Skocz do zawartości
Pindin

Wanilia

Rekomendowane odpowiedzi

Wanilia - rosnąca dziko roślina w strefach tropikalnych. Jako przyprawę używa się owoców odmiany wanilii płaskolistnej. Jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. 

 

Jako dodatek do piwa wnosi bardzo przyjemny, słodki aromat i smak. Komponuje się z piwami ciemnymi (Stout, Milk Stout, Porter, RIS).  

Wanilie można dodać do piwa na kilka sposobów:

1. Całą laskę/całe laski wrzucić na ostatnie minuty gotowania - lepszy efekt dają rozkrojone

2. Całą laskę/całe laski wrzucić na cichą - lepszy efekt dają rozkrojone

3. Dodanie lasek wanilii macerowanych w mocnym alkoholu - whisky, rum, burbon, wódka czy spirytus na cichą. 

4. Pomieszać powyższe metody :) (I sprawdzić efekty)

 

W moim przypadku uzyskałem całkiem przyjemny efekt w RISie (26 blg) dodając 2 laski rozkrojone na 10 minut gotowania + 2 laski rozkrojone macerowanie około 3 miesiące w whisky dodane z alkoholem na cichą. Aromat jest wyczuwalny (bardzo fajny, nie za mocny), skomponowany z całą resztą. 

 

Roślina ta zawiera tłuszcz, co może niszczyć pianę w gotowym piwie. 

 

Moim zdaniem macerowanie lasek w whisky dłuższy czas i dodanie do fermentacji cichej daje najlepsze efekty. Sam zapach whisky z wanilią (ze słoika, 4 laski + 150 ml whisky, około miesiąca już ma) jest naprawdę intensywny, mocny i z na pewno będzie wyczuwalny w piwie. Być może też ciekawe efekty da ta roślina współgrając z płatkami dębowymi macerowanymi w mocnym alkoholu...

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kupię dobry ekstrakt w sklepie a dam przed rozlewania. Dobry efekt i łatwo. Laski są trudne bo powinienesz spróbować warka przez 3-5 dni a czeka na dobry efekt.

Edytowane przez BretBeermann

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

ja na 10l warkę dałem pół laski wanilii macerowanej w spirytusie ziarnka wydłubałem i też do spirolu żeby zwiększyć efekt. Po tyg wrzuciłem do piwa wszystko łącznie z laską i wanilia wyszła aż dusząca więc radzę uważać. :D To był milk stout z wysłodzin więc też w risie by inaczej to wyglądało. Spirytusu bardzo mało było byle by przykryć laskę około 10ml może 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×