Skocz do zawartości

Szybki Wit


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Chciałbym uważyć Witbier`a tak aby móc się nim raczyć już na początku sierpnia. Teraz pytam was drodzy koledzy piwowarzy czy macie jakieś rady aby być może szybciej przefermentować?

Bo planuję zwiększyć temperaturę fermentacji pod koniec burzliwej.

I są jakieś triki aby w krótkim czasie wyklarować piwo, wiem że wit mętny być musi ale nie chce mieć "mułu" na dnie każdej butelki.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Chciałbym uważyć Witbier`a tak aby móc się nim raczyć już na początku sierpnia. Teraz pytam was drodzy koledzy piwowarzy czy macie jakieś rady aby być może szybciej przefermentować?

Bo planuję zwiększyć temperaturę fermentacji pod koniec burzliwej.

I są jakieś triki aby w krótkim czasie wyklarować piwo, wiem że wit mętny być musi ale nie chce mieć "mułu" na dnie każdej butelki.

 

Pozdrawiam

 

Po głównej fermentacji obniż temperaturę do 4-8°C z przelewaniem na cichą lub bez. Możesz wspomóc się żelatyną, choć dla wita, myślę, że wystarczy tylko niska temperatura.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.