Jump to content

Brewcrafter/Coobra/Bulldog 25


teufel
 Share

Recommended Posts

Oczywiście, stosuję się dokładnie do zaleceń kol. Lewatywa odnośnie szybkości zlewania i zlewam przez wężyk, pod koniec podnoszę kociołek od strony kranika i wszystko pięknie schodzi do ostatniej kropli, tydzień temu warka 6 kg słodu 0,5 kg płatków żytnich 150gr chmielu luzem, mech irlandzki i pięknie poszło, tylko ja czekam po gotowaniu jakieś 30min aż ładnie wszystko opadnie

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jestem po drugiej warce na kociołku. Mimo dodania 135g chmielu bezpośrednio do brzeczki zlewanie poszło bez problemów. To co zmieniłem od poprzedniego razu to nie dodałem whirfloca, nie mieszałem podczas chłodzenia by nie wzburzać wszystkiego i użyłem węża silikonowego włożonego do kranu i zlewałem do niżej znajdującego się fermentora.  

 

Jeszcze muszę popracować nad wydajnością bo wyszła 65%. 

 

Dzięki wszystkim za rady! 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli ustawię 100° na sterowniku brzeczka gotuje się ale temp. osiąga max 98°. Z kolei gdy ustawię 98° brzeczka nie gotuje się burzliwe (piana nie wychodzi).

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Skoro się gotuje, to cel osiągnięty. Nie wiem jaki masz kocioł/sterownik, ale pewnie w każdym można podregulować temperaturę. Poza tym temperatura wrzenia zależy też od ciśnienia, więc może wrzeć i w 98 stopniach, a wskazania są właściwe.

Link to comment
Share on other sites

Mam Coobrę CB3. Problem polega na tym, że ustawiając 100° doprowadzam do wrzenia ale wg termostatu nie osiągam 100° więc sterownik nie przechodzi w odliczanie. Jak ustawię 98° to nie ma wrzenia.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Kiedyś był ten problem poruszany. Komuś chyba ze śląska też nie wrzało w 100°, okazało się że jego dom jest prawie 300m npm i w zależności od ciśnienia atmosferycznego temperatura wrzenia jeździła mu +/- 1° ale nigdy nie miała 100°. Poszukaj w necie znajdziesz tabelę na jakiej wysokości w jakiej temperaturze woda wrze. Z tego co pamiętam też chodziło o CB3 i ktoś mu podpowiedział w jaki sposób wprowadza się w CB3 współczynnik korekty temperatury. 

Link to comment
Share on other sites

Tylko że to jest w Wawie na 100m n.p.m. I raczej nie może być z tym związane bo problem dotyczyłby bardzo wielu osób.
A do tego poprzednie warzenie przebiegło bez problemu

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

W Warszawie większe jaja się dzieją i nie każdy w stolicy ma CB3. Piszesz o 98 i 100 stopniach, a co się dzieje w 99? Ja mam CB2, ustawiam 102° i 800W gdy zacznie wrzeć. Sprawdzałem gar na wodzie temperatury do 75°C sterownik pokazuje temperaturę zgodnie z termometrem laboratoryjnym, później się rozjeżdża ale mam to gdzieś, ważniejsza jest dokładność wskazań przy zacieraniu a nie chmieleniu. Sprawdzałeś jak jest w 64, 68 i 72°? 

Link to comment
Share on other sites

Chodzi o to że Wawa jest na 100 m n.p.m. więc wysokość nie ma takiego wpływu. Na 30 piętrze PKiN nie warzę Nie sprawdzałem czy temp. przerw się zgadzają ale podczas wrzenia temperatura przy termostacie się zgadza 98°. I w ok. 67 też się zgadza.
Jak wspominałem wczesnej poprzednie warzenie przebiegło bez problemu - gotowanie ustawione na 100°, brzeczka podgrzana do 100°, sterownik rozpoczął odliczanie.
Tym razem za cholerę nie chciał przekroczyć 98°. No może raz na moment pokazał 99°. A wrzało jak szalone. 9L brzeczki mi odparowało.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Mi chińskie sondy zazwyczaj pokazywały właśnie 98 przy wrzeniu (też Warszawa), ale że warzyłem w lidlu to nie miało to znaczenia. Jestem po pierwszej warce na royalu i tu nie było problemu z osiągnięciem temperatury odliczania czasu wrzenia. W instrukcji jest jednak zaznaczone, że w przypadkach takich jak Twój należy dostroić sterownik. Możesz spróbować też przykryć trochę pokrywką dla podniesienia temperatury.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za porady. Oczywiście przykrywałem, otulałem i nic. Wrzało i max 98°. Denerwujące było to że gotowało się jak szalone a nie chciało dobić do 100°. Sprawdziłem potem ma 3L czystej wody i to samo.
Ale podszedłem za radą@mirek1g i sprawdzianem ciśnienie w dniu warzenie - 980 hPa, jak i przy przedniej (105 hPa). Wg jakiegoś kalkulatora wrzenie w 99° (poprzednio 99.77°). Dodajmy 1° przełamania na termometrze i 4 godzinny wkurw gotowy.
Dowiedziałem się od dostawcy jak korygować sterownik i kolejna powinna pójść gładko.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Ciekawie się robi w ofercie Coobry, dodali pompkę z Cb5 i kolanko działające jako whirpool a po nowym roku ma być nowa wersja sterownika (przypuszczam ala GF). Jeśli nie przesadzą w kwestii ceny to będzie ciekawa alternatywa do GF.

Link to comment
Share on other sites

Mam Brewmonka i do mycia używam OXI. Tym razem porządnie przypaliłem dno i muszę użyć bardziej agresywnej sody kaustycznej do odmoczenia zwęglonej brzeczki. Trochę się boję o pompkę, bo nie wiem z jakiego materiału jest wykonana. Używa ktoś roztworu NaOH do mycia? Obojętnie czy to Coobra, Klarstein czy Brewmonk, zakładam, że wszystkie kociołki są wykonane z podobnych materiałów.

Link to comment
Share on other sites

Ja używam sody, co kilka warek myję nią CB, rozbieram i czyszczę pompkę co kilkanaście. Pompka w części mokrej to głównie plastik, trochę ceramiki i ośka wirnika z metalu. Soda plastiku i ceramiki nie ruszy, może teoretycznie spowodować zaczernienie ośki. Pompki nigdy nie czyściłem sodą bo właściwie po co, ona pompuje przy warzeniu brzeczkę o temperaturze >70* przez czas wystarczający do zabicia wszystkiego co zaszkodzić może piwu. Pompkę przemywam kranówką. Roztwór sody jakiego używam to tak 3-5% - zależy jak mi się sypnie NaOH, po odkażaniu przemywam - neutralizuję NaOH - roztworem kwasku cytrynowego.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki. W zasadzie nie chodzi mi o mycie pompki. Chciałem zalać ok. 4% roztworem NaOH kadź, trochę podgrzać i zostawić na niedzielę żeby się przypalone odmoczyło. Co do pompki to boję się, że dłuższy kontakt z sodą może uszkodzić tworzywo, z którego jest zrobiona pompka. Nie wiem co to za tworzywo, więc nie mogę sprawdzić odporności pompki. Moczenie w OXI jej nie uszkodziło, ale NaOH ma wyższe pH. Zakładam, że projektant uwzględnił odporność tworzywa na popularne środki czyszczące, ale chce się po prostu upewnić, bo nigdy nie wiadomo co ci Chińczycy wymyślą.

Link to comment
Share on other sites

Ja na przypalone dno dałem prawie gorącej wody aby przykryć dno  pól torebki sody i ocet ( na oko pół szklanki) po chwili przypalone zrobiło się miękkie, nie musiałem szorować, wystarczyła gąbka. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jako ciekawostka do Coobra CB3. Dzisiaj okazało się, że w Coobrze jest możliwość modyfikowania programu w trakcie pracy. Wchodzimy w opcję tak samo jak w kalibrację temperatury (+ i - trzymamy aż pojawi się "Mashing". Pierwsza opcja to zmiana kalibracji wskazań temp. U mnie czasem pojawia się jako +/-, a czasem jako aktualna temp. Następnie przełączając się pomiędzy ustawieniami Temp/Moc/Czas możemy zmienić nastaw dla aktualnego programu.

 

Update: Opcja korekty zależy od momentu w jakim wejdziemy w kalibrację - jeżeli podczas wyświetlania temp. to korygujemy aktualnie wskazaną temperaturę (wskazaną wartość), jeżeli w innym momencie, pojawia się mniej intuicyjna zmiana o wartość bezwzględną (np. +2,-3).

Edited by Grim
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.