Willow Posted July 23, 2016 Share Posted July 23, 2016 Czołem! To moje pierwsze podejście do "nowofalowych" chmieli zza wielkiej wody, więc proszę o pomoc w chmieleniu. Założenie: lekkie i orzeźwiające piwo na upały. Założona wielkość warki: 30 L Zasyp: -pale ale: 5 kg -carahell: 300 g Zacieranie infuzyjne w 67°C Chmielenie: FWH: 30 g Southern Cross (13,9 % aa) 20' : 15 g Rakau(9,6% aa), 20 g Pacifica(4,8% aa) 0': 15 g Rakau, 25 g Pacifica Whirlpool: 20 g Rakau, 25 g Pacifica. Fermentacja: US-05 w 18°C Co powiecie? Nie będzie przechmielone? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted July 24, 2016 Share Posted July 24, 2016 Przechmielone? Spokojnie możesz wrzucić dodatkowe 100g na cichą ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Willow Posted July 24, 2016 Author Share Posted July 24, 2016 Już uwarzone - poszło troszku inaczej: -FWH: 25 g Southern Cross; -20': 25 g Pacifica; -0' : 25 g Rakau + 20 g Pacifica -Whirlpool (79-76 °C, 15'): 25 g Rakau, 25 g Pacifica. Wyszło trochę poniżej 30 L, 13 °Brix. Cichej nie planuję, bo piwo bardzo na styk z terminem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.