Jump to content
Ralphinistrator

Zestaw na bazie słodów BA - wydajnośc/ilość słodów

Recommended Posts

Drodzy koledzy,

Uwarzyłem na bazie zestawów z BA 4 piwa i za każdym razem miałem spory rozjazd w ilosci brzeczki o podanej na instrukcji gęstości blg.

Przykład z wczoraj - hefeweizen. wg instrukcji powinno wyjść 20l 13blg natomiast mi o tej gestości wyszło 15,5l (zacierane do negatywnej próby). W pozostałych przypadkach było bardzo podobnie.

Czy wg Was jest to problem przyjętej na nieosiągalnym dla domowych piwowarów wydajności zacierania czy zbyt małej ilości słodów w zestawie ?

Piwa które warzyłem na podstawie receptur z forum zawsze wychodziły zgodnie z przepisem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Czy wg Was jest to problem przyjętej na nieosiągalnym dla domowych piwowarów wydajności zacierania czy zbyt małej ilości słodów w zestawie ?

Może to być problem niskiej wydajności warzelni początkującego piwowara, nieoptymalnego prowadzenia procesu zacierania i/lub wysładzania etc.

Podlinkuj zestaw, wklej swoje notatki z warzenia - wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam tylko ze u znajomego to samo... Czy ktos korzystajacy z takich zestawow mial podobnie ?

Rozumiem ze problem może leżec w wysładzaniu, ale skoro proba jodowa negatywna to chyba wydajność warzelni nie moze byc wieksza ?

Edited by Ralphinistrator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej będzie jeśli dasz link do zestawu albo chociaż powiesz ile kilo słodu zawierał.

 

 

EDIT

Ok , sprawdziłem i link nie pomoże bo jedyna waga jaką tam widze to waga zestawu wraz z opakowaniem :)

 

Podaj ile było słodów 

Edited by xcynix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej będzie jeśli dasz link do zestawu albo chociaż powiesz ile kilo słodu zawierał.

 

 

EDIT

Ok , sprawdziłem i link nie pomoże bo jedyna waga jaką tam widze to waga zestawu wraz z opakowaniem :)

 

Podaj ile było słodów 

 

 

wyjde z pracy to zobacze czy taka informacja jest na kartce z instrukcja warzenia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmień dostawcę. Ja kupuje tylko w piwnykraft.pl

Zrobiłem do tej pory 4 warki, Dwie wyszły OK, dwie wyszły z większą wydajnością niż zakładana przez sklep.

Przedostatnio American Amber Ale, wyszło mi ok 23l po zlaniu na burzliwą https://www.piwnykraft.pl/pl/p/American-Amber-Ale-13-BLG/300

W poniedziałek zabrałem się za https://www.piwnykraft.pl/pl/p/American-Pale-Ale-13%2C5-BLG/288 po wysłodzeniu wyszło mi 22l po gotowaniu.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego zasypu zakładane 13blg w 20l wyjdzie przy wydajności co najmniej 85%, co jest dość trudne do osiągnięcia, ale nie niemożliwe.

Z drugiej strony twoja wydajność to 50% co jest bardzo kiepskim wynikiem.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zestaw wagowo jest OK a Ty musisz popracować nad wydajnością bo Ci wyszło bardzo kiepsko

 

Możesz też zamówić gdzieś gdzie w zestawach zakładają niską wydajność. np esencjasmaku ma duże wagowo zestawy

 

@msto nawet patrząc na oko te wyniki % gdzieś Ci się rozjechały

Edited by xcynix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko zastanawia mnie ze robilem z przepisow na forum i ilosciowo/gęstosciowo wszystko sie zgadzalo...

No nic, trzeba nad soba popracować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jaki sposób wysladzales? Ja przy wysladzaniu do objętości przeważnie mam zakładana objętość zaś blg słabsze (jeśli coś mi nie wyjdzie). A u ciebie dobre blg zaś mało brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysladzalem do ok 22l - brzeczka do gotowania miala niecale 11blg. Widzac ze tak nisko jest blg nie przejmowalem sie odparowaniem i gotowalem zupelnie bez pokrywki.

Edited by Ralphinistrator

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam dużego doświadczenia ale się wypowiem.

Jak do tej pory uwarzyłem 3 warki. Zauważyłem że główną przyczyną niskiej wydajności w moim przypadku było pH wody. Niewielka ilość słodu zakwaszającego znacząco poprawiła wydajność.

Do tej pory warzyłem z zestawów surowców zamawianych na twojbrowar.pl. Receptury zostawiają sporo do życzenia, nie warto się ich mocno trzymać. Natomiast wyliczyłem (nie wiem czy dobrze) że zakładają oni wydajność 60%, co moim zdaniem nawet dla początkującego piwowara jest osiągalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysladzalem do ok 22l - brzeczka do gotowania miala niecale 11blg. Widzac ze tak nisko jest blg nie przejmowalem sie odparowaniem i gotowalem zupelnie bez pokrywki.

Jak 22l niecale 11blg odgotowales do 15.5l to powinieneś mieć ok 15.5blg. Jakbyś odgotowal do 20l to byś miał ok 12blg.

Jedno jeszcze nie trapi. Blg mierzyles w temperaturze brzeczki 20C?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak warzyłem piwa z zestawów z BA to też miałem problem z wydajnością... Ale nigdy nie sprawdziłem pH wody. Poza tym, podejmując ostatni wątek to z mojego doświadczenia wynika, że w temp ok. 70*(temp. po wysładzaniu) ekstrat pokazywany przez aerometr wychodzi o ok. 3blg mniejszy od tego w 20*. Czy macie podobne obserwacje ? I czy da się to jakoś chemicznie/fizycznie obliczyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeden z wielu kalkulatorów do przeliczania blg przy temperaturze innej niż 20C

brewness.com/calculator/pl/gravity-correction

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeden z wielu kalkulatorów do przeliczania blg przy temperaturze innej niż 20C

brewness.com/calculator/pl/gravity-correction

Prawda jest taka ze nawet w trakcie gotowania ilość zaaiplikowana na refraktometr jest tak mała ze schładza sie bardzo szybko więc moim zdaniem kilka dmuchnięć i powinien wychodzic w miare wiarygodny wynik - czy jednak się mylę ?

Tak czy inaczej pomiar finalny był po schłodzeniu brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętaj, że jak dasz kroplę wrzątku to ona bardzo szybko odparuje, co przekłamie wynik, dlatego należy chłodzić w pipecie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzieś przy okazji kalibrowania chińskiego refraktometru i wyliczania wskaźnika korekcji czytałem że bimetal od ATC potrafi pracować bardzo wolno i przy pomiarach zbyt ciepłych próbek refraktometr długo pokazuje zafałszowane wyniki. 

Nie robiłem własnych eksperymentów żeby to potwierdzić ale podchodzę nieco ostrożniej do temperatury próbki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłem w piątek hefeweizena z BA i nie miałem jakiś większych problemów z wydajnością i wysładzaniem. Uzyskałem około 25 litrów brzeczki przed gotowaniem i 21 litrów po przegotowaniu. Blg 13o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłem w piątek hefeweizena z BA i nie miałem jakiś większych problemów z wydajnością i wysładzaniem. Uzyskałem około 25 litrów brzeczki przed gotowaniem i 21 litrów po przegotowaniu. Blg 13o.

 

Znasz moze parametry wody ktorej uzyles ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam zwykłej kranówki.

 

 

Zawartość składników mineralnych w wodzie [mg/l]

 

Kationy 

  • wapń   81,0  
  • sód   46   
  • potas   4,53
  • magnez   21

Aniony

  • wodorowęglany   222
  • siarczany   50
  • chlorki   85
  • fluorki   0,24

 

Badanie jakości wody z dnia 11.07.2016r.

  • Barwa, mg/l Pt  - poniżej 2
  • Mętność, NTU  - poniżej 0,20
  • pH  - 7,5+-0,2
  • Zapach  -  akceptowalny
  • Amonowy jon, mg/l  - poniżej 0,05
  • Glin, µg/l  - poniżej 60
  • Mangan, µg/l  - poniżej 10
  • Żelazo ogólne, µg/l  - poniżej 20
  • Utlenialność, mg/l  - 1,1+-0,2

 

 

Twardość wody:

Norma 60 - 500 mg CaCO3/l  

  • mg/l CaCO3 (ppm)                    -   od 218+-46 do 226+-47
  • mval/l                                         - od 4,36+-0,92 do 4,52+-0,94 
  • milimole CaCO3 (mmol/l)           - od 2,18+-0,46 do 2,26+-0,47 
  • stopnie niemieckie (oDH)           - od 12,21+-2,58 do 12,66+-2,63 
  • stopnie francuskie (stopnie F)   - od 21,8+-4,6 do 22,6+-4,7 
  • stopnie brytyjskie (oClarka)       - od 15,26+-3,22 do 15,82+-3,29
  • skala twardości                          - woda średniej twardości
Edited by piff_paff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.