Jump to content
Sign in to follow this  
maryjan

Witam

Recommended Posts

Chciałem się ładnie przywitać z zacnym gronem.

 

Piwo robię już od roku. Do teraz przeszło dwadzieścia warek z brewkitów (liczna rodzina i znajomi pomagają to zużyć).

Ostatnimi czasy zacząłem zabawę z zacieraniem i z pierwszych efektów widzę, że warto iść tą drogą.

Preferuję pilsy, pszeniczne oraz stouty.

Młóto zużywam jako dodatek do domowo pieczonego chleba. Nastawiłem też wino na młócie, które powoli kończy "bulkać" i zapowiada się ciekawie.

Jak wszyscy cały czas eksperymentuję i się uczę, w czym czytanie tego forum pomaga.

Edited by maryjan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Napisz coś o tym winie .

Co tu pisać. 2kg młóta zalałem wodą w 10 litrowym balonie. Dodałem sok z 2 cytryn, garść rodzynek oraz cukier obliczony tak, by wyszło koło 12 procent (cukier na dwa razy). Drożdże suche Biowin. W tej chwili składniki stałe są już usunięte, wino kończy fermentować. Lada dzień przeleję znowu, by usunąć osad. I tak jeszcze raz czy dwa aż się wyklaruje. To, co skosztowałem z menzurki po pomiarach cukru smakuje obiecująco. Ale droga jeszcze długa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i ja. :)

Ciekawa sprawa z tym winem... Pytanie, czy w młócie jest jeszcze tyle do wypłukania żeby wystarczyło do nadania winu smaku?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie, czy w młócie jest jeszcze tyle do wypłukania żeby wystarczyło do nadania winu smaku?

Już coś da się wyczuć, choć nie przepadam za kosztowaniem pracującego nastawu. :D Do tego eksperymentu zainspirowało mnie wino z żyta, które regularnie robię zimą i wiosną, jak nie ma innych owoców. :D Zresztą, jest paru forumowiczów (nie cierpię tego słowa), którzy blisko mieszkają, więc jakby co, zawsze można komisyjną degustację zrobić w celu potwierdzenia walorów smakowych. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, może i ja kiedys nastawie takie winko. Napisz jak smakuje produkt finalny za jakiś czas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i pozdrawiam :) Też o tym myślałem żeby wykorzystać młóto do winka,podpowiedział mi kolega co robi winka z żyta to i jeczmienia sie da,ale nie wiedziałem jak się do tego zabrać.Teraz już wiem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.