Jump to content
Sign in to follow this  
kolomar

Drożdże do Wita- (suche czy płynne) wasze opinie

Recommended Posts

Hej.

 

Jak w temacie. Obiecałem sobie na wiosnę uwarzyć ze dwa Witki (bo wczesniej tego stylu nie warzylem) i zastanawiam się, czy warto zainwestować w płynne drożdże do tego stylu. Piłem Wita na suchych s-33 i bardzo mi smakował. Koelsch uwarzony na s-33 jak również na płynnych Wyeast (Koelsch) smakował równie dobrze, chociaż tu przyznam się, że nie porównywałem bezpośrednio tych piwek. Stąd moje pytanie, czy ktoś warzył Wita na suchych i płynnych i jak wypadło porównanie.

 

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem na suchych Brewferm Blanche i S-33 i w obu wypadkach byłem bardzo zadowolony. Polecam. Niestety z płynnym szczepem nie mam porównania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tej pory zrobiłem dwa Witbiery na S-33. Obydwa bardzo mi smakowały. Pomimo bardzo dobrych efektów następnego wita zrobię pewnie na płynnych (European Ale albo German Ale..), ot tak z ciekawości :D

Edited by Maryush

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będąc ostatnio na "Małym spotkanku u Dori" miałem okazję porównać Jej witka na płynnych i swojego z dość podobnym składem, ale na S-33. Po mimo że mojemu chyba nic ze stylu nie brakowało to odpowiednie drożdże po prostu są nie do zastąpienia. Bukiet jest pełny i już. Jeśli chcesz to możesz zaszczepić dla porównania część tej samej brzeczki dwoma różnymi szczepami. Zapewniam Cię odczujesz to bardzo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

A ja jestem własnie ciekaw Brewferm Blanche. Miałem gęstwę Wyeast 3944 Belgian Witbier od Dori i jakoś niespecjalnie te drożdże do mnie przemówiły, a zwłaszacza ich tempo fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

jakoś niespecjalnie te drożdże do mnie przemówiły, a zwłaszacza ich tempo fermentacji.

A dziwisz się? Przecież Dori wpierw je katowała, a gdy zrobiły swoje oddała w obce ręce. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

a mi na Brewferm Blanche piwa wyszły jakieś dziwne,mają lekki zapaszek kanałowy (podczas fermentacji dawało ostro siarkowodorem i jakoś ten siarkowodór został ,może przez to ,ze nie robiłem cichej),ale w smaku są ok,choć też bez specjalnych fajerwerków,piwa szybko sie klarują.

przymierzam się do płynnych,jak temperatura trochę spadnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...