Jump to content

Browar na Lotnisku


skwak
 Share

Recommended Posts

Po chwili wewnętrznej walki, ja również postanowiłem otworzyć temat poświęcony moim próbom uwarzenia piwa ?idealnego? ;)

Przestudiowawszy słuszną porcję wątków, tematów i postów, uznałem, że wiedzy teoretycznej na razie wystarczy i czas przejść do praktyki

a ewentualne braki w wykształceniu uzupełniać na bieżąco.

 

Po skompletowaniu niezbędnego sprzętu i pokonaniu wszelkich obiektywnych trudności, pierwsza warka (początkowo planowana na 27/12/2009)

została wczoraj a właściwie już dziś, zaszczepiona drożdżami.

 

Warka ta jest efektem długotrwałych przemyśleń i planów, które w większości nie zostały zrealizowane. Z pierwotnych założeń pozostał tylko Pils

i kolendra :) Wzorowałem się na przepisach na pilsa Majapaka i Zacher Pilsa ale potraktowałem je raczej jako materiał do inspiracji

niż sztywny wzór do naśladowania.

 

#1 Kolendrowe Piwo

 

Zasyp:

- wiedeński 4,0 kg

- karmelowy jasny 0,25

 

Słód zalany 18l wody o temp. 38°

 

Przerwy:

- 52° - 30 min

- 66° - 60 min

- 72° - do uzyskania neg. próby jodowej ok. 15 min.

- 78° - mash out ok. 15 min

 

Wysładzanie:

- 10l o temp. 78°

 

Filtrowanie przebiegło bardzo sprawnie, całość z wysładzaniem zajęła mi ok 30 min. Jest to zasługą świetnego filtratora rurkowo-oplotowego

(w tym miejscu ukłony dla Rubezahl-a). Etap ten zkończył się uzyskaniem ok. 22l brzeczki o gęstości 1,051.

Przed chmieleniem dodałem jeszcze 2,5l. wody aby uzyskać gęstość 1,046.

 

Niestety w tym momencie Bardzo Ważne Sprawy zmusiły mnie do porzucenia stanowiska pracy na ok. 4h, co niestety spowodowało

konieczność podgrzewania brzeczki od temp. 45°C :/

 

Chmielenie, 75 min :

- 0? - Nugget 30g

- 50? - Lubelski 25g + 26g kolendry

 

Schłodzenie brzeczki do temperatury 17°C zajęło ok. 30 minut, następnie filtrowanie i otrzymałem 19l brzeczki o gęstości 1,055.

Ponieważ planowałem start z 1,051 więc dolałem jeszcze 2l wody.

 

Drożdże:

- Saflager S-23

 

Rehydratację przeprowadziłem zgodnie z instrukcją zamieszczoną na stronie Fermentis-u i zadałem je do brzeczki o temp. 15-16°C , godzina była 01:30.

Dziś, po 20h od zadania, jedyną oznaką fermentacji jest pojawienie się delikatnej i niezbyt obfitej piany. Ponieważ jest to mój pierwszy dolniak

to jestem odrobinę zaniepokojony ciszą panującą w rurce fermentacyjnej ale mam nadzieję, że się to zmieni i jutro rano obudzi mnie miłe bulgotanie :D

 

Burzliwą mam zamiar prowadzić w temp. 13-15°C przez 7 dni a cichą przez 2 tyg. w 5-6°C

(o ile utrzyma się sprzyjająca pogoda :D )

 

Resume:

Celem moim było otrzymanie złotego w barwie pilsa z mocną goryczką chmielową i kolendrową nutą zarówno w smaku jak i w zapachu.

Czy cokolwiek z tych założeń wyjdzie okaże się najwcześniej w połowie kwietnia ;) jednak terminem docelowym właściwej degustacji jest,

wyjątkowo gorący w tym roku, lipiec :)

Edited by skwak
Link to comment
Share on other sites

Drożdże:

- Safale S-23

Chyba Saflager S-23 :D

 

26g kolendry

A w jakieś postaci? Zmielona? Czy tłukłeś w moździerzu?

Tak czy inaczej, sporo tej kolendry. Ja do witbiera ostatnio dałem 20g a jest dość mocno kolendrowy.

No, generalnie, ciekawy eksperyment, nie powiem... Ale czy można to pilsem nazwać, to pewien nie jestem. :)

Edited by Stasiek
Link to comment
Share on other sites

No fakt, małe przejęzyczenie, oczywiście miało być Saflager S-23 :)

Kolendra była tłuczona w moździerzu a pilsem to nazwałem ponieważ receptury,

od których wychodziłem, były na pilsa.

Może jednak rzeczywiście powinienem był go nazwać - Kolendrowym Piwem :D

 

Edit:

Już poprawione :D

Edited by skwak
Link to comment
Share on other sites

Po 7 dniach w temp. 14°C gęstość spadła do 1,020.

 

Tak to wyglądało na zdjęciach;

pierwsze po 3 dniach od zadania drożdży, drugie po siedmiu dniach.

Edited by skwak
Link to comment
Share on other sites

Za trzy dni planuję przelać na cichą i wstawić do piwnicy, w której jest ok. 5-7°C na 2 tygodnie.

Goryczka jest taka jaka miała być czyli wyraźna i mocna, niestety prawie wogóle nie czuć kolendry :smilies:

Link to comment
Share on other sites

Niestety z powodu trudności obiektywnych, przelanie na cichą nastąpi dopiero w poniedziałek.

 

Na poniedziałek zaplanowałem też zrobienie Czerwonego wg. Wielkiego_B.

Surowce są już przygotowane, drożdże się "propagują" a urlop wzięty :/

 

Co do drożdży, to kupiłem Wyeast 2001 Pilsner Urquell z początku sierpnia, rozgniotłem je wczoraj

a w niedzielę (lub sobotę) chcę zrobić z nich 2-litrowy starter na bazie brzeczki 10°Blg.

 

Myślicie, że na poniedziałek będą gotowe?

Może jednak przełożyć urlop na wtorek? :/

Link to comment
Share on other sites

Nareszcie!! :smilies:

 

W końcu udało mi się przelać "kolendrę" na cichą, zeszła do 1,014 i właśnie zabieram się do uwarzenia Czerwonego.

 

Starter zdekantowany, przed zadaniem doleję do niego jeszcze ok. 2l świeżej brzeczki.

(cuś mi się wydaje jakby mało tych drożdży, ok.2-3 łyżek stołowych, nie powinno ich więcej być? )

Link to comment
Share on other sites

Ehh..., może w końcu uda mi się coś napisać o ostatnim warzeniu.

Zabieram się do tego od piątku i nie mogę zacząć.

 

Zacznijmy więc...

 

Czwartek 11/02/2010

 

#2 Czerwone

 

Zasyp:

0,89 kg monachijski,

0,50 kg carared,

1,00 kg melanoidynowy,

2,00 kg pilzneński.

 

Cały słód wsypałem do 14 litrów wody o temp. 53°C

 

Przerwy:

- 50°C - 5 min

- 66°C - 45 min

- 74°C - 30 min

 

Wysładzanie:

- 13 litrów o temp. 76°C

 

Filtracja razem z wysładzaniem ok 45min.

Po postawieniu gara na ogniu przelałem młóto jeszcze 4 litrami

i dostałem ok. 3,5 litra brzeczki o gęstości 1,015

 

Chmielenie:

- 0' - Marynka 50g,

- 75' - Lubelski 30g.

 

Po wrzuceniu Marynki do garnka, musiałem wyjść i reszta procesu odbyła się poza moją kontrolą.

Dalszą część znam z opowiadań.

 

Podobno nie gotowało się na bardzo dużym ogniu, Lubelski został dodany na czas

a całość gotowała się dokładnie 90 min.

Chłodzenie w wannie i chłodnicą zanurzeniową.

Chmiel nie został wyciągnięty.

Po przyjściu do domu przefiltrowałem całość dwa razy (mam dużo osadu po chmieleniu pomimo używania woreczków)

i poszedłem spać.

Po dodaniu 3 litrów "resztki" (gotowanej 15 min bez chmielu) uzyskałem 17!!! litrów brzeczki o gęstości 1,055

Wynika z tego, że podczas całego procesu odparowało mi ok. 13 litrów wody a wydajność chyba też mam kiepską.

 

Drożdże:

- Saflager W-34/70

 

Rano o 7:00 zadałem zrehydratyzowane Saflagery W 34/70 (Planowałem użycie Wyeast-ów Pilsner Urquell ale nie udało mi się ich "wystartować")

i wstawiłem wszystko do pomieszczenia z temp. ok 12-14°C

 

Po 36h wyglądało to tak:

Edited by skwak
Link to comment
Share on other sites

W przyszłym tygodniu miałem zamiar zrobić marcowe na tej samej gęstwie

ale chyba zrobię jeszcze raz to samo aby sprawdzić jak wyjdzie

jeśli będę cały czas miał je pod kontrolą :beer:

 

PS. Może do tego czasu uda mi się też załatwić pokrywkę do gara :lol:

Link to comment
Share on other sites

Jak zwykle z planów nic nie wyszło :D

Miało być marcowe potem jeszcze raz czerwone a skończyło się na...

... czyszczeniu szafki ze słodami :)

W ten oto sposób powstało piwo nazwane roboczo:

 

#3 Urodzinowe - poltmave

 

Zasyp:

2,56 kg pilzneński

1,00 kg monachijski

1,00 kg melanoidynowy

0,82 kg karmelowy jasny

0,40 kg wiedeński

 

Całość wsypana do 18l o temp. 70°C

 

 

Przerwy:

- 65°C - 55 min.

- 72°C - 20 min.

--> 78°C mash out 5 min.

 

Wysładzanie:

- 12 litrów o temp. 78°C

 

Cała filtracja wraz z wysładzaniem zajęła ok 1h

Dostałem 22l o gęstości 1,060 do tego dolałem jeszcze 3l 1,014

i do chmielenia poszło 25l 1,054

 

Chmielenie: 80min

- 0' - Marynka 35g

- 60' - Lubelski 20g + mech

 

 

Chłodzenie w wannie chłodnicą zanurzeniową.

Po przelaniu do fermentora wyszło 22 litry 1,060

 

Drożdże:

- Saflager W-34/70

 

Zebrana gęstwa z poprzedniej warki.

Zadane wczoraj ok 20-tej w temp. ok. 20°C i przeniesione do 12-13°C

Dzisiaj od rana już bardzo ładny kożuszek się zrobił więc myślę, że wszystko jest w porządku.

Link to comment
Share on other sites

Urodzinowe polotmave zostało przelane na cichą i pojechało odpoczywać na działkę :beer:

Po siedmiu dniach zeszło do 1.024

Natomiast z wypoczynku wróciło kolendrowe (#1) miałem je dziś rozlać ale po namyśle postanowiłem

wypróbować klarowanie za pomocą żelatyny.

Rozlew powinien nastąpić około czwartku.

Link to comment
Share on other sites

To był bardzo pracowity czwartek, praca, zakupy, warzenie i jeszcze rozlew... ale po kolei.

 

Ponieważ coraz trudniej mi było utrzymać w domu niskie temperatury,

postanowiłem zarzucić dolną fermentację i zacząć sezon górny.

 

Na pierwszy ogień poszły piwa belgijskie.

 

#4 Podwójny Belg

 

Zasyp:

5,00 kg pilzneński

0,50 kg monachijski typ I

0,12 kg barwiący Strzegom

 

Całość (bez barwiącego) wsypana do 18l o temp. 44°C

 

Przerwy:

- 50°C - 30 min.

- 66°C - 60 min

--> 78°C mash out 5min

 

po 60 min w 66°C dodałem 0,12kg słodu barwiącego (Strzegom)

 

* w trakcie drugiej przerwy do butelek powędrowało kolendrowe (na 20l dodałem 160g glukozy)

bardzo ładny złoty kolor, mocna goryczka i całkiem całkiem czuć kolendrę :beer:

 

Wysładzanie:

- 2x6l wody o temp. 78°C

 

Cała filtracja wraz z wysładzaniem zajęła mi ok. 1h

Dostałem ?? litrów 1,064 do tego dolałem jeszcze 6 litrów 1,021

 

Chmielenie: 70 min.

- 0' - Marynka 28g

 

Na 10 min. przed końcem gotowania dorzuciłem 300g cukru kandyzowanego bursztynowego.

 

Chłodzenie w wannie chłodnicą zanurzeniową.

Po przelaniu do fermentora wyszło 21 litrów 1,064

 

Drożdże:

- Wyeast 3787 THG

 

Zrobiony starter kilka dni wcześniej, lodówka, zdekantowane, dolana świeża brzeczka i wlane do fermentora ok. 23-ciej.

Już rano drugiego dnia na powierzchni pojawiła się delikatna piana a po 24h był już 5cm kożuch :smilies:

Edited by skwak
Link to comment
Share on other sites

Dzisiaj natomiast przywiozłem ze wsi warkę #2

Zaprawiłem ją ok 5g żelatyny i odstawiłem do piwnicy.

Rozlew planowany na środę lub czwartek.

 

Przyszły "łyk-end" będzie należał do Tripla aby wykorzystać

pracującą właśnie gęstwę THG.

 

Zastanawiam się jednak co potem, chciałbym jeszcze jedno piwo na tej gęstwie zrobić

ale nie mam konceptu jakie, jeśli nic nie wymyślę przez najbliższy tydzień

to zacznę serial wyspiarski :smilies:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kurcze, chyba jest już najwyższy czas zaktualizować zapiski :beer:

Tak więc...

14/03/2010

 

#5 Czerwone bis

 

Zasyp:

2,40 kg pilzneński

0,95 kg monachijski

1,00 kg melanoidynowy

0,70 kg carared

 

Całość wsypana do 17l o temp. 54°C

 

Przerwy:

- 66°C - 45 min.

- 74°C - 25 min.

--> 78°C mash out 5 min.

 

Wysładzanie:

3x5l o temp. 75°C

 

Cała filtracja razem z wysładzaniem zajęła mi ok. 1,5h

Dostałem ?? litrów o gęstości 1,050

 

Chmielenie: 90 min.

0' - Marynka 63g

20' - Hellertau 35g

 

Chłodzenie w wannie chłodnicą zanurzeniową.

Gęstość 1,065

 

Drożdże:

Saflager S-23

 

Przed zadaniem drożdży dolałem jeszcze 5l 1,012 tak aby całość miała 1,052

Edited by skwak
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj przelałem belga (#4) na cichą.

Po dwóch tygodniach zszedł do 1,010

 

Przywiozłem też ze wsi warkę #3.

Dziś dostanie żelatyny i w czwartek pójdzie do butelek.

Link to comment
Share on other sites

Tak jak napisałem powyżej, w czwartek 26/03 do butelek

powędrowało ok 21 litrów warki #3 (FG 1,020) razem ze 150g glukozy.

Edited by skwak
Link to comment
Share on other sites

Dziś w nocy natomiast, warka #5 została przelana na cichą.

W ciągu ponad dwóch tygodni burzliwej zeszła do 1,021

Poprzednie czerwone miało 1,020 przy rozlewaniu do butelek.

Ciekaw jestem czy jeszcze coś odfermentuje przez najbliższe dwa tygodnie.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

02/05/2010 - Warka #4 Podwójny Belg został w końcu rozlany do butelek z dodatkiem 180g glukozy. Po 6 tyg. cichej odfermentował do 1,007...

 

... a Czerwone bis nadal czeka na swój czas... :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

29/05/2010

 

#6 Wakacyjne

 

Zasyp:

4.0 - pilzneński

0.67 - monachijski typ I

0.34 - carared

 

Całość wsypana do 12 litrów o temp. 67°C

 

Przerwy:

- 63°C - 60 min.

- 72°C - 35 min.

--> 78°C mash out 10 min.

 

Wysładzanie:

3 x 5l o temp 78°C

 

Cała filtracja z wysładzaniem zajęła mi ok. 75 min.

Dostałem ?? litrów o gęstości 1.060

 

Chmielenie: 75 min.

0' - Iunga 10g

60' - Lubelski 10g

 

Chłodzenie w wannie.

Gęstość 1.080

Przed dodaniem drożdży dolałem jeszcze 7 litrów 1.016

 

Drożdże:

Danstar Windsor

 

Finalnie wyszło 20 litrów OG 1.057

 

-----------------------------------------------------------------

Aktualizacja:

 

Wysokie temperatury i "niespokojne" miejsce leżakowania spowodowały,

iż dane piwo zostało wysłane nad morze "śródlądową drogą wodną" :)

Edited by skwak
Link to comment
Share on other sites

05/06/2010

 

#7 Podwędzane

 

Zasyp:

3.00 - pilzneński

1.00 - wiedeński

1.00 - wędzony

0.25 - karmelowy jasny (Litovel)

 

Całość wsypana do 18 litrów o temp. 53°C

 

Przerwy:

- 50°C - 10 min.

- 63°C - 35 min.

- 74°C - 45 min.

--> 80°C mash out 10 min.

 

Wysładzanie:

3 x 5 litrów o temp. 80°C

 

Cała filtracja wraz z wysładzaniem zajęła mi ok. 90 min.

 

Chmielenie: 105 min.

0' - Iunga 25g

90' - Lubelski 17g

 

Chłodzenie w wannie.

Gęstość 1.082

Przed dodaniem drożdży dolałem jeszcze 5.5 litra 1.020

 

Drożdże:

Saflager S-23

 

Całościowo wyszło 20.5 litra OG 1.057

 

-------------------------------------------------------------------------------

Aktualizacja:

 

18/07/2010

 

Po 10 dniach burzliwej i 33 dniach cichej zostało rozlane do butelek.

FG przy rozlewie to 1.013

Dodałem ok. 180g glukozy

 

10/09/2010

 

Pierwsza degustacja.

Nagazowanie średnie.

Edited by skwak
Link to comment
Share on other sites

07/06/2010

 

W końcu, po prawie 70 dniach cichej, warka #5 Czerwone bis

została zabutelkowana z dodatkiem 200g glukozy

i poszła do dojrzewalni :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.