Jump to content

Beergun z aliexpress


tomek123
 Share

Recommended Posts

Próbowałem różnych wersji, bo różne wersje się pojawiały w różnych miejscach w internetach. Próbowałem zarówno 0,5 bar, jak też 0,2 i 0,1 - oczywiście odpuszczałem ciśnienie z FZ przed zmianą. Najmniej się pieniło, jak dopuszczałem na 0,1 bar, a potem odcinałem dopływ do FZ, ale nawet wtedy w pierwszych butelkach pienienie było znaczne.

Mało tego, pienienie się kontynuowało po wyjęciu guna i leciały fontanny z butelki.

Już pomijając kwestię pienienia, to ten spadający koreczek to jest absolutna dyskwalifikacja.

 

Link to comment
Share on other sites

Najwyraźniej nie jest, skoro filmiku brak. Możliwe, że jest też loteriada, na jaką sztukę się trafi.

Jest trochę filmików na jutubie, ale prawdopodobnie tam śmigają oryginalne Blichmanny.

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, Willow napisał:

Możliwe, że jest też loteriada, na jaką sztukę się trafi.

Jak to z chińszczyzną, trafiło na ciebie. Tego bittera, przy tak niskim nagazowaniu powinieneś rozlać bez problemu. Mi gumka lubi spadać jak ustawię ciśnienie powyżej 0,5 bara. Pienienie u mnie występuje jeśli przegazuję piwo w kegu, albo słabo odfiltruję chmieliny z chmielenia na zimno. Staram się schładzać kegi do -2°C, ale twoje 6°C nie powinno robić takich problemów.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Używam "chińskiego gówna" i nie mam problemów z rozlewem. Różnica między tym, a blichmannem moim zdaniem to wygodniejsza rękojeść - chińczyka niewygodnie się trzyma. Straty przy rozlewie 50l na poziomie mniejszym niż pół litra więc spoko. Temperatura piwa 0-1°, butelki opłukane starsanem, po zakapslowaniu obmywam butelkę przez zanurzenie w wiadrze z wodą i następna i następna itd itd 

 

 

 

 

 

Edited by pmzs
Link to comment
Share on other sites

W dniu 12.06.2021 o 13:00, anteks napisał:

Ktos miał wrzucić filmik z rozlewu tym ustrojstwem, twierdził że wszystko jest OK

 

Przepraszam za bardzo dużą zwłokę. Mam jakiś film więc przesyłam.

Obecnie używam jeszcze korka gumowego którym przykrywam wylot butelki i pienienie jest jeszcze mniejsze. 

Ciśnienie na kegu to 0,1-0,2 bara. Temperatura piwa ok. 12C

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Cyslavv napisał:

 

Przepraszam za bardzo dużą zwłokę. Mam jakiś film więc przesyłam.

Obecnie używam jeszcze korka gumowego którym przykrywam wylot butelki i pienienie jest jeszcze mniejsze. 

Ciśnienie na kegu to 0,1-0,2 bara. Temperatura piwa ok. 12C

Też myślałem o gumowym korku (wtedy byłaby to prawie przeciwciśnieniowa) ale nie widzę sensu dlatego, że rurka którą płynie piwo nie jest szczelna w miejscu wejścia w korpus uchwytu/gazu więc tamtędy będzie uciekało i pewnie piwo też wypychane przez rurkę gazową, ale nie wiem bo nawet nie spróbowałem, możesz pokazać jak to śmiga z korkiem? Nic przy rączce Ci się nie wylewa/pieni? 

 

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, pmzs napisał:

Też myślałem o gumowym korku (wtedy byłaby to prawie przeciwciśnieniowa) ale nie widzę sensu dlatego, że rurka którą płynie piwo nie jest szczelna w miejscu wejścia w korpus uchwytu/gazu więc tamtędy będzie uciekało i pewnie piwo też wypychane przez rurkę gazową, ale nie wiem bo nawet nie spróbowałem, możesz pokazać jak to śmiga z korkiem? Nic przy rączce Ci się nie wylewa/pieni? 

 

Ja testowałem  z korkiem i faktycznie  uciekało  piwo górą .Odpuściłem  ten  sprzęt ..

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, pmzs napisał:

Też myślałem o gumowym korku (wtedy byłaby to prawie przeciwciśnieniowa) ale nie widzę sensu dlatego, że rurka którą płynie piwo nie jest szczelna w miejscu wejścia w korpus uchwytu/gazu więc tamtędy będzie uciekało i pewnie piwo też wypychane przez rurkę gazową, ale nie wiem bo nawet nie spróbowałem, możesz pokazać jak to śmiga z korkiem? Nic przy rączce Ci się nie wylewa/pieni? 

 

Przy rączce jest ok, ale jest tak jak mówisz. Nie jest to szczelne jak w przeciwciśnieniowej, ale nie narzekam ;) 

 

 

Link to comment
Share on other sites

59 minut temu, Krzyżak napisał:

Polonez też mi działał ale wolę Toyotę ;)

U mnie auto nigdy nie było wyznacznikiem jakiegoś na siłę dobrodziejstwa ;) wolę iść z żoną na kolację zamiast kupić sprzęt który będzie działał tak samo jak ten który mam ;)

 

pozdrawiam,

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, witur napisał:

 

Ja testowałem  z korkiem i faktycznie  uciekało  piwo górą .Odpuściłem  ten  sprzęt ..

Tak właśnie podejrzewałem, dzięki za potwierdzenie

Link to comment
Share on other sites

W dniu 26.11.2021 o 11:56, Cyslavv napisał:

U mnie auto nigdy nie było wyznacznikiem jakiegoś na siłę dobrodziejstwa ;) wolę iść z żoną na kolację zamiast kupić sprzęt który będzie działał tak samo jak ten który mam ;)

 

pozdrawiam,

Nalewanie zaworkiem grawitacyjnym było by jeszcze tańsze a efekt taki sam

ps ciśnienie 0,1-0,2 bara?

Link to comment
Share on other sites

W dniu 27.11.2021 o 14:46, anteks napisał:

Nalewanie zaworkiem grawitacyjnym było by jeszcze tańsze a efekt taki sam

ps ciśnienie 0,1-0,2 bara?

Tak około 0,2.
Spokojnie- testowałem i zaworek bo został jeszcze z początków zabawy z piwkiem. Nie dajde rady ;) 

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, Cyslavv napisał:

Tak około 0,2.
Spokojnie- testowałem i zaworek bo został jeszcze z początków zabawy z piwkiem. Nie dajde rady ;) 

Te 0,2  to do wypchnięcia czy ciśnienie w kegu?

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, anteks napisał:

Podaje się takie jak w kegu lub wyższe. U ciebie widać że już wypienia się w wężyku

Wypienia się bo doszło do rozprężenia. Nie używam lodówki więc keg stoi w temp 13-15c obecnie więc jest to konieczne.

Po całkowitym rozprężeniu zadaję 0,2 bara i jest ok - pewnie jeszcze kilka razy to powtórzę ;) 

 

Co do podawania większej to się zgodzę, ale nie przy takiej temp. 

 

Edited by Cyslavv
Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, Cyslavv napisał:

Wypienia się bo doszło do rozprężenia. Nie używam lodówki więc keg stoi w temp 13-15c obecnie więc jest to konieczne.

Po całkowitym rozprężeniu zadaję 0,2 bara i jest ok - pewnie jeszcze kilka razy to powtórzę ;) 

 

Co do podawania większej to się zgodzę, ale nie przy takiej temp. 

 

Nie znam sie ale widac że w wężyku juz leca bąbelki

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.