Jump to content
teufel

Brewcrafter/Coobra/Bulldog 25

Recommended Posts

Wczoraj robiłem Herring Whisky FESa. Przez pewien czas pompka nie chciała mi działać (podejrzewam, że ostatnio jak robiłem piwo półtora miesiąca temu, nie doczyściłem do końca i coś się zakleiło, bo po przelaniu ciepłą wodą i odłożeniu na kilka minut w trybie działania, pompka załączyła się). Szybko złączka też była zaklejona i ciepła woda pomogła.

 

Przy zlewaniu pierwszy raz bazooka zatkała się chmielem (45g, wcześniej używałem więcej i nie było problemu) i śledziami.

Edited by teufel

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jeszcze na coś takiego czekam, będzie porównanie

 

jak chcesz to podłączyć?

 

pręcik drucik cokolwiek to ma odkręcany dekielek

Edited by Artur Milczarczyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

strasznie się chmielem zatykała

chmielinami czy białkiem?

 

raczej chmielinami jak została1/3 do spuszczenia szło coraz gorzej, bez pomocy łychy nie było szans na zlanie całości

Share this post


Link to post
Share on other sites

(...)

Ogólnie jest okej. Spodziewałem się, że za pierwszym razem będzie to trwało dłużej- trzeba poznać sprzęt. Po ogarnięciu problemu wysładzania i hopstopera myśle, że spokojnie w 3,5h będzie można się zmieścić(od wsypania słodu, do zamknięcia pokrywy fermentora)

Robiłem AIPA z 6.7 kg słodu.

 

O do diaska, 3,5h od wsypania do końca? Plus może z 30min mycia? To chyba zbyt piękne aby było możliwe...

 

 

Podsumowując wątek jak na razie:

1. potrzebny jest wysoki stosunek wody do ziarna, powyżej 3,5:1

2. luksusowo drobne śrutowanie słodu jak przy wężyku z oplotu niestety odpada, trzeba mielić bardzo grubo (tak jak browamator sprzedaje)

3. bazooka nie daje rady, potrzebna torba do chmielenia

4. były udane (i nieudane) próby ze słodami przenicznymi i żytnimi

5. plastikowe mieszadło piwowarskie prawdopodobnie nie da rady i trzeba sie  szykować na wydatek na metal lub grube drewno

 

Czyli najlepiej nastawiać się na zasyp poniżej 6kg i raczej lekkie piwa albo po prostu mniej brzeczki.

 

Albo wkręcić wężyk z oplotu na gwint bazooki. Próbował ktoś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy drugim warzeniu z mniejszym zasypem(polowa pszenicy) i stosunkiem wody 4:1, wyszlo 4h. Mycie wieczorem to+15/20minut. Z tym ze robilem przerwe 20 minutową na chmielenie whirlpoolowe. Przy prostym schemacie zacierania i chmielenia 3,5h jest jak najbardziej realne. Ja mieszam starą, dobrą łygą plastikową, nie złamała się

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. potrzebny jest wysoki stosunek wody do ziarna, powyżej 3,5:1

2. luksusowo drobne śrutowanie słodu jak przy wężyku z oplotu niestety odpada, trzeba mielić bardzo grubo (tak jak browamator sprzedaje)

3. bazooka nie daje rady, potrzebna torba do chmielenia

4. były udane (i nieudane) próby ze słodami przenicznymi i żytnimi

5. plastikowe mieszadło piwowarskie prawdopodobnie nie da rady i trzeba sieszykować na wydatek na metal lub grube drewno  

 

 

Co do śrutowania nieprawda. Śrutuję w zakresie rozsądku bardzo drobno. Nic się nie zatyka, jeżeli masz tym problem, to najpierw wsyp grubszą część , a potem drobniejszą z maką. 

Jeżeli chodzi o plastikową łyge, to jak najbardziej daje radę, nawet przy maksymalnym zasypie. Warto tutaj wspomnieć jaki ten zasyp jest max, bo w wersjach v2 jest dłuższa rurka w koszu, co pozwala mieć więcej ziarna bez przykrycia zatyczki.

Z resztą się zgadzam. Bazooka nie daje rady, ale można zrobić hop spider za ok 50 zł robiąc zakupy w PL, nie u Azjatów.

Edited by Mapak

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Bazooka nie daje rady, ale można zrobić hop spider za ok 50 zł robiąc zakupy w PL, nie u Azjatów.


Pytanie czy hopspider jest tu niezbędny (spawanie/nitowanie nierdzewnej siatki może być upierdliwe).

Czy ktoś już coś próbował chmielenia w takim worku jak na zdjęciach powyżej? (Pytanie dotyczy garnka Coobra/Brewcrafter, bo ogólnie to pewnie już niejeden próbował). Jak to się ma do chłodzenia? Wyciągacie taki worek przed, czy wkładacie chłodnicę do niego? Czy sięga on u Was do samego dna (jest ryzyko przypalenia?)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Bazooka nie daje rady, ale można zrobić hop spider za ok 50 zł robiąc zakupy w PL, nie u Azjatów.

 

Pytanie czy hopspider jest tu niezbędny (spawanie/nitowanie nierdzewnej siatki może być upierdliwe).

 

Czy ktoś już coś próbował chmielenia w takim worku jak na zdjęciach powyżej? (Pytanie dotyczy garnka Coobra/Brewcrafter, bo ogólnie to pewnie już niejeden próbował). Jak to się ma do chłodzenia? Wyciągacie taki worek przed, czy wkładacie chłodnicę do niego? Czy sięga on u Was do samego dna (jest ryzyko przypalenia?)?

 

co do worka, worek ma 43 cm długości i idealnie pasuje na coobry v2 pomiędzy dnem a workiem zostaje z 5 cm przerwy, raczej nie powinien sie przypalic ja w następnym tygodniu testuje, profilaktycznie podniosę go deko wyżej bo pewnie chmiel obciążając dno worka może spowodować dotkniecie do dna.

Co do chłodzenia z workiem czy bez to juz chyba zależy od sposobu chmielenia

Dam znać jak poszło

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@repcak92,

Za 50 nie kupisz nierdzewki, naturalnie budżetówka. Torba filtracyjna 15x15x35cm wchodzi w środek chłodnicy z kociołka, Nic wyciągać nie trzeba. Kilka postów wcześniej wrzucałem zdjęcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@repcak92,

Za 50 nie kupisz nierdzewki, naturalnie budżetówka. Torba filtracyjna 15x15x35cm wchodzi w środek chłodnicy z kociołka, Nic wyciągać nie trzeba. Kilka postów wcześniej wrzucałem zdjęcie.

dobry patent z tym workiem w chłodnicy

tez trzeba będzie przetestować

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dotarł do mnie dziś taki oto woreczek idealnie pasuje na Coobre 25 można go wywinąć na zewnątrz

ktoś używał ??

https://www.aliexpress.com/item/45-30cm-food-grade-home-brew-beer-mash-filter-bag-for-batch-homebrew-filter-bag-bucket/1000001199504.html?spm=2114.13010608.0.0.r1UDyT

 

5-gallon-45-30cm-food-grade-beer-homebre

Ja używam, chmielę nim w coobrze i sprawuje się bardzo dobrze. Skonstruowalem z gwintowanych prętów, zacisku slimakowego i rurki do ekhm.. toalety hopspidera. Na razie sprawuje się bez zarzutu

 

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...