Skocz do zawartości

Dodatek wanilii do stouta


Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam warzyć dzisiaj stouta, do którego później chcę dodać wanilii na zimno.

 

Zamierzam wymoczyć laski wanilii w rumie albo whisky, posiekać i dodać razem z trunkiem (myślę około 3 laski i jakieś 150ml whisky na warkę 8l).

 

Pytania mam takie, co lepiej - whisky czy jednak rum? Czy proporcje są ok? Dodawać przy zlewaniu na cichą czy po jakimś czasie? Ile to trzymać na cichej?

 

Stout planuję w okolicach 18-20blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Płatki i ekstrakt na razie zostawiam na przyszłość.

 

Wyszło mi 9l stouta 22blg, więc piwo potrzymam pewnie dłużej w fermentorze. I tutaj 2 kolejne pytania:

ile czasu trzymać wanilię na zimnej? Czy aromat/smak wanilii degraduje się z czasem podobnie jak chmiel?

 

Nie piłem jeszcze żadnego piwa z dodatkiem wanilii (ani barrel aged), więc ciężko powiedzieć jaki chcę osiągnąć efekt :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.