Jump to content
piekarnik

"Cydr" z pomarańczy, z kokosa, a może arbuza.

Recommended Posts

Cześć, jestem nowy w temacie produkcji alkoholi, od pewnego czasu robię piwo (na razie z brew kitu). Pod koniec sierpnia planuję zrobić cydr z jabłek, korzystając ze świeżych owoców. Jednak, żeby fermentor nie stał pusty zastanawiam się, żeby zrobić coś wcześniej. Zastanawiam się nad "cydrem" z soku pomarańczowego, arbuzowego, ewentualnie kokosowego - lub jakieś mieszanki (np pomarańcz + trochę wody z kokosa) - do wyboru mam te soki, ponieważ mam możliwość uzyskania tych soków kompletnie po kosztach (głównie pomarańczowego).
Mało jest na internecie o takich eksperymentach - więc może poratujecie mnie swoim doświadczeniem, lub radą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arbuza sporo osób odradza ;) Wklejam jak coś link, jeżeli nie masz dostępu to tekst poniżej: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10208773610170948&set=gm.983248761793037&type=3&theater

 

 

 

 

Gdyby ktokolwiek, kiedykolwiek pomyślał 'ej, arbuzy są spoko, może zrobię z nich pseudocydr' to już rozwiewam jego wątpliwości.
Gigantyczny arbuz zblendowany, odsaczony i zagotowany żeby zmniejszyć ryzyko infekcji. Tydzień fermentacji drozdzami biowinu do win musujących po czym rozlew bez czegoś na doslodzenie i cukru na refermentacje, parę dni w butelkach i pierwszy(tak serio to drugi ale podczaspierwszego byłem po mocnych alkoholach) test. BOŻE JAK TO ŚMIERDZI, nawet nie wiem co to za zapach ale wydaje się połączeniem mokrych ręczników zostawionych na miesiąc w reklamowce i ogórków kiszonych. W smaku też chujnia ale zupełnie inna, smakuje jak kwaskowy, bardzo ale to bardzo rozwodniony arbuz z ledwo wyczuwalnym wysyceniem.
Nie warto było

 

Próbowałbym jabłko + pomarańcz. Są też dobre wina pomarańczowe ale to odsyłam do wino.org ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może nie pomarańcza, ale http://rufusbrowardomowy.blogspot.co.uk/

 

Ogólnie, zrobiłem "Cydr" na próbę z skoku z Biedronki, o dziwo, ku mojemu zaskoczeniu wyszedł naprawde dobry, na pewno lepszy niż sklepowy lubelski.

Teraz poszła wersja z skou z granatu, cydrem nie można nazwać ale,,,, też w ramach ćwiczenia "co z tego wyjdzie". Chciałem po prostu zapełnić miejsce w szafie, 2 x Piwo plus wspomiany cydr plus granat z dodatkiem Marakui.

 

Pomarańcze tez planuję i też soku nie z owoców, ale będę dosładzał przy butelkowaniu (pewnie Lidl jak przy piwie z malinami).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...