Jump to content

dziwny smak lager coopers


lubiepiwo77
 Share

Recommended Posts

Na początku witam wszystkich :)

 

Mam taki "problem" .Zrobiłem piwo z puchy European Lager coopersa ,użyłem do tego słodu jasnego coopersa.

Wszystko było ok ,najpierw burzliwa około 8 dni ,odfermetnowało do 3,5 lbg.,Następnie piwo zlałem na cichą na około 10 dni.

Po tym czasie było butelkowanie z cukrem brazowym ( z tego co wyczytałem ,nie ma znaczenia z jakim odbywa się refermentacja)

Cukru było odmierzone po 4 g (miarka).

 

Piwo z cichej ,którego próbowałem smakowało mi dużo bardziej niż teraz po 5 tygodniach w butelce w piwnicy.

Piwo ma dziwny smak ,ale nie kwaśny ,nie jakby się zepsuło ,tylko po prostu jest mniej smaczne niż wcześniej.

Co do nagazowania piwa to jest ok,może ,aż trochę za bardzo,bo po otwarciu piwa ,które wczesniej było w lodówce i później kilka minut w temp pokojowej ,wydobywa sie sporo piany z butelki.

 

Jedyne co mi przyszlo do głowy ,że jest zła temperatura...bo ta niby piwnica w bloku ,gdzie aktualnie mieszkam,wcale nie daje przyjemnego chlody,gdy się tam wchodzi ,.

 

Czy jest możliwe,że za wysoka temperatura "popsula piwo"?

 

teraz na zniesienie do niej czekają 3 szkrzynki zabutkowanego ,wytworzonego tak samo jak lager ipa...

szkoda by było gdyby dwie warki były do wylania.

Czy jeżeli to wina temperatury,to czy można to piwo jeszcze uratować ,przenosząc w chlodne miejsce?

 

 góry dziękuję za odpowiedź i mam nadzieje ,że nie zasmiecam forum 

 

pozdrawiam Kamil

Link to comment
Share on other sites

Tego nie wiem ,będę musiał zmierzyć i wtedy napiszę.

Piwo było znoszone wieczorem późnym .A po pierwsze na próbę poszedłem w dzień ,kiedy słońce za oknem mocno grzało i wtedy wchodząc tam poczułem ,że wcale nie daje chłodnego schronienia ,stąd mój pomysł 

 

Gorzej jeśli temp jest faktycznie za wysoka ...bo nie mam gdzie trzymać ipa...i będę 2 warki do wylania 

Link to comment
Share on other sites

Robiłem tego lagera i po 5 tygodniach był niepijalny dla mnie. Poleżał jeszcze miesiąc i wszystko się zmieniło na plus.

W mojej blokowej piwnicy też jest 22 stopnie ale piwo mi się od tego nie psuje. Co najwyżej szybciej się starzeje (2-3 miesiące od butelkowania max).

Link to comment
Share on other sites

Dziękuje za odpowiedź 

za 4 dni minie dokładnie 5 tygodni ,bo sprawdziłem w notatkach

poczekam ,więc jeszcze ,wylać zawsze zdążę:)

 

Skoro u Ciebie piwo w takiej temperaturze wychodzi ok ,to ipa stanie dzisiaj obok lagera i będziemy co jakiś czas kontrolnie kosztować

Link to comment
Share on other sites

Dziękuje za odpowiedź 

za 4 dni minie dokładnie 5 tygodni ,bo sprawdziłem w notatkach

poczekam ,więc jeszcze ,wylać zawsze zdążę :)

 

Skoro u Ciebie piwo w takiej temperaturze wychodzi ok ,to ipa stanie dzisiaj obok lagera i będziemy co jakiś czas kontrolnie kosztować

Zrób sobie lodówkę ze styropianu "zasilaną" butelkami z lodem. Koszt - jakieś 15-20 zł + 10 zł na zamontowanie jakiegoś termometru z sondą w środku. To pozwoli Ci fermentować piwo w odpowiednich temperaturach przez całe upalne lato :)

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli z piwem jest coś nie halo, to w większości przypadków jest to wynikiem błędów podczas fermentacji, i tu najczęściej problemem jest zbyt wysoka temperatura. Pierwsze dobre piwo zrobiłem jak zszedłem poniżej 20 stopni na burzliwej. Piwnicy bym nie obwiniał ;)

Link to comment
Share on other sites

Każda rada cenna. Stawiam pierwsze kroki w temacie domowej piany. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi/podpowiedzi.

Lager zostaje tam gdzie jest ,mając od dzisiaj ipa za sąsiada.Czas pokaże jaki będzie finalny efekt robienia piwa z puszek.

Póki co wypijam to co otworzyłem (lager ,który mam nadzieję jeszcze nie doszedł) 

Zdrówko koledzy i koleżanki  

:beer:

pozdrawiam 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.