Jump to content

Koncepcja na legera


bronek
 Share

Recommended Posts

Więc postanowiłem spróbować coś z lagera. Jako że aura odpowiednia i poganiałem trochę po chaupie z termometrem mogę stwierdzić iż jest dla mnie dostępny przedział temperatur odpowiedni dla legera 10-15°C z tego co piszą na opakowaniu s-23

Moim celem jest warka 50l pils rozlana na 2 fermentatory. Marzeniem jest aby piwko wyszło bardzo bogate w aromat chmielowy, ala piwo Perła, Carlsberg.

Posiadam chmiel lubelski i marynka oraz jedną tabletkę hop aroma tab.

Link to comment
Share on other sites

Bronku, czy oczekujesz, że podamy Ci gotową recepturę? Na forum jest już kilka podobnych tematów, przejrzyj je. Nie napisałeś, jaki masz słód i ile tego chmielu i w jakiej formie.

Link to comment
Share on other sites

Widać jakoś niefortunnie używam tej wyszukiwarki bo nie znalazłem odpowiedzi, a jedynie wskazówkę odnośnie chmielenia na zimno.

Jeśli masz pod ręką linki do tych wątków to poproszę.

Słód mam z wesu, a planuję użyć tylko pilzneńskiego, co by mieć porównanie gdy zrobię za rok piwo z własnego słodu :D

Chmielu u nas dostatek, bo z 0,7 kg lubelskiego i 0.5 kg marynki i wspomniana tabletka.

Link to comment
Share on other sites

Więc postanowiłem spróbować coś z lagera. Jako że aura odpowiednia i poganiałem trochę po chaupie z termometrem mogę stwierdzić iż jest dla mnie dostępny przedział temperatur odpowiedni dla legera 10-15°C z tego co piszą na opakowaniu s-23

Moim celem jest warka 50l pils rozlana na 2 fermentatory. Marzeniem jest aby piwko wyszło bardzo bogate w aromat chmielowy, ala piwo Perła, Carlsberg.

Posiadam chmiel lubelski i marynka oraz jedną tabletkę hop aroma tab.

Carlsberga nie rób-najlepszy jest w sklepie.

Zrób zwykłego pilsa będzie napewno lepszy niż carlsberg.

Link to comment
Share on other sites

OK, więc niech tak się stanie, będzie pils niemiecki.

Moje na pozór :D przygłupawe pytania z tąd, że na 6 warek które udało mi się jak dotąd zatrzeć i dodaniu do nich ~50 g chmieli

prawie wcale nie czuć zapachu chmielu z kufla (goryczka jest ok) a przykładowy calsberg czy Perła (notabene chmielona lubelskim chmielem) bardzo fajnie pachnie i coś w tym stylu chciałbym uzyskać.

Link to comment
Share on other sites

OK, więc niech tak się stanie, będzie pils niemiecki.

Moje na pozór :( przygłupawe pytania z tąd, że na 6 warek które udało mi się jak dotąd zatrzeć i dodaniu do nich ~50 g chmieli

prawie wcale nie czuć zapachu chmielu z kufla (goryczka jest ok) a przykładowy calsberg czy Perła (notabene chmielona lubelskim chmielem) bardzo fajnie pachnie i coś w tym stylu chciałbym uzyskać.

Do dorzuć 40g lubelskiego w ostatniej minucie gotowania :D

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ciąg dalszy. 31.01 uwarzyłem tego pilsa, a dzisiaj przelałem na cichą. Piwko stoi w pomieszczeniu w którym prawie cały czas jest 10-8°C. Zdziwko wielkie miałem gdy balingometr wskazał w jednym "wiaderku" 13°Blg a w drugim 11°Blg Zaznaczyć trzeba że 13°Blg miał ten pils przed zadaniem drożdży, lecz uwzględniając korektę -0.6 °Blg z powodu pomiaru w 10 °C to bardzo niewielkie to odfermentowanie. Za zimno?

Link to comment
Share on other sites

Cześc :P

Hmm, nigdy nie czekałem tyle z pomiarem.

Ja zawsze odczekam i jeszcze w międzyczasie kilka razy poruszam cukromierzem w góre i w dół oraz okręcę wokół osi ;)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.