Skocz do zawartości

[Piwny turysta] Brauerei Watzke z Drezna


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Wyobraźcie sobie. Wytworny lokal, który może nie tylko poszczycić się znakomitym serwisem, ale także fascynującą historią, nawiązującą do najlepszych gastronomicznych tradycji. Znacie takie lokale? No właśnie, nie wiele uchowało się ich w naszym kraju. Widawa, Nowy Browar Szczecin… Coś jeszcze? Śmiem niestety w to wątpić.

DSC07456.JPG

Dla tych, co mają podobne przemyślenia warto, aby wybrali się na przejażdżkę do naszych zachodnich sąsiadów. O dziwo w tymże kraju uchowało się wiele lokali, które nie dość, że mogą poszczycić się długoletnią, fascynującą historią, ale także ofertą, która po dziś dzień śni mi się po nocach.

Jednym z takich lokali jest browar Watzke, znajdujący się na obrzeżach historycznego śródmieścia Drezna.

Funkcjonuje on w przepięknie odrestaurowanym XIX wiecznym gmachu, który został wybudowany wyłącznie na potrzeby uroczystych bali, które w tamtym okresie czasu z taką lubością organizowano.

Mimo, że czar tamtego okresu minął już bezpowrotnie, pierwotny charakter tego miejsca pozostał niemieniony. Wieczorki tematyczne, tańce, rauty, przyjęcia, co niedzielne obiady…to nadal codzienność tego gmachu. Na domiar tego, do tej intrygującej oferty dołączono w 1996 roku wyjątkowy browar, który nie tylko sławi to miejsce, ale również skutecznie udowadnia, że piwo wydaniu niemieckim nie może być nudne.

Już samo przekroczenie progu może spowodować u gości tegoż lokalu nie małą ekscytację. Z jednej strony pieczołowicie odresturowany hol z pięknymi zabytkowymi schodami prowadzącymi na piętro, gdzie na co dzień funkcjonuje sala balowa. Z drugiej zaś strony piękne półkoliste sklepienia holu zwieńczone historycznymi detalami. Na domiar tego, sala w której mieści się dwunaczyniowa warzelnia została urządzona tak, aby gość tegoż lokalu bez trudu mógł wczuć się w klimat przedwojennego Drezna. Gdy do tego dodamy wspaniałe aromaty wydobywające się z tamtejszej kuchni i zapach gotowanej brzeczki z pewnością poczujemy się jak w niebie.

Pomijając już wyjątkową ofertę tamtejszej kuchnię, nie sposób przejść obojętnie koło menu przygotowanego przez tamtejszego piwowara. Co miesięczna rotacja pozwala w pełni rozwinąć skrzydła mistrzowi piwowarstwa a jednocześnie nie pozwala na piwną nudę w tymże gmachu. No bo jak można się nudzić przy ofercie, która wygląda mniej więcej tak: Pils (12,8blg), Vollbier (13,5blg), Bock, Schwarzbier (12,7blg), Rauchbier (12,8blg), Hefe-Weizen (12,5blg), Marzen, Doppelbock, Drei-Korn Bier. Eh, rozmarzyłem się.

Mając na względzie bliskość Drezna do naszych granic, warto pamiętać ten adres, planując wyjazd to tego fascynującego miasta. Z pewnością się nie zawiedziecie.

DSC07460

.

DSC07459

.

DSC07461

.

DSC07464

Pils oraz Vollbier


4141 b.gif?host=piwnyturysta.wordpress.com&bl

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.