Cetlino Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Witam, Chcę zrobić pierwsze piwo z zacieraniem. Chciałbym przerobić ten zestaw na Milkt Stouta. Co myślicie o dodadniu laktozy? Potrzeba wtedy dodać też cukier? http://www.browamator.pl/ba-oatmeal-stout-stout-owsiany-13-zestaw-na-2,3,37,954 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Możesz przerobić, nic nie stoi na przeszkodzie. A po co chcesz dodawać cukier?Jeśli do refermentacji to tak, i tak trzeba go dodać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 (edited) Potrzeba wtedy dodać też cukier? Jaki cukier, po co? EDIT: Kolega wyżej mnie ubiegł Edited July 15, 2016 by jkx6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cetlino Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 Potrzeba wtedy dodać też cukier? Jaki cukier, po co? EDIT: Kolega wyżej mnie ubiegł Tak chodziło mi o fermentację. Dzięki za odpowiedzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Tak chodziło mi o fermentację. Jeśli do refermentacji to tak, i tak trzeba go dodać. Nie tak szybko. Fermentacja i REfermentacja to dwie różne rzeczy. Fermentacje przeprowadzają drożdże w gotowym nastawie, a refermentacja przeprowadzana jest w butelka już po ukończonej fermentacji w celu nagazowania piwa. Cukru do piwa zacieranego generalnie się nie dodaje. Można dodać do kotła jakiś kandyzowany w przypadku piw belgijskich, ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cetlino Posted July 15, 2016 Author Share Posted July 15, 2016 Tak chodziło mi o fermentację. Jeśli do refermentacji to tak, i tak trzeba go dodać. Nie tak szybko. Fermentacja i REfermentacja to dwie różne rzeczy. Fermentacje przeprowadzają drożdże w gotowym nastawie, a refermentacja przeprowadzana jest w butelka już po ukończonej fermentacji w celu nagazowania piwa. Cukru do piwa zacieranego generalnie się nie dodaje. Można dodać do kotła jakiś kandyzowany w przypadku piw belgijskich, ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali. Czyli rozumiem, że drożdże "złapią" cukry ze słodów, a laktoza nada słodyczy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jkx6 Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 Wydaje mi się, że dużo Ci brakuje. Poczytaj wiki i uzupełnij trochę wiedzę o poszczególnych etapach warzenia z zacieraniem. Czy robiłeś kiedykolwiek, jakiekolwiek piwo? Jeżeli nie to wstrzymaj się troszkę z robieniem i doczytaj. A, jeżeli masz już doświadczenie z warzenia z ekstraktów na przykład i chcesz przejść na zacieranie to polecam na początek TO. W skrócie: podczas zacierania enzymy zawarte w słodzie rozcinają skrobie na cukry prostsze które drożdże podczas fermentacji przerabiają na alkohol. Nie trzeba dodawać cukru z zewnątrz, wszystko jest już w ziarnie. Trzeba to tylko wydobyć przy pomocy temperatury i wody. Co do laktozy to widziałem różne opinie. Jedni twierdzą, że nadaje słodyczy inni, że nie. Jak dla mnie piwo z laktozą ma taki dziwny posmak który sprawia, że mi nie podchodzą takie cuda Lecz w zamyśle jest tak jak mówisz, laktoza która jest niefermentowalna powinna nadać słodyczy i ciała piwu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 15, 2016 Share Posted July 15, 2016 ale takiego białego rafinowanego raczej nie. A przynajmniej ja nie słyszałem żeby dodawali. To jeszcze mało słyszałeś Często się dodaje a np. do belgijskich tripli jest wręcz obowiązkowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts