bladdy Posted December 28, 2018 Share Posted December 28, 2018 Zastanawia mnie jeszcze jedno. Jak użytkownicy śrutownika Biowin ustawiają szczelinę na około 1,5 mm. Przecież te odlewy są tak toporne, że nie widzę za bardzo innej możliwości jak ustawiać to na oko, metodą prób i błędów. Jak ktoś mnie oświeci to będę wdzięczny 😉 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zdrawko Posted December 28, 2018 Share Posted December 28, 2018 8 godzin temu, bladdy napisał: Zastanawia mnie jeszcze jedno. Jak użytkownicy śrutownika Biowin ustawiają szczelinę na około 1,5 mm. Przecież te odlewy są tak toporne, że nie widzę za bardzo innej możliwości jak ustawiać to na oko, metodą prób i błędów. Jak ktoś mnie oświeci to będę wdzięczny 😉 No metodą prób i błędów właśnie, to i tak się lekko rozjeżdża jak demontujesz, więc trzeba poświęcić pierwsze 200-300g na ustawienie szczeliny i tyle, na początek dobrze mieć garść dobrze ześrutowanego słodu "na wzór". Przy ostatniej warce odczułem co to lepiej ześrutowany słód bo wydajność skoczyła o 15%(liczona wg BS) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekwojcik Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 W dniu 28.12.2018 o 00:52, fotohobby napisał: Jaką rurką ? Chyba nie wiesz co to Coobra, skoro pytasz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted December 29, 2018 Share Posted December 29, 2018 (edited) Nie wiem, bo mam Klarsteina Chyba jasno napisałem, co skompletowałam i jak to działa. Jest nawet zdjęcie z zewnętrzną pompą. Edited December 29, 2018 by fotohobby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotreksdz Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 Panie i Panowie po 10-cio godzinnej walce z Coobra CB3 (w międzyczasie odbiór dzieciaków że szkoły itp) uwarzylem swoje pierwsze piwo z zacieraniem. Wkurw mnie brał niesamowicie na bazookę która się non stop zapychała nie na moje nerwy taka zabawa. Zostaję przy brewkitach, które uwielbiam robić (zdecydowanie szybciej!). Sprzedam chętnemu piwowarowi mój świąteczny prezent (zakup grudzień 2018 roku w piwo-piweczko, jest świeża dwuletnia gwarancją, naklejka na wyświetlaczu) , dorzucę jeszcze sitko na dno kosza zaciernego od kolegi lewatywa z piwo.org oraz zestaw z browar.biz do zrobienia Weizena. P.S. dodam jeszcze ile się nasłuchałem że mieszkanie zajęte na cały dzień wrrrr :// wiem że amortyzacja itp, uwarzylem jedną dzisiejszą warkę, dlatego za kociołek chce dostać 1500 złotych plus ew. koszty wysyłki. Proszę nie hejtowac Panowie, to nie był mój wymysł z kociołkiem :P, piotreksdz@gmail.com, tel. 512250129 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 piotreksdz -> Chyba bym zabił żeby kupić ją od ciebie, ale na chwilę obecną brak kasy, więc muszę odpuścić. Z żalem. ;( Ktoś inny będzie miał szczęście. Zapytam się jednak o sam proces, skoro przeszedłeś, na chwilę 😜 , z ekstraktów na CB3. Jak się warzyło, pomijając problemy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 6 minut temu, ksiegarz5 napisał: Zapytam się jednak o sam proces, skoro przeszedłeś, na chwilę 😜 , z ekstraktów na CB3. Jak się warzyło, pomijając problemy? Poczytaj wcześniejsze posty , duzo o tym pisano. Nie rozumiem tylko czemu piotreksdz kupil siatkę , a nie kupił juz hopstoppera... Na pewno trzeba wyczuć sprzęt, ja uwarzyłem ponad 10 warek i ciągle mam cos do lekkiej modyfikacji jednak nie wróciłbym juz na gary... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 leonzn -> Nie zrozumiałeś. 😜 Chodziło mi o to, jak JEMU się warzyło na nim, bo przeszedł z ekstraktów na Coobre. To jak się na niej "robi", to wiem, mniej więcej ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 Dzisiaj na Royalu warka 25l 12,5 blg, w sumie z chłodzeniem wyszło 5 godz. Myslę że jeszcze z 30 min można urwać. Używałem oryginalnej bazoki i żadnych problemów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Spiewaczek1 Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 Moze slody były zle zesrutowane. Cos nie tak z nimi i dlatego szlo topornie.Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 53 minuty temu, ksiegarz5 napisał: leonzn -> Nie zrozumiałeś. 😜 Chodziło mi o to, jak JEMU się warzyło na nim, bo przeszedł z ekstraktów na Coobre. To jak się na niej "robi", to wiem, mniej więcej ... zrozumiałem , nie rozumiem jednak dlaczego go o to pytasz jako osobę której nie wyszło (pewnie w ogole nie miał doświadczenia z zacieraniem). Możesz uzyskać bardzo subiektywna opinie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 leonzn -> Ogólnie to z ciekawości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymbarck Posted January 3, 2019 Share Posted January 3, 2019 Panie i Panowie po 10-cio godzinnej walce z Coobra CB3 (w międzyczasie odbiór dzieciaków że szkoły itp) uwarzylem swoje pierwsze piwo z zacieraniem. Wkurw mnie brał niesamowicie na bazookę która się non stop zapychała nie na moje nerwy taka zabawa. Zostaję przy brewkitach, które uwielbiam robić (zdecydowanie szybciej!) Z tego co poczytałem o automatach to sporo osób tak jak przy pierwszym zacieraniu na garach ma problemy. Podstawa to wyciągnąć wnioski i poprawić błędy. Nie ma co się poddawać po pierwszym razie;) Pamiętaj że zacieranie trochę trwa, więc warto wygospodarować czas tylko dla siebie. Wieczór, ranek, jak ci pasuje i nie koliduje z żonąMoże spróbuj na początek łatwiejszego zasypu z mniejszą ilością chmieluWysłane z mojego MI 4S przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marny_popis Posted January 18, 2019 Share Posted January 18, 2019 Koledzy czy ktoś już może próbował wymienić pompkę w cb 3 na inną bo nie ukrywam że ta z zestawu jest słaba, jeśli tak to na jaką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted January 19, 2019 Share Posted January 19, 2019 (edited) Nie wiem czy dodać tu czy do "ciekawych linków", najwyżej moderator przepnie ... 😜 Jeżeli kogoś nie rusza sprzęt po wystawowy i z poprzedniej generacji, to znalazłem przypadkiem coś ciekawego cenowo. Ja bym się nawet skusił, ale na razie muszę się wstrzymać z droższymi zakupami. Może ktoś jednak inny skorzysta ... https://allegro.pl/oferta/kociol-warzelny-zacierny-7780158090 Edited January 19, 2019 by ksiegarz5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted January 20, 2019 Share Posted January 20, 2019 Witam, mam CB3 i mam duży problem z wysładzaniem. Robiłem ostatnio witbier i miałem 15blg przed wysładzaniem , po wysładzaniu - dając 2l mniej niz wyliczył beersmith - 9blg. Woda po wlaniu leciała przez złoże szybko i to jest pewnie główna przyczyna niskiej wydajności. Ostatecznie skończyło sie 3 blg niżej niz zakładane. Co mogę zrobić aby poprawić wydajność wysładzania? dzieki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymbarck Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 W dniu 19.01.2019 o 18:34, ksiegarz5 napisał: Nie wiem czy dodać tu czy do "ciekawych linków", najwyżej moderator przepnie ... 😜 Jeżeli kogoś nie rusza sprzęt po wystawowy i z poprzedniej generacji, to znalazłem przypadkiem coś ciekawego cenowo. Ja bym się nawet skusił, ale na razie muszę się wstrzymać z droższymi zakupami. Może ktoś jednak inny skorzysta ... https://allegro.pl/oferta/kociol-warzelny-zacierny-7780158090 Zacząłem już się zastanawiać nad kupnem, ale .... to chyba nie jest 30L. Na jednym ze zdjęć jest skala do 50 litrów, więc to będzie XXL Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 tymbarck -> Serio? Nawet nie zauważyłem. To TYM bardziej opłacało by się brać ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymbarck Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 Skala jest na piątym zdjęciu. Robię małe warki więc 50tka jest za duża;) Sama aukcja jest bardzo ciekawa, ponieważ prawie w cale nie ma używek na rynku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted January 21, 2019 Share Posted January 21, 2019 Ja robię 20l, ale mocne, z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem, więc 50l było by jak znalazł by uwarzyć PB 25* Blg, ale ... tak jak powiedziałem, w tej chwili WSZYSTKO rozbija się o kwestię finansową i chodź bym chciał, nie mogę sobie na taki zakup TERAZ pozwolić. ;( Widocznie masz lepszy wzrok, bo nawet na to nie zwróciłem uwagi. 😜 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Brew Posted January 25, 2019 Share Posted January 25, 2019 (edited) Cześć Jaką macie wydajność zacierania na CB3? Byłbym wdzięczny gdybyście podpowiedzieli ustawienia warzelni w brewness. Na jakiej mocy zacieracie a na jakiej gotujecie(20L piwa końcowo) A przy okazji, ma ktoś może profilu sprzętu do BeerSmith 3 albo doradzicie jak ustawić? Edited January 25, 2019 by MK Brew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted January 26, 2019 Share Posted January 26, 2019 W załączeniu masz profil do CB25. Wgraj go sobie i dostosuj do swoich warunków warzenia. Coobra-Beersmithprofiler.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwynbleidd Posted January 28, 2019 Share Posted January 28, 2019 W dniu 20.01.2019 o 13:32, leonzn napisał: Witam, mam CB3 i mam duży problem z wysładzaniem. Robiłem ostatnio witbier i miałem 15blg przed wysładzaniem , po wysładzaniu - dając 2l mniej niz wyliczył beersmith - 9blg. Woda po wlaniu leciała przez złoże szybko i to jest pewnie główna przyczyna niskiej wydajności. Ostatecznie skończyło sie 3 blg niżej niz zakładane. Co mogę zrobić aby poprawić wydajność wysładzania? dzieki możliwe że za słabo zmielone, też tak miałem że szybko przelatuje i wtedy wydajność spada, teraz jak zobaczę że szybko leci to nie wysładzam prawie wcale leonzn 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MK Brew Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 (edited) Jeden z kolegów na forum ostatnio polecił mi zaciernaie w większej ilości wody i minimalne wysładzanie np 3 litrami wody, próbował ktoś z was takiego rozwiązania? Mam robić sesyjną ipę w tym miesiącu, ok 3 kg zasypu i zastanawiam się czy nie zacierać w 21L wody na próbę. //celuję zawsze 20-21 warki. Edited February 7, 2019 by MK Brew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marekwojcik Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 7l na 1kg słodu? Srogo. Swoją drogą to baaardzo sesyjna IPA będzie z 3kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.