Skocz do zawartości

uzyskanie piwa z mocnym i trwałym aromatem


Rekomendowane odpowiedzi

cześć

 

Staram się uzyskać w moich piwach mocny aromat, który będzie towarzyszyć przez cały czas konsumpcji.

Niestety nawet sypnięcie na cichą 150g chmielu (warka 20l) nie daje aż takiego efektu. Aromat czuć z butelki i na początku picia a potem znika. Po za tym, nawet to co czuć nie jest wystarczająco intensywne.

Co można zrobić?

Dać więcej chmielu na cichą? Ile? Niektórzy piszą, że powyżej 100g nie ma już różnicy?

Chmielenie na Whirlpool zamiast na Flameout? A może i tu i tu? Ile tego chmielu sypać na 20l? Ostatnio na Flameout wrzuciłem 90g i dodatkowe 120g na 5dni cichej ... ale to ciągle nie jest to ...

Może jeszcze jakieś inne techniki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aromat nie znika tylko nos się przyzwyczaja i buchnięcie aromatu nie jest tak ewidentne jak przy pierwszym niuchu. Ale bez przesady, jak piwo jest dobrze nachmielone to przecież czuć to cały czas.

 

A jeśli miałym coś doradzić - nie przykrywać aromatów chmielowych słodami karmelowymi, używać świeżych i intensywnie pachnących odmian chmielu, zadbać o prawidłową fermentację tak, aby żadne jej niepożądane produkty uboczne nie zasłaniały bukietu piwa, pić mocno chmielowe piwa jak najbardziej świeże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.