TRicKYmAn Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 Zamierzam warzyć dzisiaj stouta, do którego później chcę dodać wanilii na zimno. Zamierzam wymoczyć laski wanilii w rumie albo whisky, posiekać i dodać razem z trunkiem (myślę około 3 laski i jakieś 150ml whisky na warkę 8l). Pytania mam takie, co lepiej - whisky czy jednak rum? Czy proporcje są ok? Dodawać przy zlewaniu na cichą czy po jakimś czasie? Ile to trzymać na cichej? Stout planuję w okolicach 18-20blg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kouczan Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 Dodawałem zamoczone w rumie. 2 laski, ok. 50ml rumu na 10l. Teraz dodałbym więcej i nie wlewał razem z rumem bo dosyć zdominował aromat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurek3434 Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 Ja robiłem fesa 18 plato i dodałem burbona ale był moczony z płatkami dębowymi około 2 tygidni. Efekt był bardzo dobry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 Moim zdaniem za dużo zarówno wanilii jak i alkoholu jak na taką ilość. No ale jeszcze pytanie czy chcesz mieć waniliowy stout czy stout z dodatkiem wanilii. Jak to pierwsze to może będzie dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted July 10, 2016 Share Posted July 10, 2016 Używam dobry ekstrakt jak to: http://www.kmdelikatesy.pl/files/imagecache/product_full/zdjecia_produktow/12030580.jpg Nie jest gorszy niż cała laska. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TRicKYmAn Posted July 10, 2016 Author Share Posted July 10, 2016 Płatki i ekstrakt na razie zostawiam na przyszłość. Wyszło mi 9l stouta 22blg, więc piwo potrzymam pewnie dłużej w fermentorze. I tutaj 2 kolejne pytania: ile czasu trzymać wanilię na zimnej? Czy aromat/smak wanilii degraduje się z czasem podobnie jak chmiel? Nie piłem jeszcze żadnego piwa z dodatkiem wanilii (ani barrel aged), więc ciężko powiedzieć jaki chcę osiągnąć efekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts