Jump to content

Więcej czekolady w Milk Stout


Versaar
 Share

Recommended Posts

Prosiłbym o poradę i doradztwo. Swego czasu uwarzyłem Milk Stouta o następującym zasypie:

 

Warka 20l.

 

-Słód jasny pilzneński Strzegom 3.8kg
-Słód karmelowy Caraaroma 0.25kg
-Słód czekoladowy Strzegom  0.40kg
-Laktoza 0.5kg.
Słód czekoladowy wrzucony na koniec zacierania przy podnoszeniu temp. do mash-out.
 
Chmielone 40g perle na 60'
Drożdże: Safale S-04
 
Piwko było udane, bardzo smaczne. Chciałem powtórzyć tę warkę, ale jednocześnie chciałbym uzyskać więcej czekoladowego posmaku przy tak samo niskim poziomie paloności i kwaśności. Co polecacie zrobić, co zmienić w zasypie?
Link to comment
Share on other sites

A nie powinieneś tego czekoladowego zatrzeć od początku?

No właśnie nie, polecam artykuł na blogu:

http://blog.homebrewing.pl/kiedy-dodawac-ciemne-slody/

 

 

Carafa I Special daje dla mnie fajny posmak czekolady. 

 

400 gram wystarczy na 20l? Barwa Special I jest wystarczająca?

Link to comment
Share on other sites

400 gram wystarczy na 20l? Barwa Special I jest wystarczająca?

Powinno wystarczyć. Pamiętaj tylko, że w zasadzie paloności mieć w tym nie będziesz. A ten czekoladowy ze Strzegomia to jasny czy ciemny? Aha, ale Carafa do zacierania, bo inaczej da tylko kolor, a czekolady nie.

Edited by krzysiek9999
Link to comment
Share on other sites

Zrobię eksperyment, zmienię słód palony na innej firmy, dam go trochę mniej, a dodatkowo do zacierania dam słodu typu special, zobaczę, czy podbije to czekoladowość. Ten słód czekoladowy był ciemny, wg słodowni Strzegom, 1100-1300 EBC.

Link to comment
Share on other sites

W książce "Mastering Homebrew" jest takie zdanie:

 

    Chocolate    malt    is    misnamed.    It    is    actually    quite    tangy    and    coffeelike,    so    I    recommend    caution.    Black    (patent)    malts    are    often    very    chocolatey;    roasted    unmalted    barley has    a    penetrating    espresso    flavor;    no    wonder    it’s    often    paired    with    the    creaminess    of    flaked    barley.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.