Skocz do zawartości

New Zealand Pale Ale - prośba o ocenę receptury


Willow

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem! To moje pierwsze podejście do "nowofalowych" chmieli zza wielkiej wody, więc proszę o pomoc w chmieleniu.

Założenie: lekkie i orzeźwiające piwo na upały.

 

Założona wielkość warki: 30 L

 

Zasyp:

-pale ale: 5 kg

-carahell: 300 g

 

Zacieranie infuzyjne w 67°C

 

Chmielenie:

FWH: 30 g Southern Cross (13,9 % aa)

20' : 15 g Rakau(9,6% aa), 20 g Pacifica(4,8% aa)

0': 15 g Rakau, 25 g Pacifica

Whirlpool: 20 g Rakau, 25 g Pacifica.

 

Fermentacja: US-05 w 18°C

 

Co powiecie? Nie będzie przechmielone?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już uwarzone - poszło troszku inaczej:

 

-FWH: 25 g Southern Cross;

-20': 25 g Pacifica;

-0' : 25 g Rakau + 20 g Pacifica

-Whirlpool (79-76 °C, 15'): 25 g Rakau, 25 g Pacifica.

 

Wyszło trochę poniżej 30 L, 13 °Brix.

Cichej nie planuję, bo piwo bardzo na styk z terminem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.