Jump to content

Woda utleniona - natlenianie brzeczki


zielony07
 Share

Recommended Posts

Czy ktoś używał wody utlenionej ?

Szukam sposobu na natlenianie, nie podoba mi się gmeranie w schłodzonej brzeczce, jest taka bezbronna :) .

Skoro wodę   utlenioną sprzedają w aptekach to pewnie jest czysta.

Edited by zielony07
Link to comment
Share on other sites

W momencie rozpadu H2O2 nie masz tlenu cząsteczkowego (O2), tylko bardzo agresywny rodnik atomowy, który od razu reaguje, np. z polifenolami lub innymi nienasyconymi. Nie mówiąc już o tym, że H2O2 jest używane do odkażania, więc drożdże nie przeżyją kontaktu wodą utlenioną ;)

 

Jeśli bardzo chcesz zrobić czysto - kup czysty tlen, przewody do piwa i kamień do akwarystyki - to będziesz czysto i skutecznie natlenowywał brzeczkę

Edited by bzium1986
Link to comment
Share on other sites

Kolega troche popłynął z tą wodą utleniona :) A mnie zastanawia, użycie do natleniania brzeczki,wiertarki z mieszadłem na szybkich obrotach.

 

Oczywiscie, mam na myśli mieszadło malarskie,a nie to plasikowe piwowarskie.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Oczywiscie, mam na myśli mieszadło malarskie,a nie to plasikowe piwowarskie.

A czemu? W sumie to nawet ciekawy pomysł, mieszadło piwowarskie na wiertarkę i heja. Myślę, że taki wir napowietrzy odpowiednio.  

Link to comment
Share on other sites

 

Oczywiscie, mam na myśli mieszadło malarskie,a nie to plasikowe piwowarskie.

A czemu? W sumie to nawet ciekawy pomysł, mieszadło piwowarskie na wiertarkę i heja. Myślę, że taki wir napowietrzy odpowiednio. 

 

Jak najbardziej,liczy sie efekt :D .Zamiast mieszac kilka minut recznie,wiertarka potrwa to chwile i napewno wiecej powietrza wtłoczymy do brzeczki.

Gdzies czytałem o metodzie,polegajacej na energicznym potrzasaniu fermentorem w celu napowietrzenia .Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami  

Link to comment
Share on other sites

A mnie zastanawia, użycie do natleniania brzeczki,wiertarki z mieszadłem

 

W sumie to nawet ciekawy pomysł, mieszadło piwowarskie na wiertarkę i heja.

chyba wyważacie otwarte drzwi :D

 

Na te tematy już było pisane. Ważne żeby nie stosować mieszadeł ocynkowanych.

Sam od dawna używam malaksera z końcówką do ubijania białek.

 

EDIT

 

jeden z moich "wczesnych" postów http://www.piwo.org/topic/8899-pomysl-na-napowietrzanie-brzeczki-szybkie/?p=190486

Edited by Dr2
Link to comment
Share on other sites

Należy pamiętać, że duże siły ścinające są niekorzystne dla piwa. Dochodzi wtedy do wytwarzania żelu beta-glukanów i wzrostu lepkości piwa.

Wydaje mi się, że dla nas efekt ten będzie niezauważalny, ale jest to realne zmartwienie dla przemysłu, gdyż znacząco może utrudnić filtrację piwa , której większość z nas nie praktykuje (na szczęście).

Edited by Culter
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami

 

Dlatego fermentor należy położyć na piłce i i energicznie kołysać.

Link to comment
Share on other sites

 

Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami

Ja tak macham, nie wiem co w tym śmiesznego...

 

No to musisz być kawał chłopa,żeby tak 20 litrami machac

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ale zawsze mam usmiech od ucha do ucha,jak sobie wybrażam ,kogoś machajacego fermentorem z 20 litrami

Ja tak macham, nie wiem co w tym śmiesznego...

 

No to musisz być kawał chłopa,żeby tak 20 litrami machac

 

 

Stawia się na piłce i macha nic w tym dziwnego... Sporo piwowarów tak pewnie robi :P Ja nie należę do wyjątków.

Link to comment
Share on other sites

No to ja wyparzam i płucze w OXI blender :-) podczas użycia nawet turbo nie trzeba używać tak miesza :-D ze wszystkich metod ta jest dla mnie najprostsza. Pozdrawiam

 

Wysłane z mojego D6633 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli piłka Cię bawi to możesz skorzystać z tapczanu ;)

 

Ja też stawiam na brzegu kanapy i bujam sobie w te i wewte. Raczej nikt nie obejmuje fermentora 2 rękami i nie skacze z nim po mieszkaniu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.