Jump to content
Ranger

Zakładanie browaru kontratkowego

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym poprosić o podzielenie się wiedzą na temat zakładania browaru kontraktowego. Jestem na chwile obecną zapalonym konsumentem ale TYLKO konsumentem i o stronie produkcyjnej oraz logistycznej nie mam pojęcia.

 

Mam kilka pytań:

 

1. Jakie są minimalne (i sensowne ekonomicznie) warki pojedynczych piw których uwarzenia podejmą się browary?

 

2. Czy jest możliwość współpracy z browarem na takiej zasadzie, że ja wysyłam recepturę i dostaję gotowy produkt czy muszę mieć zatrudnionego piwowara który będzie czuwał nad produkcją?

 

3. Jak wygląda w Polsce dystrybucja piw kraftowych? Czy jak już odbiorę z browaru gotowy produkt (siłą rzeczy w niezbyt duże ilości jak na początkujący browar kontraktowy przystało) to muszę sam zajmować się organizowaniem dystrybucji czy są hurtownie które oferują stałą współpracę z małymi browarami i biorą na siebie dystrybucję ich piwa (a browar zajmuje się tylko reklamą) czy raczej trzeba rozmawiać z wieloma hurtowniami?

 

4.Jak wygląda magazynowanie piwa zanim trafi do hurtowni? Czy trzeba mieć własny magazyn czy z browaru jedzie od razu do hurtowni? 

 

5. Jak wygląda pozyskiwanie surowców do podstawowych styli jak IPA, AIPA, Portery, Stouty itd. do masowej produkcji? Czy trzeba kupować surowce samemu i wysyłać do browaru w którym się warzy czy browary biorą to na siebie?

 

6. Jaki jest orientacyjny koszt wyprodukowania butelki piwa dobrej jakości (np. AIPA) które obecnie na rynku kosztują 6-9 zł. Ile w tym jest marży browaru, hurtowni, detalisty, browaru kontraktowego (nie chodzi mi o dokładne liczby oczywiście a o rząd wielkości)

 

7. Jak wygląda struktura rynku? Czy większość piw to butelki czy kegi i współpraca z pubami? (wiem, że każdy browar ma inaczej no ale może ktoś na ten temat ma coś do powiedzenia)

 

 

Z góry dziękuję za każdą wnoszącą coś do tematu odpowiedź.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A konkretniej?
 

 

 

 

że ja wysyłam recepturę i dostaję gotowy produkt czy muszę mieć zatrudnionego piwowara

 

znaczy się, nie masz pojęcia o warzeniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

A konkretniej?

Konkretniej to najpierw zapoznaj się ze znaczeniem "browaru kontraktowego" i poczytaj trochę o takich browarach, wiele rzeczy się rozjaśni.   :)

 

 

Przeczytałem wszystko co znalazłem na pierwszych kilkudziesięciu stronach google.

A teraz pytam, tutaj bo może ktoś ma do dodania coś co wniesie coś do dyskusji zanim zacznę o tym myśleć na poważnie. 

 

znaczy się, nie masz pojęcia o warzeniu?

 
 
Jeśli pytasz o to dlaczego myśle o browarze chociaż nie potrafię warzyć piwa to odpowiedź jest prosta. Piwowara do tworzenia receptur pod określone smaki chyba można zatrudnić? 
Edited by Ranger

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ranger.

Przeczytałeś pierwsze kilkadziesiąt stron google - super.

Ale włącz myślenie.

 

 

1. Jakie są minimalne (i sensowne ekonomicznie) warki pojedynczych piw których uwarzenia podejmą się browary?

Zależy od browaru który wynajmiesz, najpewniej maksymalne jego wybicie, bo mniej się nie opłaca

 

 

 

2. Czy jest możliwość współpracy z browarem na takiej zasadzie, że ja wysyłam recepturę i dostaję gotowy produkt czy muszę mieć zatrudnionego piwowara który będzie czuwał nad produkcją?

Zależy od browaru który wynajmiesz,

 

 

3. Jak wygląda w Polsce dystrybucja piw kraftowych? Czy jak już odbiorę z browaru gotowy produkt (siłą rzeczy w niezbyt duże ilości jak na początkujący browar kontraktowy przystało) to muszę sam zajmować się organizowaniem dystrybucji czy są hurtownie które oferują stałą współpracę z małymi browarami i biorą na siebie dystrybucję ich piwa (a browar zajmuje się tylko reklamą) czy raczej trzeba rozmawiać z wieloma hurtowniami?

Zależy od dogadania się z browarem który wynajmiesz

 

 

 

4.Jak wygląda magazynowanie piwa zanim trafi do hurtowni? Czy trzeba mieć własny magazyn czy z browaru jedzie od razu do hurtowni?

Zależy od dogadania się z browarem który wynajmiesz. I kiedy i komu uda Ci się to piwo sprzedać.

 

 

 

5. Jak wygląda pozyskiwanie surowców do podstawowych styli jak IPA, AIPA, Portery, Stouty itd. do masowej produkcji? Czy trzeba kupować surowce samemu i wysyłać do browaru w którym się warzy czy browary biorą to na siebie?

Zależy jak dogadasz się z browarem

 

 

 

6. Jaki jest orientacyjny koszt wyprodukowania butelki piwa dobrej jakości (np. AIPA) które obecnie na rynku kosztują 6-9 zł. Ile w tym jest marży browaru, hurtowni, detalisty, browaru kontraktowego (nie chodzi mi o dokładne liczby oczywiście a o rząd wielkości)

Jak wyżej

 

 

 

7. Jak wygląda struktura rynku? Czy większość piw to butelki czy kegi i współpraca z pubami? (wiem, że każdy browar ma inaczej no ale może ktoś na ten temat ma coś do powiedzenia)

Zależy od wybicia, i co uda Ci się sprzedać.

 

Niesamowite, prawda?

Edited by bart3q

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeśli pytasz o to dlaczego myśle o browarze chociaż nie potrafię warzyć piwa to odpowiedź jest prosta. Piwowara do tworzenia receptur pod określone smaki chyba można zatrudnić?

 

jest taki jeden browar, który etykietuje to samo piwo z róznymi nazwami miejscowości. Myślę, że to jest coś dla ciebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bart3q

Skoro mam do zainwestowania kilkadziesiąt tysięcy to chyba wiem, że wszystko jest zależne od indywidualnych warunków ale ja próbuje zorientować się jaki jest rząd wielkości w poszczególnych obszarach działania i jak wygląda ten rynek od środka. 

 

Mam wysłać oficjalne zapytanie ofertowe do kilkudziesięciu browarów a najlepiej od razu wykupić koncesję na handel alkoholem zanim dowiem się ile kosztuje chmiel?

 

Będę pytał komercyjnie zawodowców jak się zorientuje czy to przedsięwzięcie dla mnie a na razie pytam na forum o piwie amatorów, żeby nakreślili jak ten rynek wygląda... wyciągnijcie kijki z tyłków bo zachowujecie się jak stereotypowa "piwna burżuazja".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozczaruję Cię ... koncesję na hurtowy obrót alkoholem musisz mieć zanim zrobisz cokolwiek innego. Wniosek 4tys, ale najpierw musisz mieć magazyn odebrany przez Sanepid

Share this post


Link to post
Share on other sites

bart3q

Skoro mam do zainwestowania kilkadziesiąt tysięcy to chyba wiem, że wszystko jest zależne od indywidualnych warunków ale ja próbuje zorientować się jaki jest rząd wielkości w poszczególnych obszarach działania i jak wygląda ten rynek od środka. 

 

Mam wysłać oficjalne zapytanie ofertowe do kilkudziesięciu browarów a najlepiej od razu wykupić koncesję na handel alkoholem zanim dowiem się ile kosztuje chmiel?

 

Będę pytał komercyjnie zawodowców jak się zorientuje czy to przedsięwzięcie dla mnie a na razie pytam na forum o piwie amatorów, żeby nakreślili jak ten rynek wygląda... wyciągnijcie kijki z tyłków bo zachowujecie się jak stereotypowa "piwna burżuazja".

 

Zrozum jedno 99% osób na forum nie ma pojęcia jak wygląda kosztowo browar, a ci którzy wiedzą za darmo takiej wiedzy nie udostępniają. Prosisz o analizę rynku - ale ktoś musiał poświęcić czas żeby ją zrobić i wysondować środowisko. Chcesz odpowiedzi na pytania typowo po Januszowsku czyli darmo i do tego cały czas pretensjonalny ton - tak się nie robi biznesu. Jeżeli chcesz uzyskać odpowiedzi na swoje pytania musisz uderzyć do odpowiednich osób na konsultacje. Masz pieniądze i co z tego? W tej branży oprócz kasy trzeba mieć pomysł na biznes od początku do końca oraz na prawdę dobrych piwowarów. Ja bym nie zatrudnił piwowara, którego nie znam - odwali ci lipę piwa nie sprzedasz zostaniesz z 10 hektolitrami gównianego piwa. 

 

Druga sprawa 4 pytania, które zadałeś po przeglądnięciu google uzyskałbyś odpowiedzi, a widać jesteś totalnym laikiem w temacie. Niestety żeby zainwestować w branży piwnej, trzeba więcej trochę wysiłku niż przeglądnięcie neta. Nic nie zastąpi rozmowy z browarami, albo innymi kontraktowcami. Praktycznie wszyscy kontraktowcy zaczynali od 0 torując sobie drogę przez urzędy i browary, trzeba szanować ich pracę bo teraz jest łatwiej wystarczy się zorientować.

 

Nikt tu nie ma kijów w dupie jak to pięknie zauważyłeś, lecz po prostu na takie pytania nikt Ci jawnie nie odpowie, bo robiąc biznes w tej branży i nie znając środowiska trzeba zapłacić za analizę rynku. Pieniądze to jednak też nie wszystko, trzeba jeszcze myśleć, a pretensjonalny ton i obrażanie ludzi Ci w tym nie pomoże. 

 

Mimo wszystko życzę powodzenia bo przyda Ci się.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do  tej pory myślałem, że wystarczy wybrać sobie browar i wysłać im recepturę i numer konta. 

 

No patrz, a marketing sam się nakręci i piwo samo się sprzeda... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

>1. Jakie są minimalne (i sensowne ekonomicznie) warki pojedynczych piw których uwarzenia podejmą się browary?

 

= pojemność jednego tanku, w praktyce min. 10 hl

 

>2. Czy jest możliwość współpracy z browarem na takiej zasadzie, że ja wysyłam recepturę i dostaję gotowy produkt 

 

Tak, wiele browarów kontaktowych tak robi. Niektóre nawet receptury nie wysyłają.

 

>3. Jak wygląda w Polsce dystrybucja piw kraftowych? 

 

Dzwonisz do hurtowni (butelki) i pubów (beczki) czy nie chcą kupić piwa. 

 

>4.Jak wygląda magazynowanie piwa zanim trafi do hurtowni? Czy trzeba mieć własny magazyn czy z browaru jedzie od razu do hurtowni? 

 

Jak się umówisz z browarem. Jak łatwo sobie wyobrazić im więcej piwa i dłuższy okres przechowywania tym trudniej będzie negocjować

 

>5. Jak wygląda pozyskiwanie surowców do podstawowych styli jak IPA, AIPA, Portery, Stouty itd. do masowej produkcji? 

 

Słody łatwo i tanio, chmiel (amerykański) trudno albo drogo.

 

>6. Jaki jest orientacyjny koszt wyprodukowania butelki piwa dobrej jakości (np. AIPA) które obecnie na rynku kosztują 6-9 zł. Ile w tym jest marży browaru, hurtowni, detalisty, browaru kontraktowego (nie chodzi mi o dokładne liczby oczywiście a o rząd wielkości)

 

temat rzeka

 

>7. Jak wygląda struktura rynku? Czy większość piw to butelki czy kegi i współpraca z pubami? (wiem, że każdy browar ma inaczej no ale może ktoś na ten temat ma coś do powiedzenia)

 

80% butelka, 20% beczka. Butelki sprzedać stosunkowo łatwo, beczki stosunkowo trudno. Dużo zależy od jakości piwa i (niestety) jeszcze więcej od marketingu

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marketing,dobry produkt,dobry browar,który cie nie oszuka i cała reszta administracyjna.

No i oczywiście szczęście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...