Skocz do zawartości
michal9890

Imperial Witbier 16,5 BLG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar uwarzyć piwo w stylu Imperial Witbier 16,5 BLG. Nie znalazłem interesującej mnie receptury więc postanowiłem stworzyć swoją pierwszą recepturę. Podstawę stanowi zestaw surowcowy zakupiony w sklepie internetowym ale mam zamiar mocno go zmodyfikować.

 

Warka 25l

 

Strzegom Pilzneński 3,7 kg

Strzegom pszeniczny 1,0 kg

Pszenica niesłodowana 1,7 kg

Weyermann diastatic 0,5 kg

Płatki owsiane 0,4 kg

Płatki jęczmienne 0,4 kg

 

Chmielenie (tutaj proszę o pomoc )

Mam taki chmiel:

Lubelski 25g

Citra 30g

 

Myślę o dokupieniu:

Galaxy 50g (bądź więcej )

Palisade 50g 

 

Galaxy i Citrę dałbym po połowie na koniec gotowania i na zimno.

Palisade na 30 min

Lubelski na 50 min ?

 

Dodatki:

Kolendra 15g

Curacao 40g

Skórka słodkiej pomarańczy 20 g

 

Drożdże: Brewferm blanche

 

Co o tym sądzicie? Wyjdzie coś z tego? Chciałbym uzyskać mocno cytrusowy zapach i aromat. 

Z góry dziękuję.

Edytowane przez michal9890

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 Chciałbym uzyskać mocno cytrusowy zapach i aromat. 

 

Myślę, że jak uzyskasz zapach to i aromat będzie ok :D 

A tak serio i bez uszczyliwości: Jeżeli chcesz mieć dużo cytrusów to pamiętaj, że jeżeli dodasz dużo Palisade to on może lekko przykryć cytrusowy aromat. Galaxy moim zdaniem nie jest takie w 100% cytrusowe, więc rozsądnie z dawkowaniem tych chmieli. Ja na aromat dawałbym typowo cytrusowe chmiele w stosunku do innych conajmniej 1,5:1 Jednak ja nie mogę się wypowiedzieć na temat dodatków, bo curacao i pomarańczy jeszcze nie używałem, ciężko mi ocenić ja to wpłynie na profil piwa.

 

Pozdrawiam, udanego warzenia!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Generalnie do witbiera nie dodaje się cytrusowych chmieli, a aromat uzyskuje się przez dodatki kolendry, curacao, skórek cytrusów i innych przypraw. To Twoja receptura, więc zrobisz jak zechcesz, ale ja nie dawałbym słodu pszenicznego tylko niesłodowaną pszenicę i chmielenie tylko na goryczkę np. Lubelskim. Reszta aromatów ze skórek - możesz namoczyć w alkoholu i dorzucić na cichą. Dodatkowo możesz dorzucić rumianku albo/i kminku, tylko z umiarem - fajnie współgra z cytrusami.

 

 

 

Jednak ja nie mogę się wypowiedzieć na temat dodatków, bo curacao i pomarańczy jeszcze nie używałem, ciężko mi ocenić ja to wpłynie na profil piwa.

 

 

Znaczy, że nie warzyłeś jeszcze wita - zatem Twoja pomoc jest bezużyteczna...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja wita warzyłem jako 3 swoją warkę i też napaliłem się na cytrusy :D normalnie widziałem już te cytryny, cytrynowe chmiele, cytrynowość i lemonkowość i... Na szczęście wyszedł mi dobry Witbier a nie piwo cytrynowe ;) Ja u siebie dodałem o oprócz kolendry po 50g suszonego curacao i suszonych skórek pomarańczy do tego jeszcze zest z kolejnych 2 pomarańczy i 2 cytryn. Na cichą dodatkowo dodałem kilkanaście liści kafiru i jedną trawę cytrynową. Wizja niesamowitej cytrnowości zniknęła po wypiciu pierwszej próbki do pomiaru BLG. Okazało się cytrusowość ma wiele obliczy :P I w moim witku starła się cytrusowość cytrynowa z zestu, kafiru i trawy cytrynowej z tą z pomarańczy i curacao i nijak do siebie to nie pasowało. Cała historia ma pozytywne zakończenie gdyż piwo ułożyło się znakomicie po 3 tygodniach w butelkach (cytrynowość został przykryta przez cytrsowość pomarańczy i curacao). Dla czego o tym piszę, a no dla tego że warto sobie rozważyć jaką cytrusowość chce się uzyskać. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że dla mnie Witbier w parze idzie z pomarańczą ale już nie z cytryną :)  Kolendra i goryczka z curacao pasują świetnie do pomarańczy ale z kwaśną cytryną niestety imho to złe połączenie.
Co do składników ja robiłem ze słodem pszenicznym (wybrałem opcję łatwiejszą gdyż jestem początkującym piwowarem) i piwo wyszło jak należy.

PS. Odnośnie dodatków na cichą, ja swoje wrzuciłem do niewielkiej ilości wrzątku (tak tylko aby przykryło całość), pogotowałem kilka minut (chyba nawet nie 5min) i całość wlałem do fermentora.

Edytowane przez SebeQ

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba macie rację z tym chmieleniem. Spróbuję tylko na goryczkę chmiel a reszta ze skórek pomarańczy i przypraw. Dziękuję za porady. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Generalnie do witbiera nie dodaje się cytrusowych chmieli, a aromat uzyskuje się przez dodatki kolendry, curacao, skórek cytrusów i innych przypraw. To Twoja receptura, więc zrobisz jak zechcesz, ale ja nie dawałbym słodu pszenicznego tylko niesłodowaną pszenicę i chmielenie tylko na goryczkę np. Lubelskim. Reszta aromatów ze skórek - możesz namoczyć w alkoholu i dorzucić na cichą. Dodatkowo możesz dorzucić rumianku albo/i kminku, tylko z umiarem - fajnie współgra z cytrusami.

 

 

 

Jednak ja nie mogę się wypowiedzieć na temat dodatków, bo curacao i pomarańczy jeszcze nie używałem, ciężko mi ocenić ja to wpłynie na profil piwa.

 

 

Znaczy, że nie warzyłeś jeszcze wita - zatem Twoja pomoc jest bezużyteczna...

Jeżeli do wita rzeczywiście nie używa się cytrusowych chmieli, to rzeczywiście mój błąd i nie powinienem się wypowiadać, wybacz :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli do wita rzeczywiście nie używa się cytrusowych chmieli, to rzeczywiście mój błąd i nie powinienem się wypowiadać, wybacz

Nie o to chodzi, jak ktoś chce, to może, natomiast całe sedno wita to kolendra i cytrusy (pomarańcze), a Ty tego nie używałeś. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Witam Mam zamiar uwarzyć piwo w stylu Imperial Witbier 16,5 BLG. Nie znalazłem interesującej mnie receptury

Nie znalazłeś, bo wzmocniony Witbier, to już nie Witbier. Ludzie różne cuda wymyślają, ale tworzenie Imperial Witbier mija się z celem. To piwo nie może być mocne, to wbrew jego naturze. To tak jakbyś chciał stworzyć, dajmy na to, Super Ekstra Stronga 8 Blg i 3% alkoholu, to bez sensu. 

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pinta ma imperial witbier Viva la Vita Piwo mi bardzo podeszło i dlatego chciałem stworzyć coś swojego

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pinta ma imperial witbier Viva la Vita Piwo mi bardzo podeszło i dlatego chciałem stworzyć coś swojego

Nazwali to piwo w ten sposób, bo z Witbierami Polacy już trochę się oswoili, z grubsza wiedzą o co chodzi. Gdyby napisali np Grand Cru

, to mało kto wiedziałby czego oczekiwać. 

Edytowane przez Jacenty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jacenty lepszym przykładem byłoby imperial grodziskie :)

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jacenty lepszym przykładem byłoby imperial grodziskie

Nie wiem, czy wiesz, ale w latach 90 takie piwo było produkowane w browarze w Grodzisku :) Nazywało się Grodzisz i miało ~12 blg :) Także akurat słabo się tu wstrzeliłeś :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pracownia zrobiła imperialnego grodzisza 18 Blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Heh nie wyszło. Grodziskie zawsze mi się kojarzyło z lekkim niskoalkoholowym piwem.

Wynika z tego że część styli może być imperial, a część nie.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×