zielony07 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 (edited) Czy ktoś używał wody utlenionej ? Szukam sposobu na natlenianie, nie podoba mi się gmeranie w schłodzonej brzeczce, jest taka bezbronna . Skoro wodę utlenioną sprzedają w aptekach to pewnie jest czysta. Edited July 25, 2016 by zielony07 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondek Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 nie musisz gmerać łychą, możesz kołysać fermentorem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted July 25, 2016 Share Posted July 25, 2016 (edited) W momencie rozpadu H2O2 nie masz tlenu cząsteczkowego (O2), tylko bardzo agresywny rodnik atomowy, który od razu reaguje, np. z polifenolami lub innymi nienasyconymi. Nie mówiąc już o tym, że H2O2 jest używane do odkażania, więc drożdże nie przeżyją kontaktu wodą utlenioną Jeśli bardzo chcesz zrobić czysto - kup czysty tlen, przewody do piwa i kamień do akwarystyki - to będziesz czysto i skutecznie natlenowywał brzeczkę Edited July 25, 2016 by bzium1986 zielony07 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted July 26, 2016 Share Posted July 26, 2016 Kolega troche popłynął z tą wodą utleniona A mnie zastanawia, użycie do natleniania brzeczki,wiertarki z mieszadłem na szybkich obrotach. Oczywiscie, mam na myśli mieszadło malarskie,a nie to plasikowe piwowarskie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 26, 2016 Share Posted July 26, 2016 Oczywiscie, mam na myśli mieszadło malarskie,a nie to plasikowe piwowarskie. A czemu? W sumie to nawet ciekawy pomysł, mieszadło piwowarskie na wiertarkę i heja. Myślę, że taki wir napowietrzy odpowiednio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted July 26, 2016 Share Posted July 26, 2016 Oczywiscie, mam na myśli mieszadło malarskie,a nie to plasikowe piwowarskie. A czemu? W sumie to nawet ciekawy pomysł, mieszadło piwowarskie na wiertarkę i heja. Myślę, że taki wir napowietrzy odpowiednio. Jak najbardziej,liczy sie efekt .Zamiast mieszac kilka minut recznie,wiertarka potrwa to chwile i napewno wiecej powietrza wtłoczymy do brzeczki. Gdzies czytałem o metodzie,polegajacej na energicznym potrzasaniu fermentorem w celu napowietrzenia .Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 26, 2016 Share Posted July 26, 2016 (edited) A mnie zastanawia, użycie do natleniania brzeczki,wiertarki z mieszadłem W sumie to nawet ciekawy pomysł, mieszadło piwowarskie na wiertarkę i heja. chyba wyważacie otwarte drzwi Na te tematy już było pisane. Ważne żeby nie stosować mieszadeł ocynkowanych. Sam od dawna używam malaksera z końcówką do ubijania białek. EDIT jeden z moich "wczesnych" postów http://www.piwo.org/topic/8899-pomysl-na-napowietrzanie-brzeczki-szybkie/?p=190486 Edited July 26, 2016 by Dr2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
streetcleaner Posted July 26, 2016 Share Posted July 26, 2016 Sam od dawna używam malaksera z końcówką do ubijania białek. Też używam blendera z końcówką do ubijania jajek. Bardzo dobrze się sprawdza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Culter Posted July 26, 2016 Share Posted July 26, 2016 (edited) Należy pamiętać, że duże siły ścinające są niekorzystne dla piwa. Dochodzi wtedy do wytwarzania żelu beta-glukanów i wzrostu lepkości piwa. Wydaje mi się, że dla nas efekt ten będzie niezauważalny, ale jest to realne zmartwienie dla przemysłu, gdyż znacząco może utrudnić filtrację piwa , której większość z nas nie praktykuje (na szczęście). Edited July 26, 2016 by Culter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami Dlatego fermentor należy położyć na piłce i i energicznie kołysać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami Ja tak macham, nie wiem co w tym śmiesznego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami Ja tak macham, nie wiem co w tym śmiesznego... No to musisz być kawał chłopa,żeby tak 20 litrami machac Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami Ja tak macham, nie wiem co w tym śmiesznego... No to musisz być kawał chłopa,żeby tak 20 litrami machac Stawia się na piłce i macha nic w tym dziwnego... Sporo piwowarów tak pewnie robi Ja nie należę do wyjątków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Stawiam fermentor na ziemi, przechylam go żeby był pod kątem około 45°C i bujam nim zwiększając i zmniejszając ten kąt. Siły za dużo nie potrzeba:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 Jeżeli piłka Cię bawi to możesz skorzystać z tapczanu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lookasoo Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 No to ja wyparzam i płucze w OXI blender :-) podczas użycia nawet turbo nie trzeba używać tak miesza :-D ze wszystkich metod ta jest dla mnie najprostsza. Pozdrawiam Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauruss Posted July 28, 2016 Share Posted July 28, 2016 Jeżeli piłka Cię bawi to możesz skorzystać z tapczanu Ja też stawiam na brzegu kanapy i bujam sobie w te i wewte. Raczej nikt nie obejmuje fermentora 2 rękami i nie skacze z nim po mieszkaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.