Jump to content

Dodatek wanilii do stouta


TRicKYmAn
 Share

Recommended Posts

Zamierzam warzyć dzisiaj stouta, do którego później chcę dodać wanilii na zimno.

 

Zamierzam wymoczyć laski wanilii w rumie albo whisky, posiekać i dodać razem z trunkiem (myślę około 3 laski i jakieś 150ml whisky na warkę 8l).

 

Pytania mam takie, co lepiej - whisky czy jednak rum? Czy proporcje są ok? Dodawać przy zlewaniu na cichą czy po jakimś czasie? Ile to trzymać na cichej?

 

Stout planuję w okolicach 18-20blg

Link to comment
Share on other sites

Moim zdaniem za dużo zarówno wanilii jak i alkoholu jak na taką ilość. No ale jeszcze pytanie czy chcesz mieć waniliowy stout czy stout z dodatkiem wanilii. Jak to pierwsze to może będzie dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Płatki i ekstrakt na razie zostawiam na przyszłość.

 

Wyszło mi 9l stouta 22blg, więc piwo potrzymam pewnie dłużej w fermentorze. I tutaj 2 kolejne pytania:

ile czasu trzymać wanilię na zimnej? Czy aromat/smak wanilii degraduje się z czasem podobnie jak chmiel?

 

Nie piłem jeszcze żadnego piwa z dodatkiem wanilii (ani barrel aged), więc ciężko powiedzieć jaki chcę osiągnąć efekt :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.