Jump to content

Refermentacja


Mathev
 Share

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

 

Jutro będę butelkowal swoja czwarta warkę. Tydzień burzliwej i Tydzień cichej chmielonej na zimno. Warkę zrobiłem z brewkitu. Pominelem jeden ale jaki ważny krok, nie zmierzylem blg przed dodaniem drożdży. w dodatku miałem problem z blg końcowym, zeszło mi do 6°BLG, trzy dni z rzędu dały mi taki wynik. Uznałem że fermentacja dobiegła końca i znałem na chmielenie na zimno.

 

 

Mierzyłem dzisiaj BLG i wynosiło 5. Moje pytanie jest następujące.

 

Czy z BLG powinienem dać tyle cukru ile mówi kalkulator?

Link to comment
Share on other sites

Gdzieś czytałem że jak blg jest kilka dni takie same to znaczy koniec burzliwej. Śmiało można przelewać na cicha.

Nie prawda?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Zależy:) mi grodziskie odfermentowało w 4 dni i wszystko jest ok, a belg mi wisi na burzliwej prawie trzy tygodnie i ciagle fermentuje.

Jaka była temperatura fermentacji?

Poza tym nie ma dwóch fermentacji.

Edited by plonk
Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

 

 

Czy z BLG powinienem dać tyle cukru ile mówi kalkulator?

Tak - powinieneś dać tyle ile podpowiada Ci kalkulator. Jeśli Blg nie spada to nic oprócz surowca do refermentacji Ci tego piwa nie nagazuje ;)

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

 

Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?

Edited by Mathev
Link to comment
Share on other sites

 

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?

 

Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?

Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj.
W poniedziałek minie 7 dni z chmielem na zimno. Przez ten okres piwo miało 22-24°C

 

Gdzieś czytałem że chmielenie na zimno w takich temperaturach nie powinno trwać dłużej niż 7 dni.

 

Jak to skomentujesz?

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?
Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj.
W poniedziałek minie 7 dni z chmielem na zimno. Przez ten okres piwo miało 22-24°C

 

Gdzieś czytałem że chmielenie na zimno w takich temperaturach nie powinno trwać dłużej niż 7 dni.

 

Jak to skomentujesz?

 

Tak samo jak w poprzednim poście. Zrób pomiary i jeśli będziesz pewny, że drożdże przestały pracować - butelkuj.

 

Piwo robione z brewkitu, trzymane w wysokiej temperaturze podczas fermentacji i tak będzie słabe. Kilka dodatkowych dni mu nie zaszkodzi, a przynajmniej będziesz pewny, że Ci się granaty nie porobią.

Link to comment
Share on other sites

 

 

 

 

Nie wiem jak jest z akurat tymi, ale BrewKity zazwyczaj odfementowują dosyć głęboko. Twój natomiast odfermentował płytko. Ja bym powtórzył jeszcze raz pomiar Blg - jeśli wartość nie zmieni się w przeciągu 2-3 dni to bym butelkował :)

Na cichej może zmienić się bardziej niż o jeden stopień?
Przekonasz się. Zrób pomiar dzisiaj. Następnie we wtorek a potem dla pewności możesz jeszcze w czwartek - jeśli nie będzie zmian to butelkuj.
W poniedziałek minie 7 dni z chmielem na zimno. Przez ten okres piwo miało 22-24°C

 

Gdzieś czytałem że chmielenie na zimno w takich temperaturach nie powinno trwać dłużej niż 7 dni.

 

Jak to skomentujesz?

Tak samo jak w poprzednim poście. Zrób pomiary i jeśli będziesz pewny, że drożdże przestały pracować - butelkuj.

 

Piwo robione z brewkitu, trzymane w wysokiej temperaturze podczas fermentacji i tak będzie słabe. Kilka dodatkowych dni mu nie zaszkodzi, a przynajmniej będziesz pewny, że Ci się granaty nie porobią.

Dzięki
Link to comment
Share on other sites

zeszło mi do 6°BLG, trzy dni z rzędu dały mi taki wynik. Uznałem że fermentacja dobiegła końca i znałem na chmielenie na zimno.

 

 

Mierzyłem dzisiaj BLG i wynosiło 5. Moje pytanie jest następujące.

 

Widać drożdże jeszcze nie uznały, że to koniec. Wszystkie warki robiłeś 7+7?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Dziękuje za odpowiedź  jednak  korzystam z beersmith  i tam jest o dobrze napisane mi jednak chodziło o porównanie  tych dwóch rodzai cukrów

 

Jeżeli nie jesteś super sensorykiem to Twoje kubki smakowe nie poczują różnicy, za to kieszeń tak :). Z tego co pamiętam to cukier trzcinowy tak samo jak biały to głównie sacharoza, więc będzie wymagał od drożdży ciut więcej zachodu jak przy glukozie/fruktozie/ekstrakcie. Tutaj masz trochę więcej: https://byo.com/mead/item/1271-priming-with-sugar

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.