Jump to content

Postępowanie z drożdżami płynnymi


Spanky
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich.

 

Dopiero od niedawna zajmuję się piwowarstwem domowym więc wciąż się dokształcam i zdobywam doświadczenie.

Ostatnio popełniłem swoją pierwszą warkę z wykorzystaniem drożdży płynnych.

Przy tej okazji naszły mnie pewne przemyślenia. Jasne dla jest że po fermentacji można zebrać drożdże z dna fermentora 

i użyć ponownie przy kolejnej warce. Ale z tego co wyczytałem to przy każdym kolejnym pasażu zwiększa się ryzyko infekcji.

Dlatego zastanawiam się nad innym sposobem optymalizacji wykorzystania drożdży płynnych.  ;)

 

Załóżmy że posiadamy opakowanie drożdży o pojemności 40 ml.

Wykorzystując sterylne narzędzia (przykładowo: pipeta, probówka) dzielimy opakowanie na porcje po 5 ml.

Następnie z pojedynczej porcji robimy starter w dwóch krokach: 200 ml (10 BLG), 800 ml (12 BLG).

I w takiej formie zadajemy do fermentora.

 

Czy ktoś z was próbował takiej metody i może się podzielić doświadczeniem?

 

Link to comment
Share on other sites

Można i tak ale im mniejszy nastaw tym bardziej podatny jest na infekcje, do piw mocnych musiałbyś naprawdę duże startery robić, nieużyte porcje drożdży będą się starzeć itp. wg mie to ma więcej wad niż użycie świeżej gęstwy.

Link to comment
Share on other sites

Ja zbieram drożdże, stosując proces przemywania. Z jednej fiolki, 3 pasaże, wszystko w najlepszym porządku.

Wysoka dbałość o odpowiedni poziom dezynfekcji bezwzględnie wymagana.

Link to comment
Share on other sites

Możesz podzielić fiolkę na 2 części(być może na 3  i więcej),wypalasz dziurę w zakrętce (wcześniej odgazowana fiolka) ,przez tą dziurę za pomocą strzykawki wciągasz ile tam chcesz i zapodajesz do 2litrowego startera (możesz powtórzyć opcję z dziurą w wieczku słoika),wszystko nad palnikiem, bardzo mała szansa infekcji.

Daj se luzu z pipetami ;)

Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o dzielenie na mniejsze pojemności to bardziej tutaj kombinuje pod kątem opracowania na które udało mi się natrafić.

Tu link: Maintaining A Healthy Yeast Bank Long Term

Do tego celu pipeta + probówki wydaja mi się dobrym rozwiązaniem ze względu na to że są jałowe, niedrogie i jednorazowe przez co wygodne w stosowaniu.

W skrócie wyobrażam to sobie tak:

Pobieram z banku probówkę z interesującym mnie szczepem.

Robię z tego odpowiedniej wielkości starter.

Na tym fermentuję 3-4 warki.

Link to comment
Share on other sites

Oglądałem ostatnio wykład pana Dziełaka,twierdzi on,ze dopiero użycie gęstwy 3-4 raz da piwo dobrej jakości. Można go znalezc na youtube.Polecam ciekawie mówi,dla początkujących piwowarów i nie tylko.

Link to comment
Share on other sites

W skrócie wyobrażam to sobie tak:

Pobieram z banku probówkę z interesującym mnie szczepem.

Robię z tego odpowiedniej wielkości starter.

Na tym fermentuję 3-4 warki.

Czyli z jednej fiolki robisz 12-16 warek? Trochę tych piw będziesz musiał natrzaskać biorąc pod uwagę, że takie drożdże mają zaledwie kilka miesięcy terminu przydatności.

Link to comment
Share on other sites

Chyba bardziej mi chodzi o zbudowanie banku szczepów. Które w każdej chwili są pod ręką.

A nie o jechanie bez końca na tych samych drożdżach.

Widzę tu do ogarnięcia następujące zagadnienia:

1. Podzielenie czystej biologicznie partii drożdży na mniejsze porcje

2. Długoterminowe przechowywanie drożdży 

3. Rewitalizacja po wyjęciu szczepu z banku

4. Przygotowanie rozsądnego startera na ok 20l brzeczki

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.