Jump to content
Sign in to follow this  
Pindin

Wanilia

Recommended Posts

Wanilia - rosnąca dziko roślina w strefach tropikalnych. Jako przyprawę używa się owoców odmiany wanilii płaskolistnej. Jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. 

 

Jako dodatek do piwa wnosi bardzo przyjemny, słodki aromat i smak. Komponuje się z piwami ciemnymi (Stout, Milk Stout, Porter, RIS).  

Wanilie można dodać do piwa na kilka sposobów:

1. Całą laskę/całe laski wrzucić na ostatnie minuty gotowania - lepszy efekt dają rozkrojone

2. Całą laskę/całe laski wrzucić na cichą - lepszy efekt dają rozkrojone

3. Dodanie lasek wanilii macerowanych w mocnym alkoholu - whisky, rum, burbon, wódka czy spirytus na cichą. 

4. Pomieszać powyższe metody :) (I sprawdzić efekty)

 

W moim przypadku uzyskałem całkiem przyjemny efekt w RISie (26 blg) dodając 2 laski rozkrojone na 10 minut gotowania + 2 laski rozkrojone macerowanie około 3 miesiące w whisky dodane z alkoholem na cichą. Aromat jest wyczuwalny (bardzo fajny, nie za mocny), skomponowany z całą resztą. 

 

Roślina ta zawiera tłuszcz, co może niszczyć pianę w gotowym piwie. 

 

Moim zdaniem macerowanie lasek w whisky dłuższy czas i dodanie do fermentacji cichej daje najlepsze efekty. Sam zapach whisky z wanilią (ze słoika, 4 laski + 150 ml whisky, około miesiąca już ma) jest naprawdę intensywny, mocny i z na pewno będzie wyczuwalny w piwie. Być może też ciekawe efekty da ta roślina współgrając z płatkami dębowymi macerowanymi w mocnym alkoholu...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupię dobry ekstrakt w sklepie a dam przed rozlewania. Dobry efekt i łatwo. Laski są trudne bo powinienesz spróbować warka przez 3-5 dni a czeka na dobry efekt.

Edited by BretBeermann

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja na 10l warkę dałem pół laski wanilii macerowanej w spirytusie ziarnka wydłubałem i też do spirolu żeby zwiększyć efekt. Po tyg wrzuciłem do piwa wszystko łącznie z laską i wanilia wyszła aż dusząca więc radzę uważać. :D To był milk stout z wysłodzin więc też w risie by inaczej to wyglądało. Spirytusu bardzo mało było byle by przykryć laskę około 10ml może 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...