Jump to content
teufel

Brewcrafter/Coobra/Bulldog 25

Recommended Posts

No nie trzeba bo wystarczy ja zawiązać ;-). Dzisiaj przetestowałem ten sam motyw tylko przed gotowaniem - podkolanówki na kolanko od pompki i przetoczylem używając pompy do wiadra pozniej wlewając zawartość do kotła. Zdaje egzamin - o wiele mniej młota pływa w gotującej sie brzeczce.

 

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilka dni temu pojawił się filmik o warzeniu na coobrze od dystrybutora

 

Patrząc jak chłopaki zacierają (przelewanie przez rurkę) zastanawiałem się ile zajmie im wysładzanie- powiedzieli, że zajęło godzinę. Nie wiem ile wyszło im brzeczki, ale zakładając, że 23 l, to wydajność wg bs ok 66 %, co biorąc pod uwagę sposób zacierania- nie wygląda nawet tak źle.

 

Dziś kolejna warka za mną i tak jak pisałem wcześniej- na koniec- przy zlewaniu brzeczki do fermentora - pończocha na kranik i wszystko pięknie w niej zostaje; jedyne co bym usprawnił, to niepotrzebnie zostawiłem bazooke, bo spokojnie miałbym ok 1 litra więcej piwa (za bardzo przetrzymała resztki chmielin. A warka zajęła mi bez mycia i sprzątania rekordowo niecałe 3,5 godz (bo chłodziłem do 35 stopni), gdzie w międzyczasie przygotowałem sprzęt i butelki na rozlew piwa. 

Edited by vpatyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi niestety wydajność wyszła fatalna. z 5,4kg miałem 22l (z chmielinami) o Brix 13,2% :( Zazdroszczę :) Coś ewidentnie robię źle (chyba mało mieszam).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba wziąć pod uwagę, że każdy mierzy blg innym sprzętem, przekłamie rzędu 1 blg już robi sporą różnicę w wydajności.

 

U mnie nie schodzi poniżej 70% przy wybiciu 18l (do gotowania idzie 22l) i taką też zawsze zakładam, wahania w górę koryguję rozcieńczając wodą. Póki co nie zdarzyła się większa niż 75%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Trzeba wziąć pod uwagę, że każdy mierzy blg innym sprzętem, przekłamie rzędu 1 blg już robi sporą różnicę w wydajności.

Pisałem, że pomiar robiłem refraktometrem i spławikiem, sprzęt wyskalowany, wyniki takie same. nie wiem gdzie tu przekłamanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie bez mieszania 75%

 

Wysłane z mojego Lenovo K50-t5 przy użyciu Tapatalka

jak wyliczasz wydajność ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tu worek się przydał bo zawiesiłem go na fermentorze i przelewałem prze niego. Do gotowania szło ok 30 l, nawet trochę ponad, po gotowaniu i schłodzeniu zostało 27 l a do fermentora zlałem 26,5 l. czyli tylko 0,5 straty na tym co zostało w chmielinach. 

Co najlepsze: przy 70 % wydajności zakładanej brewness wyliczył mi, że zleję 25,2 l o gęstości 11,3 blg. Ja zlałem 26,5 o gęstości 14 blg! Takie zdziwko. Nie ma mowy o pomyłce, bo mierzyłem spławikiem i refraktometrem. Wynik ten sam. Brewness wyliczył wydajność na 94%. Nigdy takiej nie miałem a zawsze używam tego programu do obliczeń.

 

To wydaje się wręcz nieprawdopodobne, tym bardziej, iż po kilku warkach na coobrze zauważyłem, że im bardziej się zapycha, tym niższa wydajność i maksymalna wydajność jaką miałem to ok 72 -73% wg bs2... Gdyby nie to, że pisałeś, że sprawdzane na kilka sposobów, to byłbym pewien, że błąd pomiaru. Może rzeczywiście zbyt szybko wysładzam, bo u mnie trwa to zwykle ok. 10 min (na dobrą sprawę jak młóto dobrze nasiąknie i jest luźniejsze, to w zasadzie to co wlewam na talerzyk niemal w od razu wychodzi dołem). Talerza do wysładzania nigdy nie dociskałem przed wysładzaniem (czyniłem to dopiero w końcowej fazie wysładzania (by docisnąć i tak jakby "odsączyć" resztki młóta. Dodatkową wydajność można by było osiągnąć wysładzając tak jak pisałem do 30-31 l i dłużej gotując brzeczkę.

 

Mi niestety wydajność wyszła fatalna. z 5,4kg miałem 22l (z chmielinami) o Brix 13,2% :( Zazdroszczę :) Coś ewidentnie robię źle (chyba mało mieszam).

 

Zakładając, że 22 l z chmielinami to będzie ok 21l bez chmielin, to tak na szybko wg bs2 wydajność będzie ok. 65% (więc myślę, że wydajność akceptowalna, zaś spadek wydajność może być kwestią np. starszych słodów).

 

Będę się "mierzył" z recepturą Dori za ok 2 tyg, to dam znać jak u mnie z wydajnością.

 

Czy ktoś z posiadaczy Coobry skutecznie zaczął używać już hop stoppera?

Edited by vpatyk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szybkie pytanko - orientuje się ktoś jaką średnicę ma ta końcówka zaworu czerpalnego (na która zakłada się szybkozłączkę pompy) w Coobrze? Chciałem po pracy podjechać po wężyk silikonowy i nie wiem jaki wziąć, a już nie mam jak zmierzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

To wydaje się wręcz nieprawdopodobne, tym bardziej, iż po kilku warkach na coobrze zauważyłem, że im bardziej się zapycha, tym niższa wydajność i maksymalna wydajność jaką miałem to ok 72 -73% wg bs2... Gdyby nie to, że pisałeś, że sprawdzane na kilka sposobów, to byłbym pewien, że błąd pomiaru. Może rzeczywiście zbyt szybko wysładzam, bo u mnie trwa to zwykle ok. 10 min (na dobrą sprawę jak młóto dobrze nasiąknie i jest luźniejsze, to w zasadzie to co wlewam na talerzyk niemal w od razu wychodzi dołem). Talerza do wysładzania nigdy nie dociskałem przed wysładzaniem (czyniłem to dopiero w końcowej fazie wysładzania (by docisnąć i tak jakby "odsączyć" resztki młóta. Dodatkową wydajność można by było osiągnąć wysładzając tak jak pisałem do 30-31 l i dłużej gotując brzeczkę.
 

Podejrzewam, że taka wydajność wyszła, ze względu na to, że zostały same chmieliny, więc strat było tylko 0,5 l a zazwyczaj było ok 2 l. Gdybym zlał 24 l zamiast zlanych 26,5 l, licząc tym samym programem, wydajność wyszła by 86%. To i tak bardzo dużo w porównaniu do innych moich warek.

Woreczek wszystko ładnie przefiltrował. Dobra inwestycja. W kotle zostały tylko resztki chmielin ale było ich dosłownie jak na lekarstwo.

W poniedziałek/wtorek przewiduję drugie warzenie i zobaczę jaka wyjdzie wtedy wydajność.

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 warka i pompę szlag trafił po ok 30 min zacierania. Nie chciało mi się wyciągać garów, więc co 10 min zlewałem brzeczkę kranikiem do fermentora (tak po 5-8 l) i wlewałem od góry. Paradoksalnie miałem dziś największą wydajność - ok 78 %. Teraz czeka mnie niestety wymiana pompki u sprzedawcy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję, że u mnie pompka nie padnie, bo sprzedałem garnek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję, że u mnie pompka nie padnie, bo sprzedałem garnek.

 

Wcześniej czy później musi... pytanie tylko jak długo będzie trwała reklamacja, a jak padnie już po okresie reklamacyjnym- czym najlepiej ją zastąpić. Teraz pewnie przy następnym warzeniu czeka mnie mnie niestety zacieranie na garach, a gotowanie na coobrze. Dobrze by było gdyby dystrybutor przyszłościowo zapewnił też części zastępcze...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez zakupem pytałem na YT pod jednym z filmików. Napisali, że planują w przyszłości sprzedaż części zamiennych. Ciekawe czy to prawda, czy ściema, żeby tylko sprzedać. Ale jeśli tak, to kiedy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze by było gdyby dystrybutor przyszłościowo zapewnił też części zastępcze...

 

 

W Warszawie pompka do Coobry (i nie tylko pompka) bez problemów:

http://spiritferm.biz/pl/c/Automatyczny-kociol-zacierny/185

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kilka dni temu pojawił się filmik o warzeniu na coobrze od dystrybutora

 

Patrząc jak chłopaki zacierają (przelewanie przez rurkę) zastanawiałem się ile zajmie im wysładzanie- powiedzieli, że zajęło godzinę. Nie wiem ile wyszło im brzeczki, ale zakładając, że 23 l, to wydajność wg bs ok 66 %, co biorąc pod uwagę sposób zacierania- nie wygląda nawet tak źle.

 

Dziś kolejna warka za mną i tak jak pisałem wcześniej- na koniec- przy zlewaniu brzeczki do fermentora - pończocha na kranik i wszystko pięknie w niej zostaje; jedyne co bym usprawnił, to niepotrzebnie zostawiłem bazooke, bo spokojnie miałbym ok 1 litra więcej piwa (za bardzo przetrzymała resztki chmielin. A warka zajęła mi bez mycia i sprzątania rekordowo niecałe 3,5 godz (bo chłodziłem do 35 stopni), gdzie w międzyczasie przygotowałem sprzęt i butelki na rozlew piwa. 

 

Na filmie widać że kociołek stoi na fajnej podstawce z nogami z czego to jest, u mnie w zestawie nie ma?

Edited by sirBartek

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Kilka dni temu pojawił się filmik o warzeniu na coobrze od dystrybutora

 

Patrząc jak chłopaki zacierają (przelewanie przez rurkę) zastanawiałem się ile zajmie im wysładzanie- powiedzieli, że zajęło godzinę. Nie wiem ile wyszło im brzeczki, ale zakładając, że 23 l, to wydajność wg bs ok 66 %, co biorąc pod uwagę sposób zacierania- nie wygląda nawet tak źle.

 

Dziś kolejna warka za mną i tak jak pisałem wcześniej- na koniec- przy zlewaniu brzeczki do fermentora - pończocha na kranik i wszystko pięknie w niej zostaje; jedyne co bym usprawnił, to niepotrzebnie zostawiłem bazooke, bo spokojnie miałbym ok 1 litra więcej piwa (za bardzo przetrzymała resztki chmielin. A warka zajęła mi bez mycia i sprzątania rekordowo niecałe 3,5 godz (bo chłodziłem do 35 stopni), gdzie w międzyczasie przygotowałem sprzęt i butelki na rozlew piwa. 

 

Na filmie widać że kociołek stoi na fajnej podstawce z nogami z czego to jest, u mnie w zestawie nie ma?

 

Bo to nie jest w zestawie, tak samo jak łyga. Pisz do ARES'a na YT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Na filmie widać że kociołek stoi na fajnej podstawce z nogami z czego to jest, u mnie w zestawie nie ma?
 

Podstawki nie ma. na filmiku wykorzystano podstawkę z innego urządzenia (widziałem na żywo w sklepie, podstawka była pod jakąś beczułkę). Ja swoją postawiłem na odwróconej kracie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I mnie dopadły dzisiaj przejsciowe problemy z pompką a mianwicie po 7 warka drastycznie spadła jej wydajność - na początku myślałem ze uległa spaleniu bo zastartowała dopiero po kilku pstryknięciach włącznikiem. No a jak juz zastartowała to wydajność pompowania na strasznie niski poziomie - tak jakoś udało się dokończyć zacieranie...

Postanowiłem rozkręcić ją i od razu oczom ukazał się winowajca... łuska zalegająca w szczelinach wirnika. niestety taka konstrukcja ze wypluć sama pompa nie wypluje...

dla chcących majstrować uwaga -  na górnym trzpieniu znajduje się podkładka ceramiczna!

Powodzenia

post-16524-0-88833300-1494964829_thumb.jpg
post-16524-0-65526700-1494964844_thumb.jpg
post-16524-0-50158400-1494964855_thumb.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj poszła druga warka na Coobrze. Link do przepisu: https://brewness.com/pl/recipe/34-american-brown-ale/view

Tym razem do kotła doszedł hop stopper od kolegi @lewatywa8. Nic się nie przytkało na FD, mimo że słód śrutowany tak samo(sporo mąki) ale przytkał się hop stopper na początku zacierania. Musiałem wyjąć kosz zacierny, trochę poszorować po hop stopperze i okazało się, że na jego powierzchni zebrała się cała mąka, która zrobiła nieprzepuszczalne ciasto. Po tym zabiegu trochę poszło do przodu, potem drugie przytknięcie, znowu wyjęcie kosza, brud w kuchni bo gdybym czekał na ocieknięcie brzeczki to by mi zeszło sporo czasu a zaciera by wystygł. Z tego powodu, wygrzew sobie odpuściłem. Wysładzanie znowu bardzo szybkie, nieporówanie do fermentora i wężyka. Tu zyskuje się bardzo dużo czasu. Przyciśniecie talerzyka sporo daje, bo pierwsze 5 l wody do wysładzania i moje zagapienie się a już cała woda przeleciała jak przez sito. Gotowanie szybkie, gotowało się tym razem na 2000W i 103°C bo chciałem jak najwięcej odparować. Duże odparowanie miało być po to, żeby schłodzić brzeczkę do 20°C i dodać butelkę lodu(dzień wcześniej kupiłem 1,5 l wody źródlanej i poszła do zamrażalnika).

Zlanie przez hop stopper do fermentora po chłodzeniu było niemożliwe, leciało bardzo słabo, nic nie dało pukanie hop stoppera albo szorowanie do nim, żeby się odetkał. Wiec musiałem zlewać tradycyjnie przez wężyk z góry. Do fermentora poszło 24 l brzeczki o temperaturze 20°C, dodałem lód i wyszło 25,5 l brzeczki o temperaturze 16°C i gęstości 15 blg. W kotle zostało jeszcze trochę brzeczki i gdyby hop stopper mi się nie przytkał to pewnie te 2-3 l bym odzyskał. 

Wydajność wyszła znowu bardzo wysoka. Nie mogę jej policzyć tym razem dokładnie ale pomimo straty ok 3 l brzeczki i rozwodnienia brzeczki w fermentorze, wyszła mi ok 88%. Całkiem sporo. 

Wnioski po drugim warzeniu: 

1. Koniecznie trzeba kupić śrutownik i śrutować grubiej. Spadnie wydajność ale kłopoty z zatykaniem się albo sita albo hop stoppera są o wiele większe. Gdyby się nie zatykało to samo zacieranie i gotowanie w kotle to bajka. Zero brudu, niewiele mycia, same pozytywy.

2. Zawsze miałem problem z zadaniem drożdży do brzeczki, bo temperatura 20 °C po chłodzeniu to maks co mogę uzyskać ze swoją wodą w bloku. Teraz będę ustawiał tak wysładzanie i gotowanie, żeby finalnie do fermentor trafiało ok 24l i potem dołożenie lodu. Chłodzenie brzeczki w komorze fermentacyjnej przez noc i zadawanie drożdży rano to dodatkowe utrudnienie i zawsze mnie to denerwowało.

3. Zakupiony hop stopper od kolegi @lewatywa8 bardzo ładnie wykonany, dobry kontakt, szybka realizacja, szybka dostawa, polecam. Nie jego wina, że zapchało go ciasto. Dzięki temu nie będę się opierał przed zakupieniem śrutownika, tylko teraz muszę to zrobić.

Kolejne warzenie na Coobrze za ok 2 tyg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

I mnie dopadły dzisiaj przejsciowe problemy z pompką a mianwicie po 7 warka drastycznie spadła jej wydajność - na początku myślałem ze uległa spaleniu bo zastartowała dopiero po kilku pstryknięciach włącznikiem. No a jak juz zastartowała to wydajność pompowania na strasznie niski poziomie - tak jakoś udało się dokończyć zacieranie...

Postanowiłem rozkręcić ją i od razu oczom ukazał się winowajca... łuska zalegająca w szczelinach wirnika. niestety taka konstrukcja ze wypluć sama pompa nie wypluje...

dla chcących majstrować uwaga -  na górnym trzpieniu znajduje się podkładka ceramiczna!

Powodzenia

 

a nie jest to mech irlandzki ? tak pi razy oko wygląda - pompujesz też przy chłodzeniu ? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...