Skocz do zawartości

Browar na Lotnisku


skwak

Rekomendowane odpowiedzi

Smak miało całkiem przyzwoity, żadnych "fałszywych" nut nie odnotowałem.

Przez te dwa miesiące stało sobie w koncie piwnicy w temperaturze ok. 9-10°C

 

Litrów wyszło ok. 22 (dwie skrzynki + 6 x 0,33)

Glukozy w założeniach miało być 180g (trochę więcej niż poprzednie czerwone),

jednak z powodu własnego gapiostwa sypalem ją "na oko" (nie zabrałem ze sobą wagi)

i wolałem sypnąć trochę więcej niż za mało.

 

Jak do tej pory żadne z moich piw się nie "zgranaciło" więc i to będzie najwyżej mocno gazowane :)

A jak jedno strzeli to się w następnych poupuszcza gazu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka nr 8 Koelsch-owe 1 jest już wypijana ale zapiski niestety poszły sobie gdzieś :smilies: Jak je znajdę to uzupełnię notatki.

W tym momencie w jestem w trakcie warzenia warki nr 9 "Koelsch-owe 2"

Edytowane przez skwak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po początkowych trudnościach spowodowanych brakiem wody, przystąpiłem do warzenia:

 

#9 Koelsch-owe 2

 

Zasyp:

2,85 - pilzneński

0,52 - wiedeński

0,50 - pszeniczny

0,12 - karmelowy jasny

 

Całość do 14 litrów 53°C

 

Przerwy:

50°C - 15 minut

68°C - 60 minut

78°C - mash-out

 

Chmielenie:

25g Hallertauer Tradition - 60 min

15g Tettnanger - 15 min

5g Tettnanger - 5 min

 

Drożdże:

gęstwa po poprzednim Koelsh-owym (Wyeast 2565 - Koelsch)

 

Niestety z powodu awarii ballingomierza nieznane jest OG brzeczki :lol:

Według Beersmith'a powinno być w granicach 1,045 - 1,047 aczkolwiek nie jest to pewne :smilies:

Edytowane przez skwak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Chyba już najwyższy czas uzupełnić notatki.

Zaraz zapomnę co robiłem, pogubię kartki, zapiski i...

...nie powtórzę już tych wspaniałych piw lub popełnię znów te same błędy :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#10 - z kolendrą

 

Zasyp:

3,00 - monachijski I

2,00 - pilzneński

 

Przerwy:

53°C - 15 min

64°C - 40 min

72°C - 25 min

mash out 78°C - 10 min

 

Chmielenie:

22g - Iunga (13%) - 60 min

24g - Hallertauer T. (5,2%) - 15 min

10g - Hallertauer T. (6,5%) - 15 min

15g - Kolendra (tłuczona) - 10 min

 

Drożdże:

Saflager S-23

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28/05/2011

 

#11 - AIPA 1 (Simcoe/Amarillo)

 

Zasyp:

5,00 - Pale Malt

0,50 - Carahell

0,50 - Carapils

 

Przerwy:

53°C - 12 min

62°C - 30 min

72°C - 30 min

mashout 78°C - 15 min

 

Chmielenie:

15g - Simcoe (12,2%) - 60 min

10g - Amarillo (8,5%) - 30 min

15g - Simcoe - 30 min

10g - Amarillo - 15 min

10g - Simcoe - 15 min

15g - Amarillo - 5 min

10g - Amarillo - 0 min

50g - Amarillo - 7 dni cichej

 

Drożdże:

Wyeast 1187 Ringwood Ale

 

1,061 -> 1,025 -> 1,015 (28/05->14/06->26/06)

 

Rozlew:

ok. 21 litrów - 160g glukozy

Edytowane przez skwak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

04/06/2011

 

#12 - AIPA 2 (Galena/Willamette/Pacific Gem)

 

Zasyp:

5,00 - Mild Malt

1,00 - Caragold

 

Przerwy:

53°C - 15 min

63°C - 40 min

72°C - 20 min

mashout 78°C - 15 min

 

Chmielenie:

50g - Galena (10,1%) - 60 min

25g - Willamette (5,8%) - 45 min

15g - Willamette - 30 min

15g - Willamette - 15 min

15g - Willamette - 5 min

15g - Willamette - 7 dni cichej

15g - Pacific Gem (16,9%) - 7 dni cichej

 

Drożdże:

Gęstwa Wyeast 1187 Ringwood Ale

 

1,060 -> 1,018 -> 1,014 (04/06->14/06->26/06)

 

Rozlew:

ok. 23 litry - 160g glukozy

Edytowane przez skwak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11/06/2011

 

#13 - AIPA 3 (First Gold/Liberty/Citra)

 

Zasyp:

5,00 - Pale Malt

0,50 - Carahell

0,50 - Caramunich II

 

Przerwy:

67°C - 65 min

mashout 78°C - 15 min

 

Chmielenie:

30g - First Gold (8,0%) - 60 min

30g - First Gold - 45 min

20g - First Gold - 30 min

10g - First Gold - 15 min

25g - Liberty (4,3%) - 15 min

25g - Liberty - 5 min

50g - Citra (12,0%) - 7 dni cichej

 

Drożdże:

Gęstwa Wyeast 1187 Ringwood Ale

 

1,062 ->1,014->1,010 (11/06->26/06->24/07)

 

Rozlew:

Ok. 21 litrów - 155g glukozy

Edytowane przez skwak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy rozlew miał być w przyszłą niedzielę po powrocie z Żywca. Niestety już wiem, że nie dam rady.

AIPA1 poczeka 3 tyg. na cichej i pójdzie do butelek razem z "dwójką".

Próbowałem po burzliwej i szczerze mówiąc dobrze, że nie trzymam ich w domu bo nie dotrwałyby do butelkowania ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak duże są Twoje warki? 20 litrów? Sądząc z zasypu to tak obstawiam.

Więc ilości chmielu są imponujące. ;) Mi się jeszcze nie zdarzyło dać więcej niż 60g. No ale nie robiłem AIPA.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.