Jump to content

Brewcrafter/Coobra/Bulldog 25


Recommended Posts

  • Replies 1.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

To teraz ja. Wczoraj zakupiłem kociołek Coobra ze strony http://spiritferm.biz/pl/p/Automatyczny-kociol-zacierny-Coobra-CB25/1251 Musze pochwalić dobry kontakt, bardzo sprawnie odpisują na maile, mó

Pierwsze testy za mną.   Siatka na fałszywe dno cudowna, spełniła swoje zadanie w 100%, młóto nie przechodzi, przepływ brzeczki w normie.   Hopstopper niestety poległ, ale stoczył walkę z 100g chm

Panowie taka siatka przyszła mi dzisiaj z Chin. Pasuje idealnie na coobre. Myślę że rozwiąże to problem z chmielinami.

Posted Images

Może powinienem tak napisać gdyby moja wypowiedź dotyczyła samej łuski. Ja nawilżam i mam odpowiednią łuskę ale nigdy nie mam mąki nawet przy drobnym śrutowaniu. W tym celu między innymi nawilżam.

Edited by mirek1g
Link to post
Share on other sites

Jednym przeszkadza mąka innym nie. Mi nie przeszkadza, czasami celowo dodaję mąkę pszenną lub kaszę manną przy zacieraniu. Był poruszony temat zapychania się hopstopera. Siatka zapycha się głównie mąką gdy jest źle ułożone złoże. Lekkie nawilżenie przed śrutowaniem szczególnie przesuszonego  słodu wpływa pozytywnie na jakość łuski i przy okazji powstaje mniej mąki. Kupując słód z niepewnego źródła często dostajemy towar kiepskiej jakości i trzeba sobie jakoś z nim radzić. Tego dotyczyła moja wypowiedź.  

Edited by mirek1g
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, mirek1g napisał:

Jednym przeszkadza mąka innym nie. Mi nie przeszkadza, czasami celowo dodaję mąkę pszenną lub kaszę manną przy zacieraniu. Był poruszony temat zapychania się hopstopera. Siatka zapycha się głównie mąką gdy jest źle ułożone złoże. Lekkie nawilżenie przed śrutowaniem szczególnie przesuszonego  słodu wpływa pozytywnie na jakość łuski i przy okazji powstaje mniej mąki. Kupując słód z niepewnego źródła często dostajemy towar kiepskiej jakości i trzeba sobie jakoś z nim radzić. Tego dotyczyła moja wypowiedź.  

słód z niepewnego źródła?

Link to post
Share on other sites

Przejrzyj sobie choćby tu na forum temat "Ciekawe aukcje na allegro". Znajdziesz ostrzeżenia o takich co sprzedają zatęchły słód, zwykły jęczmień próbują sprzedać jako słód  itp. To są właśnie dla mnie niepewne źródła. Do takich zaliczam też tych, których nie znam a którzy wyprzedają nagromadzone zapasy słodu których nie wykorzystali i wyprzedają. Ci ostatni nalezą do tej lepszej grupy niepewnych źródeł ale co by nie mówił są niepewnym źródłem. Ostatnia grupa niepewnych źródeł to domowi wytwórcy słodu. Mam kolegę który sam wytwarza słód, niepewność tego źródła polega na tym ze nigdy nie wiadomo jakiej jakości produkt mu wyjdzie. Źródło niepewne ale z niego korzystam.  

Edited by mirek1g
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, mirek1g napisał:

Przejrzyj sobie choćby tu na forum temat "Ciekawe aukcje na allegro". Znajdziesz ostrzeżenia o takich co sprzedają zatęchły słód, zwykły jęczmień próbują sprzedać jako słód  itp. To są właśnie dla mnie niepewne źródła. Do takich zaliczam też tych, których nie znam a którzy wyprzedają nagromadzone zapasy słodu których nie wykorzystali i wyprzedają. Ci ostatni nalezą do tej lepszej grupy niepewnych źródeł ale co by nie mówił są niepewnym źródłem. Ostatnia grupa niepewnych źródeł to domowi wytwórcy słodu. Mam kolegę który sam wytwarza słód, niepewność tego źródła polega na tym ze nigdy nie wiadomo jakiej jakości produkt mu wyjdzie. Źródło niepewne ale z niego korzystam.  

 

Mi się zdarzyło z homebeer.pl dostać jakieś stare słody, super wysuszone i takie dziwne, w rękach się rozsypywały.

Link to post
Share on other sites

Koledzy czwarta warka i nie mogę podnieść wydajności, dziś warzyłem single hop 12 blg, wg BREWNESS wydajnos mi wyszła 69,5%,4kg słodu 15l do zacierania i 13 do wysładzania, przed gotowaniem miałem 25l 8,9 blg po gotowaniu 20l 10 blg gdzie jest problem, słody srutowane w browamator, zacieranie i wysładzanie przebiegło bez problemów.  Złe proporcje wody? 

Link to post
Share on other sites

@klak83 Zwróć uwagę na śrutowanie. Podam taki przykład. Moje dwa ostatnie piwa, zasyp 4,3kg, woda 18+15l, różniły się tylko ustawieniem szczeliny podczas śrutowania (śrutownik od Patryka) Pierwsze, szczelina 1mm - 11,6 blg, drugie - szczelina 0,9 - 13 blg.

 

Wysłane z mojego MotoE2(4G-LTE) przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Witam,

wiem, że gdzieś bylo, ale nie moge sie dokopać.

Czym czyścic osad z kociołka? Na ścianach mam osad, jest to chyba kamień - wyglada jak na tym filmie https://youtu.be/dbfKs1XWP6Q?t=454

 

Niestety nie mam środka VWP, a z chemii ktorą mógłbym uzyc mam:

kwas fosforowy, nadweglan sodu, sode kaustyczna, starsan, ocet.

Link to post
Share on other sites

Panowie, chyba dość powszechna jest wiedza na temat przeróbek na tym sprzęcie. Ja używam Hop Stopera, Hop Spidera, i siateczki na dnie kosza. I tak przy warzeniu dzisiaj (wydajność 66% wg PPPP), naszła mnie pewna myśl. Próbował ktoś z Was wziąć włożyć 2 siateczki na dno kosza a pomiędzy nimi wsypać łuskę ryżową ? Myślicie, że to by coś dało? Może wtedy można by olać całe te skupianie się na odpowiednim śrutowaniu ? 

Edited by bladdy
Dodanie treści.
Link to post
Share on other sites

Nie widziałem tego kociołka na oczy ale wydaje mi się, że ryzyko zatkania górnego sita przy zbyt drobnym śrutowaniu dalej będzie niewyeliminowane. Jeśli brzeczka nie przejedzie przez sito to i przez lłuskę nie będzie miało co przeplywać.

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, bladdy napisał:

Panowie, chyba dość powszechna jest wiedza na temat przeróbek na tym sprzęcie. Ja używam Hop Stopera, Hop Spidera, i siateczki na dnie kosza. I tak przy warzeniu dzisiaj (wydajność 66% wg PPPP), naszła mnie pewna myśl. Próbował ktoś z Was wziąć włożyć 2 siateczki na dno kosza a pomiędzy nimi wsypać łuskę ryżową ? Myślicie, że to by coś dało? Może wtedy można by olać całe te skupianie się na odpowiednim śrutowaniu ? 

Ale co to zmieni ?

Po prostu będzie się zatykać górne sitko

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.