mkmumin Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Chrzan w piwie? czy to ma sens? Gdy byłem nastolatkiem, ponad 25 lat temu, byłem zapalonym akwarystą. Dużo czytałem na temat tego hobby i kiedyś trafiłem na artykuł o zastosowaniu chrzanu. Chrzan ma wartości konserwujące, chyba zawiera substancje antybakteryjne, dlatego stosuje się go np przy kiszeniu ogórków. autor tamtego artykułu testował użycie korzenia chrzanu w akwarium, jako naturalny antybiotyk. Też tak zrobiłem. Nie wiem czy pomogło ale na pewno żadnych skutków ubocznych nie stwierdziłem. tak sobie myślę: A może by tak do piwa? Czy ktoś z Was drodzy forumowicze coś takiego próbował? Co o tym sądzicie? Zamierzam spróbować w niedalekiej przyszłości ale może szkoda wyłamywać otwarte drzwi i ktoś już próbował i efekt jest kiepski? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Ale co tak właściwie chcesz osiągnąć? Jeśli efekty aromatyczne to droga wolna, co kto lubi. Jeśli chodzi Ci wyłącznie o właściwości antybakteryjne to nie widzę tutaj większego sensu. Masę antybakteryjnych rzeczy można by do piwa wrzucić tylko po co. Odpowiednia dezynfekcja robi swoje, poza tym sam chmiel ma już takie właściwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Woda z ogórków nie jest zła,wiec jedynym dobrym tropem to coś kwaśnego, ruscy na bank robią kwas z chrzanu czy z chrzanem, oni tam prawie wszystko kiszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Culter Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Tylko nie schrzań tego :-P Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yarx Posted July 28, 2016 Share Posted July 28, 2016 Chrzanisz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts