Jurek3434 Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 Witam Chciałbym uważyć Witbier`a tak aby móc się nim raczyć już na początku sierpnia. Teraz pytam was drodzy koledzy piwowarzy czy macie jakieś rady aby być może szybciej przefermentować? Bo planuję zwiększyć temperaturę fermentacji pod koniec burzliwej. I są jakieś triki aby w krótkim czasie wyklarować piwo, wiem że wit mętny być musi ale nie chce mieć "mułu" na dnie każdej butelki. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 Witam Chciałbym uważyć Witbier`a tak aby móc się nim raczyć już na początku sierpnia. Teraz pytam was drodzy koledzy piwowarzy czy macie jakieś rady aby być może szybciej przefermentować? Bo planuję zwiększyć temperaturę fermentacji pod koniec burzliwej. I są jakieś triki aby w krótkim czasie wyklarować piwo, wiem że wit mętny być musi ale nie chce mieć "mułu" na dnie każdej butelki. Pozdrawiam Po głównej fermentacji obniż temperaturę do 4-8°C z przelewaniem na cichą lub bez. Możesz wspomóc się żelatyną, choć dla wita, myślę, że wystarczy tylko niska temperatura. Jurek3434 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 Ja nie robię nic i po miesiącu od warzenia wit jest do picia, klarowny jak kryształ górski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 Wystarczy 2 tygodnie burzliwej i do butelek (to pewnie zależy też od drożdży jakich chcesz użyć), jak użyje się nie starego chmielu to po tygodniu da się pić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.