Krzysztof Groszkowski Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 witam po raz pierwszy warzę piwo z chmieleniem na zimno proszę o informacje w czym najlepiej umieścić chmiel (czy może być pończocha)? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 Najlepiej luźno w fermentorze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Groszkowski Posted July 20, 2016 Author Share Posted July 20, 2016 Najlepiej luźno w fermentorze. słyszałem że chmiel powinien być zanurzony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 Sam się zanurzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 Tylko pamiętaj, żeby później odfiltrować go przed rozlewem, najlepiej przez pończochę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondek Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 rozsyp po powierzchni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 syp luzem do wiadra pamiętaj o temperaturze im wyższa temp. tym krótsze chmielenie na zimno. po chmieleniu przy rozlewie użyj pończochy albo druciaka kuchennego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan_czarny Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 przed rozlewem warto schłodzić piwo, chmiel opadnie na dno. Można butelkować bez pończochy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 Niby można, ale wtedy gushing przynajmniej w części butelek gwarantowany. Pończocha rulez. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysztof Groszkowski Posted July 20, 2016 Author Share Posted July 20, 2016 DZIEKUJE ZA PODPOWIEDZI ZAMYKAM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted July 20, 2016 Share Posted July 20, 2016 Potwierdzam post JackStyle, niby chmiel opadnie ale jak dostanie sie do butelki to po otwarciu piana wyjdzie natychmiast. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebeQ Posted July 21, 2016 Share Posted July 21, 2016 Jaka temperatura jest zalecana do chmielenia na zimno? Mam obecnie IPA na fermentacji w 15stopniach. Czy przy chmieleniu na zimno zostawic w temp. 15 stopni czy lepiej wyciagnac na temperature pokojowa? Jak w 15 stopniach to na 4 dni zostawic chmiel czy na dluzej/krocej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted July 21, 2016 Share Posted July 21, 2016 Jaka temperatura jest zalecana do chmielenia na zimno? Mam obecnie IPA na fermentacji w 15stopniach. Czy przy chmieleniu na zimno zostawic w temp. 15 stopni czy lepiej wyciagnac na temperature pokojowa? Jak w 15 stopniach to na 4 dni zostawic chmiel czy na dluzej/krocej? 15 stopni i 4 dni jest ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
br.an.tr Posted August 1, 2016 Share Posted August 1, 2016 Używając do filtracji po chmieleniu na zimno (teraz sypie chmiel luzem do fermentatora na parę dni) podwójnych pończoch. Moje piwa są mętne i czasami piwo wychodzi z butelki (chyba gaszing). To pomyślałem sobie że użyje filtrów rurowych do mleka aby piwo było klarowniejsze. Użyje ich tak: Wygotowuje filtr, sznurek i kulki szklane aby były sterylne. Do filtra wsypuje chmiel i parę kulek aby dociążyć. Wszystko zajmuje z chmielem i kulkami około pół filtra. To wiąże sznurkiem przy samym wylocie filtra aby była przestrzeń i wrzucam do fermentatora na parę dni. Czy taki pomysł jest dobry ? Te filtry są wykonane z wiskozowo-poliestrowa materiału. Czy taki materiał nadaje się do kontaktu z piwem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.