Jump to content

Brewcrafter/Coobra/Bulldog 25


teufel
 Share

Recommended Posts

Mam gar 20l z kranikiem, wodę grzeję na gazie, CB stoi na podłodze. Gdy przychodzi pora wysładzania odkręcam kranik a gorąca woda płynie wężykiem do sitka prysznicowego zamontowanego na górze kosza.

Link to comment
Share on other sites

Ja używam pasteryzatora ala lidl z nakręconą szybkozłączką qd 3/4 na kranik. Po zacieraniu przepinam przewód od pompy do pasteryzatoryza i wysladzam.

Edited by emsc
Link to comment
Share on other sites

Ja używam pasteryzatora ala lidl z nakręconą szybkozłączką qd 3/4 na kranik. Po zacieraniu przepinam przewód od pompy do pasteryzatoryza i wysladzam.
Właśnie zastanawia mnie fakt przerobienia kranika na to szybkozłącze. Podzielisz się zdjęciem jak to u Ciebie wygląda?
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, mirek1g napisał:

Zrobiłem raz ten błąd i do CB włożyłem worek 100μm, otworki w worku szybko się zapchały i brzeczka nie przepływała przez całą objętość słodu. Miałem wtedy wydajność na poziomie 40%. Wymieniłem w CB pompę na większą, nie zapcha się, wytrzymuje temperaturę do 140C więc korzystam z niej także przy schładzaniu. na dno kosza wkładam siatkę kupioną u kolegi Lewatywy. Nie używam żadnych hop stopperów ani bazook. Wszystko pięknie śmiga.

Możesz pokazać zdjęcia, jak wygląda u ciebie ta większa pompa?

Link to comment
Share on other sites

Przy takiej pogodzie nie pojadę na działkę, pompę kupiłem u chińczyków. Zrobiłem obejmę z płaskownika aluminiowego do którego ją przymocowałem na wysokości kranika, to ta pompa:

https://pl.aliexpress.com/item/4000021933677.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4a265c0ffwwxse

jak ją kupowałem rok temu z przesyłką kosztowała 157zł.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam stary model CB2 w którym plastikowa pompka wisiała na rurce i często już przy wygrzewaniu potrafiła się zatrzymać. Zamontowałem najpierw pompkę w rurce PCV z wentylatorem, rozwiązało to problem z temperaturą ale pompka była wrażliwa na czystość brzeczki. Ta daje sobie radę ze wszystkim co przejdzie przez zawór którym ograniczam przepływ.  

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Witajcie,

 

mam problem z moją Coobrą CB3 (nie-Pro). Używam jej z hopstoperem od kelegi lewatywa. W trakcie warzenia ostatnich dwóch warek doświadczyłem problemów z pompą. Problem jest o tyle wyjątkowy, że pojawia się tylko podczas gotowania. Gdy zacieram wszystko pracuje bez zarzutu, gdy chłodzę brzeczkę także. Natomiast podczas gotowania pompa ma problemy z pracą - zaciąga jakby powietrze (wydaje się, że to efekt wrzenia). Przykręcam wtedy zawór na rurce od systemu przeciwprzypaleniowego. Niemniej jednak po mniej więcej pół godzinie pompa wyłącza na chwilę (albo zacina). Włączam i wyłączam ją kilkakrotnie o ostatecznie startuje. 

Ostatnio zaczęła jednak dodatkowo wydawać siebie takie dźwięki:

Planuję ją rozkręcić i wyczyścić (podczas mycia z VWP pompa pracuje bez zarzutu). Czy zdarza Wam się podobne zachowanie pompy? Czy robię coś źle z pompą podczas gotowania? Czy to może być jakiś objaw uszkodzenia pompy?   

 

Pozdrawiam

 

P. 

 

 

Edited by pt123
Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, pt123 napisał:

Witajcie,

 

mam problem z moją Coobrą CB3 (nie-Pro). Używam jej z hopstoperem od kelegi lewatywa. W trakcie warzenia ostatnich dwóch warek doświadczyłem problemów z pompą. Problem jest o tyle wyjątkowy, że pojawia się tylko podczas gotowania. Gdy zacieram wszystko pracuje bez zarzutu, gdy chłodzę brzeczkę także. Natomiast podczas gotowania pompa ma problemy z pracą - zaciąga jakby powietrze (wydaje się, że to efekt wrzenia). Przykręcam wtedy zawór na rurce od systemu przeciwprzypaleniowego. Niemniej jednak po mniej więcej pół godzinie pompa wyłącza na chwilę (albo zacina). Włączam i wyłączam ją kilkakrotnie o ostatecznie startuje. 

Ostatnio zaczęła jednak dodatkowo wydawać siebie takie dźwięki:

 

Planuję ją rozkręcić i wyczyścić (podczas mycia z VWP pompa pracuje bez zarzutu). Czy zdarza Wam się podobne zachowanie pompy? Czy robię coś źle z pompą podczas gotowania? Czy to może być jakiś objaw uszkodzenia pompy?   

 

Pozdrawiam

 

P. 

 

 

A po co używasz pompy podczas gotowania?

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Suchejroo napisał:

A po co używasz pompy podczas gotowania?

Czy system antyprzypaleniowy nie jest właśnie w tym celu? Ponadto w instrukcji jest napisane "Zamknij kran do rury zwrotnej (17a) i uruchom cyrkulacje dolną (16), włączając pompę (15) ttPompa powinna pracować cały czas podczas gotowania i chłodzenia." (

)

Link to comment
Share on other sites

System antyprzypaleniowy jest potrzebny podczas zacierania. Przed gotowaniem wyłącz pompę i zakręć kran.

Sam się raz zagapiłem, przez co pompa podobnie się zachowywała, hopstopper oblepił się białkami, a spuszczanie brzeczki po gotowaniu trwało masakrycznie długo.

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, wizi napisał:

System antyprzypaleniowy jest potrzebny podczas zacierania. Przed gotowaniem wyłącz pompę i zakręć kran.

Sam się raz zagapiłem, przez co pompa podobnie się zachowywała, hopstopper oblepił się białkami, a spuszczanie brzeczki po gotowaniu trwało masakrycznie długo.

A brzeczka się nie przypali? Na jakiej mocy gotujesz?

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, pt123 napisał:

Pompa powinna pracować cały czas podczas gotowania i chłodzenia

A w instrukcji royala jest, że nie wolno używać pompy podczas gotowania...

Może to inne pompy, ale też nie widzę sensu recyrkulacji przy gotowaniu.

Przypalenie może powstać podczas zacierania, lub etapami - część przywiera podczas zacierania, a potem przy gotowaniu się przypala. Ale miałem sporadyczne przypadki. Gotuję na 2500W zazwyczaj.

Link to comment
Share on other sites

W sumie coś jest na rzeczy z tym co mówicie... Gdy gotowałem na garnku z ekstraktów to nie mieszałem... Ale ciekawa jest ta różnica w instrukcjach. Przecież oba kociołki to ta sama filozofia

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Podczas drugiego zacierania w Klarstein Brauheld Pro 45 l (czyli jak rozumiem Coobrze pod inną nazwą handlową) wyświetlacz sterownika co chwilę pokazywał komunikat WARM zamiast MASHING i zatrzymywał timer. Działo się to bez widocznego związku z temperaturą i poziomem płynu nad tym dekielkiem. W instrukcji EN/ DE i PL nie znalazłem wspomnienia o takim komunikacie.

Czy jest to informacja, że:

a) grzałka pracuje - grzeje,

b) coś się prze-grzewa?

Ktoś spotkał się z podobną sytuacją?

 

A odpowiadając na pytanie

4 godziny temu, pt123 napisał:

Na jakiej mocy gotujesz?

Zacierałem 2000 - 2200, warzenie najpierw 3000-3300, po zagotowaniu skręciłem do 2500.
Za pierwszym razem warzyłem na 3000 i miałem za duże odparowanie (jakieś 4 litry).

Uczę się dopiero ale widzę, że te 2500 sensowniejsze niż 3000 na bank.

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, zasada napisał:

 

 

A odpowiadając na pytanie

Zacierałem 2000 - 2200, warzenie najpierw 3000-3300, po zagotowaniu skręciłem do 2500.
Za pierwszym razem warzyłem na 3000 i miałem za duże odparowanie (jakieś 4 litry).

Uczę się dopiero ale widzę, że te 2500 sensowniejsze niż 3000 na bank.

Widzę, że ten Klarstein też ma system antyprzypaleniowy. Używasz go w trakcie gotowania?

Link to comment
Share on other sites

Panowie a jak gotujecie to uzywacie hopspidera do chmielu ?? Bo ja ostatnio nie używam tylko walę chmiel do garnka i może to błąd ?? Co radzicie ? Podobno nie ma tak dobrego efektu chmielenia jak jest hopspider czy ktoś może to potwierdzić czy to mit ??

Nie używam bo mój kosz trochę zrobił się brązowy z osadów i nie chcę ryzykować dając go do piw jasnych, Może da się go jakoś umyć ?? Ktoś coś może poradzić ?

Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, Piotr Ba napisał:

Panowie a jak gotujecie to uzywacie hopspidera do chmielu ?? Bo ja ostatnio nie używam tylko walę chmiel do garnka i może to błąd ?? Co radzicie ? Podobno nie ma tak dobrego efektu chmielenia jak jest hopspider czy ktoś może to potwierdzić czy to mit ??

Nie używam bo mój kosz trochę zrobił się brązowy z osadów i nie chcę ryzykować dając go do piw jasnych, Może da się go jakoś umyć ?? Ktoś coś może poradzić ?

ostatnio wrzuciłem strasznie zasyfiony hopstoper do wiaderka z kretem. Powtórzone 2x i nówka sztuka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.