astamoth Posted July 22, 2016 Share Posted July 22, 2016 cześć Staram się uzyskać w moich piwach mocny aromat, który będzie towarzyszyć przez cały czas konsumpcji. Niestety nawet sypnięcie na cichą 150g chmielu (warka 20l) nie daje aż takiego efektu. Aromat czuć z butelki i na początku picia a potem znika. Po za tym, nawet to co czuć nie jest wystarczająco intensywne. Co można zrobić? Dać więcej chmielu na cichą? Ile? Niektórzy piszą, że powyżej 100g nie ma już różnicy? Chmielenie na Whirlpool zamiast na Flameout? A może i tu i tu? Ile tego chmielu sypać na 20l? Ostatnio na Flameout wrzuciłem 90g i dodatkowe 120g na 5dni cichej ... ale to ciągle nie jest to ... Może jeszcze jakieś inne techniki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 22, 2016 Share Posted July 22, 2016 Może jeszcze jakieś inne techniki? http://areshurt.pl/plynne-ekstrakty-chmielowe/ Jakoś nie mogłem się powstrzymać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted July 22, 2016 Author Share Posted July 22, 2016 Może jeszcze jakieś inne techniki? http://areshurt.pl/plynne-ekstrakty-chmielowe/ Jakoś nie mogłem się powstrzymać zupełnie jak magnetyzer i strumiennica na forum motoryzacyjnym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 22, 2016 Share Posted July 22, 2016 Aromat nie znika tylko nos się przyzwyczaja i buchnięcie aromatu nie jest tak ewidentne jak przy pierwszym niuchu. Ale bez przesady, jak piwo jest dobrze nachmielone to przecież czuć to cały czas. A jeśli miałym coś doradzić - nie przykrywać aromatów chmielowych słodami karmelowymi, używać świeżych i intensywnie pachnących odmian chmielu, zadbać o prawidłową fermentację tak, aby żadne jej niepożądane produkty uboczne nie zasłaniały bukietu piwa, pić mocno chmielowe piwa jak najbardziej świeże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
astamoth Posted July 24, 2016 Author Share Posted July 24, 2016 A co z przesunięciem ostatniej porcji chmielu z Flameout na Whirlpool (plus przerwa 60min)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.