Skocz do zawartości

Browar RKKR


Rekomendowane odpowiedzi

On 5/25/2022 at 10:33 PM, Mibor said:

Jakiś błąd pomiarowy się tu wkradł. Nie ma fizycznej możliwość, żeby przy tej samej objętości po gotowaniu była wyższa gęstość. A jeszcze jakieś straty pewnie były.

Dzięki za zwrócenie uwagi. Piszę z pamięci po paru dniach od warzenia i dodatkowo nie jestem zbytnio przesadny przy robieniu pomiarów ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka nr 99 - Citron Stout - 30.07.2022

 

Warka na zakończenie serii ze stoutami... Pierwsze zastosowanie trawy cytrynowej. Miałem także ochotę dodać trochę skórki z cytryny, ale stwierdziłem, że zobaczę jaki efekt da sama trawa cytrynowa...

 

Słody:

słód pale ale Viking Malt 2,2kg - 76%

słód monachijski typ I Viking Malt 0,3kg - 10%

słód czekoladowy ciemny Viking Malt 0,2kg  - 7%

jęczmień palony Viking Malt 0,2kg - 7%


Chmiele:
Magnum 15g, 13%, granulat

 

Dodatki:
trawa cytrynowa 30g

Woda:
do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej

dodatki do zacieru: 6g kredy piwowarskiej

dodatki do wody do wysładzania: kwas mlekowy 80% 2ml

dodatki do gotowania:  brak

 

Drożdże:
 FM13 Irlandzkie Ciemności - gęstwa 150ml - III pokolenie

Zacieranie:

12L wody - 68°C - wrzucenie słodów -- pH=5,6

67°C - 60 min

 

Wysładzanie i filtracja:
Odebrano 18L brzeczki 8BLG. 

Chmielenie:
60 min - Magnum 10g

15 min - Magnum 5g

5 min - trawa cytrynowa 30g


Czas gotowania 65 min.

Parametry po gotowaniu:
15L brzeczki 10BLG

Czas pracy:
5h

 

Fermentacja:

Gęstwę dodano do brzeczki o temp. 18°C. 

 

18°C  - 1 dzień (temp. brzeczki)

18,5°C  - 2 dni (temp. brzeczki)

19,0°C  - 4 dni (temp. brzeczki)

19,5°C  - 2 dni (temp. brzeczki)

20°C - 7 dni (temp. brzeczki)

21°C - 6 dni (temp. brzeczki)

 

Parametry po fermentacji:

Gęstość końcowa 2,5BLG

 

Butelkowanie:

22.8.2022

Zabutelkowano z syropem z 65 g białego cukru. 

Wyszło 26x0,5l, 2x0,33l

 

Uwagi:

Dodatek trawy cytrynowej w tej ilości nic nie wniósł do finalnego piwa. Jej wyczuwalność jest na granicy autosugestii...

 

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 100 - Niskoalkoholowy Polish Pale Ale - 14.08.2022

 

Warka numer 100. Zastanawiałem się co uwarzyć… i wybór trochę nietypowy. Często piwowarzy przy okazji setnej warki warzą coś mocnego, RIS-a, Portera Bałtyckiego itp.. A u mnie pierwsza próba uwarzenia piwa niskoalkoholowego :)

Posiłkowałem się tym wątkiem oraz wpisem ze strony bloga piwnego… Zacieranie w 72°C i fermentacja bez kontroli temperatury.

Przy okazji jubileuszu kilka refleksji…

Przy rozpoczynaniu przygody z piwowarstwem 100 warka wydawała mi się czymś tak odległym, że nie ma szans żebym do niej dociągnął. A tymczasem, jakimś cudem udało się. Zajęło mi to 7lat. 7 lat, w czasie których to hobby ewoluowało. Pierwsze warki to ekscytacja, brak cierpliwości, masa błędów… z czasem trochę to spowszedniało i zaczęło mieszać się z okresami braku warzenia, tak max do ok 2miesięcy. Ale zawsze po takich przerwach miło się wracało do warzenia.

Ten jubileusz to jednocześnie 7 lat na tym forum – głównym moim źródłem wiedzy o piwowarstwie.

Jeszcze nigdy, na żadnym forum, nie działem tak długo :) Musiało minąć ponad 12 miesięcy od uwarzenia pierwszego piwa, do czasu aż odważyłem się założyć wątek opisujący moje dokonania…

 

Słody:

słód pale ale Weyermann 1kg - 50%

słód karmelowy jasny Carahell Weyermann 1kg - 50%


Chmiele:
Iunga 5g, 12,5%, granulat

Sybilla 16g, 6,9%, granulat

 

Dodatki:
brak

Woda:
do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej

dodatki do zacieru: brak

dodatki do wody do wysładzania: kwas mlekowy 80% 2ml

dodatki do gotowania:  brak

 

Drożdże:
 Safbrew T-58 - uwodnione w temp. ok 30°C przez 30 minut

Zacieranie:

14L wody - 75°C - wrzucenie słodów -- pH=5,6

72°C - 60 min

 

Wysładzanie i filtracja:
Odebrano 20L brzeczki 4,5BLG. 

Chmielenie:
60 min - Iunga 5g

15 min - Syblilla 8g

5 min - Syblilla 8g


Czas gotowania 65 min.

Parametry po gotowaniu:
18L brzeczki 5,5BLG

Czas pracy:
5h

 

Fermentacja:

Drożdże dodano do brzeczki o temp. 20°C. 

 

21°C  - 1 dzień (temp. brzeczki)

22°C - 54 dni (temp. brzeczki) 

 

Parametry po fermentacji:

Gęstość końcowa 3BLG

 

Butelkowanie:

8.10.2022

Zabutelkowano z syropem z 75 g białego cukru. 

Wyszło 24x0,5l, 13x0,33l

 

Uwagi:

Brak czasu spowodował, że piwo spędziło we fermentorze 55dni... i chyba coś zaczęło się za niego zabierać bo po takim czasie pojawiła się na nim lekka piana.. w każdym bądź razie zabutelkowałem i zobaczymy co z tego wyjdzie... odfermentowało 2,5BLG więc finalnie piwo będzie miało ok 1,5% alkoholu, więc bardzo fajnie... no chyba że dofementuje w butelkach :)

14.10.2022 - po tygodniu od butelkowania pierwsza próba: p otwarciu piwo delikatnie zaczyna się pienić i wychodzić z butelki, ale może to być wina nie rozpuszczonego CO, jest więc szansa, że infekcja daje bardzo subtelne objawy. Natomiast w smaku piwo bardzo w porządku, w ogóle nie czuć, że ma tylko 1,5%... zasyp w postaci 50% słodu karmelowego dał super rezultaty...

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 101 - Niskoalkoholowy American Pale Ale - 09.10.2022

 

Drugie piwo niskoalkoholowe... miałem obawy co do stanu gęstwy ale postanowiłem zaryzykować... Zasyp taki sam jak w poprzedniej warce ale chmiel inny, pierwszy raz w użyciu El Dorado...

 

Słody:

słód pale ale Weyermann 1kg - 50%

słód karmelowy jasny Carahell Weyermann 1kg - 50%


Chmiele:
El Dorado 30g, 11,1%, granulat

 

Dodatki:
brak

Woda:
do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej

dodatki do zacieru: brak

dodatki do wody do wysładzania: kwas mlekowy 80% 3ml

dodatki do gotowania:  brak

 

Drożdże:
 Safbrew T-58 - gęstwa 100ml - II pokolenie

Zacieranie:

14L wody - 75°C - wrzucenie słodów -- pH=5,6

72°C - 60 min

 

Wysładzanie i filtracja:
Odebrano 20L brzeczki 5BLG. 

Chmielenie:
60 min - El Dorado 10g

15 min - El Dorado 10g

0 min - El Dorado 10g


Czas gotowania 65 min.

Parametry po gotowaniu:
16L brzeczki 6BLG

Czas pracy:
6h

 

Fermentacja:

Gęstwę dodano do brzeczki o temp. 16°C. 

 

16°C  - 1 dzień (temp. brzeczki)

17°C  - 1 dzień (temp. brzeczki)

18°C  - 5 dni (temp. brzeczki)

19°C  - 9 dni (temp. brzeczki)

 

 

Parametry po fermentacji:

Gęstość końcowa 2,5BLG

 

Butelkowanie:

25.10.2022

Zabutelkowano z syropem z 65 g białego cukru. 

Wyszło 22x0,5l, 10x0,33l

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Warka nr 102 - American Blond Ale - 13.10.2023

 

Pierwsza warka od prawie roku! 😀

 

Słody:

słód pale ale Viking Malt 3kg - 91%

słód karmelowy 30 Viking Malt  0,3kg - 9%


Chmiele:
Belma 21g, 9,5%, granulat

 

Dodatki:
brak

Woda:
do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej

dodatki do zacieru: 2ml kwasu mlekowego 80%

dodatki do wody do wysładzania: brak

dodatki do gotowania:  brak

 

Drożdże:
Safale US-05 - uwodnione wg tego przepisu

Zacieranie:

10L wody - 70°C - wrzucenie słodów -- pH=5,5

67°C - 60min 

 

Wysładzanie i filtracja:
Odebrano 21L brzeczki 10,5BLG. 

Chmielenie:
60 min - Belma 7g

25 min - Belma 7g

0 min - Belma 7g


Czas gotowania 60 min.

 

Parametry po gotowaniu:
17,5L brzeczki 12BLG

Czas pracy:
5,5h

 

Fermentacja:

Drożdże dodano w temp 19°C. 

 

19°C  - 7 dni (temp. brzeczki)

19,5°C - 8 dni (temp. brzeczki)

20°C - 5 dni (temp. brzeczki)

 

Parametry po fermentacji:

Gęstość końcowa 3,5BLG

 

Butelkowanie:

02.11.2023

Zabutelkowano z syropem z 100 g białego cukru. 

Wyszło 29x0,5l, 6x0,33l

 

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka nr 103 - American Wheat - 4.11.2023

 

Kolejny American Wheat.. brzeczka wyszła strasznie mętna... może dlatego że zapomniałem do zacieru dodać kwasu....

 

Słody:

słód pale ale Viking Malt 1,5kg - 50%

słód pszeniczny Viking Malt  1,5kg - 50%


Chmiele:
Belma 75g, 9,5%, granulat

 

Dodatki:
brak

Woda:
do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej

dodatki do zacieru: brak

dodatki do wody do wysładzania: brak

dodatki do gotowania:  brak

 

Drożdże:
Safale US-05 - gęstwa 120ml - II pokolenie

Zacieranie:

10L wody - 70°C - wrzucenie słodów 

67°C - 60min 

78°C - 5min

 

Wysładzanie i filtracja:
Odebrano 20L brzeczki 10BLG. 

Chmielenie:
60 min - Belma 10g

5 min - Belma 10g

0 min - Belma 55g


Czas gotowania 60 min.

 

Parametry po gotowaniu:
16L brzeczki 11,5BLG

Czas pracy:
6h

 

Fermentacja:

Gęstwę dodano w temp 17°C. 

 

17°C  - 3 dni (temp. brzeczki)

18°C - 16 dni (temp. brzeczki)

 

Parametry po fermentacji:

Gęstość końcowa 3,5BLG

 

Butelkowanie:

23.11.2023

Zabutelkowano z syropem z 75 g białego cukru. 

Wyszło 23x0,5l, 1x0,4l, 9x0,33l

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 hours ago, korzen16 said:

Mam ostatnio to samo we wszystkich piwach z dodatkiem pszenicy

od Vikinga

Walczysz z tą mętnością jakoś? 

Ja, jeśli po fermentacji piwo będzie wyglądać jak woda z błotnistej kałuży, w ramach nauki spróbuję to wyklarować, choć częściowo żelatyną wg sposobu z tego linku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

On 11/8/2023 at 6:38 PM, korzen16 said:

Tydzień w 0°C, ale niewiele to dało.  Chyba zmienię pszeniczny na coś lepszego

Dzięki za informację. U mnie zaczyna się powoli klarować ale nie sądzę żeby doszło do "standardowego" poziomu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka nr 104 - Dark American Wheat - 25.11.2023

 

Wariacja American Wheat żeby nie było nudno. Od dawna nie modyfikowałem wody więc: dodałem 4g gipsu piwowarskiego (siarczanu wapnia) - bo piwo chmielowe i pamiętałem, że problemy z mętnością brzeczki przed fermentacją, które miałem w poprzedniej warce mogą być spowodowane zbyt małą ilością wapnia w wodzie więc dodałem 3g kredy piwowarskiej (węglan wapnia). Potem otworzyłem Piwowara nr 11 i w tekście Piotra Wypycha sprawdziłem, że faktycznie, problemy  z mętnością mogą być spowodowane zbyt małą ilością wapnia w wodzie, ale powoduje to problemy z flokulacją drożdży, a nie na etapie brzeczki przed fermentacją. Także dodałem gips pod piwo chmielowe, a zaraz potem kredę przypadkowo pod piwo ciemne :) 

 

Słody:

słód pale ale Viking Malt 1,5kg - 47%

słód pszeniczny Viking Malt  1,5kg - 47%

słód czekoladowy 400 Viking Malt 0,2kg - 6%


Chmiele:
Citra 50g, 13,6%, granulat

 

Dodatki:
brak

Woda:
do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej

dodatki do zacieru: 1ml kwasu mlekowego 80%, 4g gipsu piwowarskiego, 3g kredy piwowarskiej

dodatki do wody do wysładzania: 2ml kwasu mlekowego 80%, 

dodatki do gotowania:  brak

 

Drożdże:
Safale US-05 - gęstwa 120ml - III pokolenie

Zacieranie:

10L wody - 70°C - wrzucenie słodów 

67°C - 60min 

 

Wysładzanie i filtracja:
Odebrano 20L brzeczki 12BLG. Dodatno 2,5L -> zbicie do 10,5BLG

Chmielenie:
60 min - Citra 10g

5 min - Citra 15g

0 min - Citra 25g


Czas gotowania 60 min.

 

Parametry po gotowaniu:
18,5L brzeczki 12BLG

Czas pracy:
5,5h

 

Fermentacja:

Gęstwę dodano w temp 17°C. 

 

17°C  - 13 dni (temp. brzeczki)

18°C  - 18 dni (temp. brzeczki)

20°C  - 3 dni (temp. brzeczki)

 

Parametry po fermentacji:

Gęstość końcowa 3,5BLG

 

Butelkowanie:

29.12.2023

Zabutelkowano z syropem z 75 g białego cukru. 

Wyszło 34x0,5l,  29x0,33l

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka nr 105 - Czeska Desitka - 30.12.2013

 

Ostatnie piwo w tym roku. Pierwszy dolniak od kwietnia 2020...


Słody:

słód pilzneński Bestmaltz 1,85kg - 93%

słód monachijski Bestmaltz 0,15kg - 7% 

 


Chmiele:
Premiant 20g, 8,5%, granulat

Saaz 30g, 3,2%, granulat

 

Dodatki:
brak

Woda:
do zacieru i wysładzania - z sieci wodociągowej

dodatki do zacieru: kwas mlekowy 80% 2ml

dodatki do wody do wysładzania: brak

dodatki do gotowania: brak

 

Drożdże:
FM30 Bohemska Rapsodia - starter 1L - zlany płyn z nad drożdży

Zacieranie:

6L wody - 64°C - wrzucenie słodów 

62°C - 15min

72°C - 45 min

 

Wysładzanie i filtracja:
Odebrano 15L brzeczki 8BLG.  

Chmielenie:
60 min - Premiant 10g 

20 min - Premiant 10g

5 min - Saaz 30g 


Czas gotowania 65 min.

Parametry po gotowaniu:
11L brzeczki 10BLG

Czas pracy:
5h

 

Fermentacja:

Brzeczke schłodzono do 20°C. Dalsze chłodzenie na balkonie do 9°C.

Starter zadano do brzeczki o temp. 9°C. 

 

9°C  - 1 dzień (temp. brzeczki)

10°C  - 2 dni (temp. brzeczki)

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.