dziedzicpruski Posted July 29, 2016 Share Posted July 29, 2016 Jest temat ile zrobiliśmy, to dla przeciwwagi będzie ile z tego jest niewypałem, czyli infekcje,do wypicia (o ile oczywiście ktoś pije zrypane piwo) i ile poszło w kanał. Zaczynam; w kibel 5 warek po 25 l, czyli 125 L 314wo.pl 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted July 29, 2016 Share Posted July 29, 2016 20 l bocka, zabutelkowałem ale tylko do podlewania kiełbasy na grillu, gorzej że chyba mild do tego dojdzie (niestety też już w butelkach, a mogłem Bretty mu wpuścić w ramach eksperymentu) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted July 29, 2016 Share Posted July 29, 2016 Mniej niż w 1015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted July 30, 2016 Share Posted July 30, 2016 25 litrów IRA. Zadałem drożdże w tempraturze 27°C licząc,że przez noc zejdzie do tych 20 stopni. Zeszło ale do 25... waliło rozpuszczalnikiem niesamowicie więc po dwóch dniach poszło w kanał... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted July 30, 2016 Share Posted July 30, 2016 Zero. Wszystko było w najgorszym razie byle jakie, lecz do wypicia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted July 30, 2016 Share Posted July 30, 2016 25l Peated stout na MJ M44 suchary - nie ruszyły + 2 fermentory do wyrzucenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 30, 2016 Share Posted July 30, 2016 2.5l Szampańskiego Cherry - nie mieściła mi się bańka 5l do lodówki, więc wstawiłem ją pod kątem 45*. Na drugi dzień jak otworzyłem lodówkę okazało się że kąt zmienił się na 90* i połowa zawartości była na podłodze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fantastyczny Pan Lis Posted July 30, 2016 Share Posted July 30, 2016 22L Best Bitter. Wyszło klarowne i na tym zalety się kończą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopman Posted July 30, 2016 Share Posted July 30, 2016 20l Owsianego RISa gdzie temp. fermentacji przekroczyła na początku 30°C :-) ale nie wyszło takie tragiczne jak sądziłem więc zabutelkowałem bo szkoda mi było wylewać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 Mój browar dopadła jakaś nieusuwalna zaraza. Wyrzuciłem na szrot cały sprzęt. Wylałem mnóstwo piwa i przestałem warzyć. Myślę, że było tego ze 200l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markos227 Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 12 litrów imperialnej ipy sa granaty jest mocno wyczuwalny alkohol ale pije Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted July 31, 2016 Share Posted July 31, 2016 (edited) Mój browar dopadła jakaś nieusuwalna zaraza. Wyrzuciłem na szrot cały sprzęt. Wylałem mnóstwo piwa i przestałem warzyć. Myślę, że było tego ze 200l. Edited July 31, 2016 by jkx6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted August 1, 2016 Share Posted August 1, 2016 23L podwójnej, żytniej IPA. Przy butelkowaniu fermentor spadł mi ze skrzynek, nie zdążyłem nalać nawet jednej butelki. Warzę w pomieszczeniu ok 2x2m, miałem po kostki piwa (przesadzam). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 25 litrów apy spieprzonej przez trefny chmiel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 Zawyze statystyki. Wylalem 0 L Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luis Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 Moze nie wylane, ale mega slabe. Summer ale 17l + 8l z truskawka. Od poczatku warzenia problemy, slaba wydajnosc (7kg slodu= 23l 10blg), wyszlo metne jak cholera, niezbyt smaczne. No i truskawa na pelnym gushingu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 slaba wydajnosc (7kg slodu= 23l 10blg), wyszlo metne jak cholera, Może Ci się nie scukrzyło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 slaba wydajnosc (7kg slodu= 23l 10blg), wyszlo metne jak cholera, Może Ci się nie scukrzyło. Albo słód tylko po części ześrutowany? Wynik tak kiepski że na bank coś nie halo... Ja zamiast FESa 17Blg uwarzyłem ostatnio Milk stouta jak się okazało że odebrałem brzeczkę która ma 10blg. Tylko u mnie problemem było to że źle zamocowałem filtrator w kadzi zaciernej i częściowo wystawał ponad młóto... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luis Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 Ja to zwalam na brak mash outu. Zacieralem w 62'C i odrazu wysladzanie. Taki eksperyment, jak widac nieudany. W reszcie warek wydajnosc jak najbardziej w normie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 Zacieralem w 62'C Poniżej temp kleikowania, pewnie się nie zatarło do końca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
needmorehops Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 Ja zacieram zazwyczaj "na lenia", bez mash-outu i z wysładzaniem ciągłym. Wydajność ok 78% według BeerSmith. Temperatura faktycznie trochę niska, ale to niby jeszcze jest zakres pracy beta-amylazy. Może kłopot jest w tym że 62°C miałeś w najcieplejszym miejscu kadzi, a w innych np. 58... Tak se gdybam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ATP Posted August 2, 2016 Share Posted August 2, 2016 To tak zrobię małe podsumowanie i od siebie dorzucę ordynarne infekcje w butelkach w ilości 8 co daje +4lRazem: 526,5l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted August 3, 2016 Share Posted August 3, 2016 Harcerskie, 50% Pilzneński, 40% bursztynowy, 10% płatki żytnie, marynka. Nie chciało się zatrzeć, niedobre, koszmarny smak, jakiś taki metaliczny, aluminiowy. Poszło w pety, może za kilka miesięcy będzie smaczniejsze albo dopiero na lato przyszłego roku. Puki co nie do wypicia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted August 3, 2016 Share Posted August 3, 2016 Temperatura faktycznie trochę niska, ale to niby jeszcze jest zakres pracy beta-amylazy. Może kłopot jest w tym że 62°C miałeś w najcieplejszym miejscu kadzi, a w innych np. 58...Tak se gdybam. Chodzi o kleikowanie http://www.kierunekspozywczy.pl/Resources/art/776/bmp_4c6a72885515a.pdf needmorehops and cml 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted August 5, 2016 Share Posted August 5, 2016 Wylałem Ok 70l zakażenie chlorofenol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.