Jump to content

uzyskanie piwa z mocnym i trwałym aromatem


astamoth
 Share

Recommended Posts

cześć

 

Staram się uzyskać w moich piwach mocny aromat, który będzie towarzyszyć przez cały czas konsumpcji.

Niestety nawet sypnięcie na cichą 150g chmielu (warka 20l) nie daje aż takiego efektu. Aromat czuć z butelki i na początku picia a potem znika. Po za tym, nawet to co czuć nie jest wystarczająco intensywne.

Co można zrobić?

Dać więcej chmielu na cichą? Ile? Niektórzy piszą, że powyżej 100g nie ma już różnicy?

Chmielenie na Whirlpool zamiast na Flameout? A może i tu i tu? Ile tego chmielu sypać na 20l? Ostatnio na Flameout wrzuciłem 90g i dodatkowe 120g na 5dni cichej ... ale to ciągle nie jest to ...

Może jeszcze jakieś inne techniki?

Link to comment
Share on other sites

Aromat nie znika tylko nos się przyzwyczaja i buchnięcie aromatu nie jest tak ewidentne jak przy pierwszym niuchu. Ale bez przesady, jak piwo jest dobrze nachmielone to przecież czuć to cały czas.

 

A jeśli miałym coś doradzić - nie przykrywać aromatów chmielowych słodami karmelowymi, używać świeżych i intensywnie pachnących odmian chmielu, zadbać o prawidłową fermentację tak, aby żadne jej niepożądane produkty uboczne nie zasłaniały bukietu piwa, pić mocno chmielowe piwa jak najbardziej świeże.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.