Jump to content

Imperial Witbier 16,5 BLG


michal9890
 Share

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar uwarzyć piwo w stylu Imperial Witbier 16,5 BLG. Nie znalazłem interesującej mnie receptury więc postanowiłem stworzyć swoją pierwszą recepturę. Podstawę stanowi zestaw surowcowy zakupiony w sklepie internetowym ale mam zamiar mocno go zmodyfikować.

 

Warka 25l

 

Strzegom Pilzneński 3,7 kg

Strzegom pszeniczny 1,0 kg

Pszenica niesłodowana 1,7 kg

Weyermann diastatic 0,5 kg

Płatki owsiane 0,4 kg

Płatki jęczmienne 0,4 kg

 

Chmielenie (tutaj proszę o pomoc )

Mam taki chmiel:

Lubelski 25g

Citra 30g

 

Myślę o dokupieniu:

Galaxy 50g (bądź więcej )

Palisade 50g 

 

Galaxy i Citrę dałbym po połowie na koniec gotowania i na zimno.

Palisade na 30 min

Lubelski na 50 min ?

 

Dodatki:

Kolendra 15g

Curacao 40g

Skórka słodkiej pomarańczy 20 g

 

Drożdże: Brewferm blanche

 

Co o tym sądzicie? Wyjdzie coś z tego? Chciałbym uzyskać mocno cytrusowy zapach i aromat. 

Z góry dziękuję.

Edited by michal9890
Link to comment
Share on other sites

 Chciałbym uzyskać mocno cytrusowy zapach i aromat. 

 

Myślę, że jak uzyskasz zapach to i aromat będzie ok :D 

A tak serio i bez uszczyliwości: Jeżeli chcesz mieć dużo cytrusów to pamiętaj, że jeżeli dodasz dużo Palisade to on może lekko przykryć cytrusowy aromat. Galaxy moim zdaniem nie jest takie w 100% cytrusowe, więc rozsądnie z dawkowaniem tych chmieli. Ja na aromat dawałbym typowo cytrusowe chmiele w stosunku do innych conajmniej 1,5:1 Jednak ja nie mogę się wypowiedzieć na temat dodatków, bo curacao i pomarańczy jeszcze nie używałem, ciężko mi ocenić ja to wpłynie na profil piwa.

 

Pozdrawiam, udanego warzenia!

Link to comment
Share on other sites

Generalnie do witbiera nie dodaje się cytrusowych chmieli, a aromat uzyskuje się przez dodatki kolendry, curacao, skórek cytrusów i innych przypraw. To Twoja receptura, więc zrobisz jak zechcesz, ale ja nie dawałbym słodu pszenicznego tylko niesłodowaną pszenicę i chmielenie tylko na goryczkę np. Lubelskim. Reszta aromatów ze skórek - możesz namoczyć w alkoholu i dorzucić na cichą. Dodatkowo możesz dorzucić rumianku albo/i kminku, tylko z umiarem - fajnie współgra z cytrusami.

 

 

 

Jednak ja nie mogę się wypowiedzieć na temat dodatków, bo curacao i pomarańczy jeszcze nie używałem, ciężko mi ocenić ja to wpłynie na profil piwa.

 

 

Znaczy, że nie warzyłeś jeszcze wita - zatem Twoja pomoc jest bezużyteczna...

Link to comment
Share on other sites

Ja wita warzyłem jako 3 swoją warkę i też napaliłem się na cytrusy :D normalnie widziałem już te cytryny, cytrynowe chmiele, cytrynowość i lemonkowość i... Na szczęście wyszedł mi dobry Witbier a nie piwo cytrynowe ;) Ja u siebie dodałem o oprócz kolendry po 50g suszonego curacao i suszonych skórek pomarańczy do tego jeszcze zest z kolejnych 2 pomarańczy i 2 cytryn. Na cichą dodatkowo dodałem kilkanaście liści kafiru i jedną trawę cytrynową. Wizja niesamowitej cytrnowości zniknęła po wypiciu pierwszej próbki do pomiaru BLG. Okazało się cytrusowość ma wiele obliczy :P I w moim witku starła się cytrusowość cytrynowa z zestu, kafiru i trawy cytrynowej z tą z pomarańczy i curacao i nijak do siebie to nie pasowało. Cała historia ma pozytywne zakończenie gdyż piwo ułożyło się znakomicie po 3 tygodniach w butelkach (cytrynowość został przykryta przez cytrsowość pomarańczy i curacao). Dla czego o tym piszę, a no dla tego że warto sobie rozważyć jaką cytrusowość chce się uzyskać. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że dla mnie Witbier w parze idzie z pomarańczą ale już nie z cytryną :)  Kolendra i goryczka z curacao pasują świetnie do pomarańczy ale z kwaśną cytryną niestety imho to złe połączenie.
Co do składników ja robiłem ze słodem pszenicznym (wybrałem opcję łatwiejszą gdyż jestem początkującym piwowarem) i piwo wyszło jak należy.

PS. Odnośnie dodatków na cichą, ja swoje wrzuciłem do niewielkiej ilości wrzątku (tak tylko aby przykryło całość), pogotowałem kilka minut (chyba nawet nie 5min) i całość wlałem do fermentora.

Edited by SebeQ
Link to comment
Share on other sites

Generalnie do witbiera nie dodaje się cytrusowych chmieli, a aromat uzyskuje się przez dodatki kolendry, curacao, skórek cytrusów i innych przypraw. To Twoja receptura, więc zrobisz jak zechcesz, ale ja nie dawałbym słodu pszenicznego tylko niesłodowaną pszenicę i chmielenie tylko na goryczkę np. Lubelskim. Reszta aromatów ze skórek - możesz namoczyć w alkoholu i dorzucić na cichą. Dodatkowo możesz dorzucić rumianku albo/i kminku, tylko z umiarem - fajnie współgra z cytrusami.

 

 

 

Jednak ja nie mogę się wypowiedzieć na temat dodatków, bo curacao i pomarańczy jeszcze nie używałem, ciężko mi ocenić ja to wpłynie na profil piwa.

 

 

Znaczy, że nie warzyłeś jeszcze wita - zatem Twoja pomoc jest bezużyteczna...

Jeżeli do wita rzeczywiście nie używa się cytrusowych chmieli, to rzeczywiście mój błąd i nie powinienem się wypowiadać, wybacz :)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Jeżeli do wita rzeczywiście nie używa się cytrusowych chmieli, to rzeczywiście mój błąd i nie powinienem się wypowiadać, wybacz

Nie o to chodzi, jak ktoś chce, to może, natomiast całe sedno wita to kolendra i cytrusy (pomarańcze), a Ty tego nie używałeś. 

Link to comment
Share on other sites

Witam Mam zamiar uwarzyć piwo w stylu Imperial Witbier 16,5 BLG. Nie znalazłem interesującej mnie receptury

Nie znalazłeś, bo wzmocniony Witbier, to już nie Witbier. Ludzie różne cuda wymyślają, ale tworzenie Imperial Witbier mija się z celem. To piwo nie może być mocne, to wbrew jego naturze. To tak jakbyś chciał stworzyć, dajmy na to, Super Ekstra Stronga 8 Blg i 3% alkoholu, to bez sensu. 

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Pinta ma imperial witbier Viva la Vita Piwo mi bardzo podeszło i dlatego chciałem stworzyć coś swojego

Nazwali to piwo w ten sposób, bo z Witbierami Polacy już trochę się oswoili, z grubsza wiedzą o co chodzi. Gdyby napisali np Grand Cru

, to mało kto wiedziałby czego oczekiwać. 

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

 

 

Jacenty lepszym przykładem byłoby imperial grodziskie

Nie wiem, czy wiesz, ale w latach 90 takie piwo było produkowane w browarze w Grodzisku :) Nazywało się Grodzisz i miało ~12 blg :) Także akurat słabo się tu wstrzeliłeś :P

Link to comment
Share on other sites

Heh nie wyszło. Grodziskie zawsze mi się kojarzyło z lekkim niskoalkoholowym piwem.

Wynika z tego że część styli może być imperial, a część nie.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.