacierania + 16 litrów do wysładzania 


 


 


Chmielenie:


60' Magnum 17g


20' Simcoe 5g


10' Cascade 5g


5' Simcoe 5g


0' Cascade 5g


 


Gotowane 60'


 


 


Na zimno:


3dni Simcoe 30g


3dni Cascade 30g


 

 


 


Fermentacja


 


Temperatura fermentacji 23 stopni. 


Burzliwa  8dni


Cicha  6dni


W sumie zeszło do 1BLG


 


Zabutelkowane z dodatkiem 110g cukru + 1 litr wody


 


Drożdze US- 05 uwodnione 2 dni wcześniej


 


Wnioski:


Kolor czarny( bardzo), delikatny aromat kawy. Następnym razem mniej Carafy. Lekko kawowe, lekko palone


 


29.06. 


Następnym razem mniej słodów ciemnych ( max 5%). Kwaśne i palone


 


20.10


Kwaskowatość i paloność jakby się trochę ułożyła. Aromat chmielowy bardzo delikatny. Receptura do poprawy i do powtórzenia. 


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.