Ralphinistrator Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Drodzy koledzy, Uwarzyłem na bazie zestawów z BA 4 piwa i za każdym razem miałem spory rozjazd w ilosci brzeczki o podanej na instrukcji gęstości blg. Przykład z wczoraj - hefeweizen. wg instrukcji powinno wyjść 20l 13blg natomiast mi o tej gestości wyszło 15,5l (zacierane do negatywnej próby). W pozostałych przypadkach było bardzo podobnie. Czy wg Was jest to problem przyjętej na nieosiągalnym dla domowych piwowarów wydajności zacierania czy zbyt małej ilości słodów w zestawie ? Piwa które warzyłem na podstawie receptur z forum zawsze wychodziły zgodnie z przepisem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Czy wg Was jest to problem przyjętej na nieosiągalnym dla domowych piwowarów wydajności zacierania czy zbyt małej ilości słodów w zestawie ? Może to być problem niskiej wydajności warzelni początkującego piwowara, nieoptymalnego prowadzenia procesu zacierania i/lub wysładzania etc. Podlinkuj zestaw, wklej swoje notatki z warzenia - wtedy będzie można powiedzieć coś więcej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Myślę, że nie stoi nić na przeszkodzie, żeby złożyć reklamację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted July 7, 2016 Author Share Posted July 7, 2016 (edited) Dodam tylko ze u znajomego to samo... Czy ktos korzystajacy z takich zestawow mial podobnie ?Rozumiem ze problem może leżec w wysładzaniu, ale skoro proba jodowa negatywna to chyba wydajność warzelni nie moze byc wieksza ? Edited July 7, 2016 by Ralphinistrator Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 (edited) Najprościej będzie jeśli dasz link do zestawu albo chociaż powiesz ile kilo słodu zawierał. EDIT Ok , sprawdziłem i link nie pomoże bo jedyna waga jaką tam widze to waga zestawu wraz z opakowaniem Podaj ile było słodów Edited July 7, 2016 by xcynix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted July 7, 2016 Author Share Posted July 7, 2016 Najprościej będzie jeśli dasz link do zestawu albo chociaż powiesz ile kilo słodu zawierał. EDIT Ok , sprawdziłem i link nie pomoże bo jedyna waga jaką tam widze to waga zestawu wraz z opakowaniem Podaj ile było słodów wyjde z pracy to zobacze czy taka informacja jest na kartce z instrukcja warzenia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bezczynność II kwartału Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Zmień dostawcę. Ja kupuje tylko w piwnykraft.pl Zrobiłem do tej pory 4 warki, Dwie wyszły OK, dwie wyszły z większą wydajnością niż zakładana przez sklep. Przedostatnio American Amber Ale, wyszło mi ok 23l po zlaniu na burzliwą https://www.piwnykraft.pl/pl/p/American-Amber-Ale-13-BLG/300 W poniedziałek zabrałem się za https://www.piwnykraft.pl/pl/p/American-Pale-Ale-13%2C5-BLG/288 po wysłodzeniu wyszło mi 22l po gotowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted July 7, 2016 Author Share Posted July 7, 2016 Sprawdzilem sklad: pszeniczny 2,5 kg pilznenski 1,6 Carahell 0,2 Lacznie 4,3kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
msto Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Z tego zasypu zakładane 13blg w 20l wyjdzie przy wydajności co najmniej 85%, co jest dość trudne do osiągnięcia, ale nie niemożliwe. Z drugiej strony twoja wydajność to 50% co jest bardzo kiepskim wynikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 (edited) Zestaw wagowo jest OK a Ty musisz popracować nad wydajnością bo Ci wyszło bardzo kiepsko Możesz też zamówić gdzieś gdzie w zestawach zakładają niską wydajność. np esencjasmaku ma duże wagowo zestawy @msto nawet patrząc na oko te wyniki % gdzieś Ci się rozjechały Edited July 7, 2016 by xcynix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted July 7, 2016 Author Share Posted July 7, 2016 Tylko zastanawia mnie ze robilem z przepisow na forum i ilosciowo/gęstosciowo wszystko sie zgadzalo... No nic, trzeba nad soba popracować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 W jaki sposób wysladzales? Ja przy wysladzaniu do objętości przeważnie mam zakładana objętość zaś blg słabsze (jeśli coś mi nie wyjdzie). A u ciebie dobre blg zaś mało brzeczki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted July 7, 2016 Author Share Posted July 7, 2016 (edited) Wysladzalem do ok 22l - brzeczka do gotowania miala niecale 11blg. Widzac ze tak nisko jest blg nie przejmowalem sie odparowaniem i gotowalem zupelnie bez pokrywki. Edited July 7, 2016 by Ralphinistrator Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katohaikara Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Nie mam dużego doświadczenia ale się wypowiem.Jak do tej pory uwarzyłem 3 warki. Zauważyłem że główną przyczyną niskiej wydajności w moim przypadku było pH wody. Niewielka ilość słodu zakwaszającego znacząco poprawiła wydajność.Do tej pory warzyłem z zestawów surowców zamawianych na twojbrowar.pl. Receptury zostawiają sporo do życzenia, nie warto się ich mocno trzymać. Natomiast wyliczyłem (nie wiem czy dobrze) że zakładają oni wydajność 60%, co moim zdaniem nawet dla początkującego piwowara jest osiągalne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Wysladzalem do ok 22l - brzeczka do gotowania miala niecale 11blg. Widzac ze tak nisko jest blg nie przejmowalem sie odparowaniem i gotowalem zupelnie bez pokrywki.Jak 22l niecale 11blg odgotowales do 15.5l to powinieneś mieć ok 15.5blg. Jakbyś odgotowal do 20l to byś miał ok 12blg. Jedno jeszcze nie trapi. Blg mierzyles w temperaturze brzeczki 20C? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hardmir Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Ważne pytanie, w jakiej temperaturze brzeczki mierzyłeś blg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hopman Posted July 7, 2016 Share Posted July 7, 2016 Jak warzyłem piwa z zestawów z BA to też miałem problem z wydajnością... Ale nigdy nie sprawdziłem pH wody. Poza tym, podejmując ostatni wątek to z mojego doświadczenia wynika, że w temp ok. 70*(temp. po wysładzaniu) ekstrat pokazywany przez aerometr wychodzi o ok. 3blg mniejszy od tego w 20*. Czy macie podobne obserwacje ? I czy da się to jakoś chemicznie/fizycznie obliczyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted July 8, 2016 Share Posted July 8, 2016 Jeden z wielu kalkulatorów do przeliczania blg przy temperaturze innej niż 20C brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted July 8, 2016 Author Share Posted July 8, 2016 Jeden z wielu kalkulatorów do przeliczania blg przy temperaturze innej niż 20C brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Prawda jest taka ze nawet w trakcie gotowania ilość zaaiplikowana na refraktometr jest tak mała ze schładza sie bardzo szybko więc moim zdaniem kilka dmuchnięć i powinien wychodzic w miare wiarygodny wynik - czy jednak się mylę ? Tak czy inaczej pomiar finalny był po schłodzeniu brzeczki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 8, 2016 Share Posted July 8, 2016 Pamiętaj, że jak dasz kroplę wrzątku to ona bardzo szybko odparuje, co przekłamie wynik, dlatego należy chłodzić w pipecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted July 8, 2016 Share Posted July 8, 2016 Gdzieś przy okazji kalibrowania chińskiego refraktometru i wyliczania wskaźnika korekcji czytałem że bimetal od ATC potrafi pracować bardzo wolno i przy pomiarach zbyt ciepłych próbek refraktometr długo pokazuje zafałszowane wyniki. Nie robiłem własnych eksperymentów żeby to potwierdzić ale podchodzę nieco ostrożniej do temperatury próbki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted July 8, 2016 Share Posted July 8, 2016 Gdzieś czytałem że atc działa +-10C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piff_paff Posted July 11, 2016 Share Posted July 11, 2016 Warzyłem w piątek hefeweizena z BA i nie miałem jakiś większych problemów z wydajnością i wysładzaniem. Uzyskałem około 25 litrów brzeczki przed gotowaniem i 21 litrów po przegotowaniu. Blg 13o. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ralphinistrator Posted July 11, 2016 Author Share Posted July 11, 2016 Warzyłem w piątek hefeweizena z BA i nie miałem jakiś większych problemów z wydajnością i wysładzaniem. Uzyskałem około 25 litrów brzeczki przed gotowaniem i 21 litrów po przegotowaniu. Blg 13o. Znasz moze parametry wody ktorej uzyles ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piff_paff Posted July 12, 2016 Share Posted July 12, 2016 (edited) Używam zwykłej kranówki. Zawartość składników mineralnych w wodzie [mg/l] Kationy wapń 81,0 sód 46 potas 4,53 magnez 21 Aniony wodorowęglany 222 siarczany 50 chlorki 85 fluorki 0,24 Badanie jakości wody z dnia 11.07.2016r. Barwa, mg/l Pt - poniżej 2 Mętność, NTU - poniżej 0,20 pH - 7,5+-0,2 Zapach - akceptowalny Amonowy jon, mg/l - poniżej 0,05 Glin, µg/l - poniżej 60 Mangan, µg/l - poniżej 10 Żelazo ogólne, µg/l - poniżej 20 Utlenialność, mg/l - 1,1+-0,2 Twardość wody: Norma 60 - 500 mg CaCO3/l mg/l CaCO3 (ppm) - od 218+-46 do 226+-47 mval/l - od 4,36+-0,92 do 4,52+-0,94 milimole CaCO3 (mmol/l) - od 2,18+-0,46 do 2,26+-0,47 stopnie niemieckie (oDH) - od 12,21+-2,58 do 12,66+-2,63 stopnie francuskie (stopnie F) - od 21,8+-4,6 do 22,6+-4,7 stopnie brytyjskie (oClarka) - od 15,26+-3,22 do 15,82+-3,29 skala twardości - woda średniej twardości Edited July 12, 2016 by piff_paff Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.