Rubio Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 Witajcie, Trochę poczytałem i chciałbym zacząć kompletowanie sprzętu. Z tego co piszecie to ani na alepiwo.pl ani na browamator.pl w gotowych zestawach nie ma wszystkich potrzebnych rzeczy albo są takie które powinno się zastąpić czymś inny. Dlatego chciałem Was prosić o pomoc w stworzeniu takiego zestawu żeby potem nie robić kolejnego zamówienia. Z góry dzięki za pomoc. GrzegorzG 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 ani na alepiwo.pl ani na browamator.pl w gotowych zestawach nie ma wszystkich potrzebnych rzeczy to może lepiej zadzwoń do Piotra z alepiwo.pl to pewnie szybko i skutecznie "zmodyfikujecie" jakiś zestaw. I nie gniewaj się, ale chyba nie jesteś wyjątkowy jakiś, a temat był wielokrotnie wałkowany na forum więc wystarczy poszukać i poczytać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rubio Posted July 1, 2016 Author Share Posted July 1, 2016 Może nie jestem wyjątkowy ale robiąc taki zestaw można wielu nowym na forum pomóc albo zainspirować sklepy do zmodyfikowania swoich zestawów W sumie to na allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/piwo-domowe-mega-zestaw-22-czesci-brew-kit-wypas-i6003522365.html?reco_id=cc1dbe5a-3f9f-11e6-b8fa-56847afe9799&ars_rule_id=201#thumb/8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 W sumie to na allegro znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/pi..._id=201#thumb/8 no to terz sie wykazałeś inicjatywą i nie czekałęś na "podanie na tacy" więc tak na szybko: - 2x kranik spustowy z reduktorem osadu - zbędne reduktory i po co 2 szt, karaników ale może być i tak - szczotka do butelek (kiepska szczotka) - profesionalny termometr (jasne nawet bardzo profesjonalny ) ale generalnie nie jest źle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 (edited) Niedawno zrobiłem koledze takie gotowe zestawienie co powinien kupić aby zacząć warzyć. Myślał o kupieniu zestawu super start z Browamatora albo z TwójBrowar. Odradziłem mu to i zaproponowałem to: Lita produktów w miniaturkach. + do tego kapslownica Regina za 104 złote http://allegro.pl/wloska-kapslownica-stolowa-regina-najtaniej-i6060878231.html polecam od razu zainwestować w porządną kapslownicę. Kupiłem ją i sprawdza się świetnie. - Wężyk silikonowy jest zaznaczony jako 2 sztuki, bo 1 sztuka to 0,5m, 2 sztuki to 1 metr itd. - Wiadra są przeźroczyste w odróżnieniu od tych z zestawu startowego. Są one droższe ale dużo wygodniejsze bo zawsze możesz zajrzeć do środka bez potrzeby otwierania. - Są tu łącznie 3 wiadra. Ja robię tak, że wiadro z kranikiem stoi ciągle puste a piwa fermentują w pozostałych wiadrach bez kranika. Chodzi o to, że wiadro z kranikiem jest niezbędne podczas warzenia piwa (do filtracji) i do butelkowania gotowego piwa. - filtrator z oplotu można zrobić samemu i będzie to wtedy koszt ok. 15zł. - do zestawów surowców nie są dodawane drożdże, dlatego są tu na liście. -plus ewentualnie chłodnica zanurzeniowa. Można też chłodzić innymi sposobami np. w wannie. -plus garnek ok. 30 litrowy np. emaliowany. Koszt ok 120-140zł Uwarzyłem 16 warek gdybym na dzień dzisiejszy miał sobie skompletować zestaw to tak by to wyglądało. Edited July 2, 2016 by darinho Rubio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tauruss Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 Chemii nie kupujcie w sklepach piwnych, bo zdzierają strasznie - na allegro za 7 zł dostaje się kilogram, a nie 100 gram. A tego akurat trochę schodzi. Przy okazji od razu warto kupić NaOH, który jakoś zawsze jest pomijany w zestawach na start. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rubio Posted July 2, 2016 Author Share Posted July 2, 2016 Dlaczego tylko jedno wiadro z kranikiem? Przecież jak masz piwo zostawione na burzliwą a potem chcesz przelać na cichą fermentacje to lepiej żeby oba miały kraniki bo potem z cichej od razu butelkujesz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darinho Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 (edited) Ja fermentuję w wiadrach bez kranika. Po cichej zlewam piwo znad osadu do wiadra z kranikiem, do którego wczesniej wlewam wodę z cukrem do refermentacji. Wiadro z kranikiem służy mi do butelkowania i wysładzania podczas warzenia. Edited July 6, 2016 by darinho Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piter88 Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 Ja fermentuje też tylko w wiadrach bez kranika ale za to z pierwszego zestawu do warzenia jedno wiadro z kranikiem służy zawsze tylko jako wiadro do wysładzania a drugie tylko do rozlewu. Kranik do wysładzania nie musi być za każdym razem ekstremalnie dezynfekowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikadorus Posted July 2, 2016 Share Posted July 2, 2016 Dlaczego tylko jedno wiadro z kranikiem? Przecież jak masz piwo zostawione na burzliwą a potem chcesz przelać na cichą fermentacje to lepiej żeby oba miały kraniki bo potem z cichej od razu butelkujesz... Fermentowanie w wiadrze z kranem to proszenie się o infekcje. Co do zestawu to główne pytanie - czy chcesz warzyć z ekstraktów/brewkitów czy też ze słodów? Opcja ze słodami jest najtańsza w produkcji, ale trzeba liczyć z 5h więcej roboty niż przy puszkach, które własciwie to tylko zalewasz wodą (brewkit) lub chmielisz (ekstrakty). Dodatkowo do słodów potrzebujesz garnka powyżej 30l (dla sensownej warki) oraz chłodnicy zanurzeniowej... oraz czasami taboretu gazowego (mam indukcje - ciężki gar by ją pewnie dobił). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rubio Posted July 3, 2016 Author Share Posted July 3, 2016 Wypróbuję pewnie wszystkiego jednak ostatecznie chciałbym warzyć ze słodów dlatego od razu chciałbym zacząć tworzyć zestaw który będę mógł rozbudowywać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Ja za swój filtrator dałem 25 zł, więc dla mnie te 10 zł to śmieszna oszczędność tym bardziej że trzeba przy tym dłubać. Co do fermentorow to ja używam tylko z kranikami, coś za coś, więcej pracy przy myciu i dezynfekcji (rozkrecanie kranika) ale za to dużo mniej pracy przy przelewaniu, nie trzeba się bawić w wezyki, tylko przelewa się kranikiem a osad zostaje na dnie. Co do infekcji to przy standardowym myciu i dezynfekcji nie widzę tutaj żadnego zagrożenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Mogę wypowiedzieć się na przykładzie własnych zakupów w alepiwo.pl . Punktem wyjścia był oferowany tam zestaw sprzętowy optimum. Okazało się że cena zestawu to suma poszczególnych składników, czyli warto go modyfikować. Poza tym kontakt ze sklepem (i dogadywanie modyfikacji) to sama przyjemność. Sugerowałbym (nawet niezależnie od sklepu gdzie będą dokonywane zakupy): - koniecznie brać przezroczyste wiadra (zaglądanie do środka nie wymaga otwierania, więc można to robić często. Walor edukacyjny nie do przecenienia na początku przygody z warzeniem). - biowinową rurkę do rozlewu z zestawu zamienić na tę: http://www.alepiwo.pl/?produkty/sprzet/rozlew/wezyk-do-przelewania-z-rurka-29cm.html. W przeciwieństwie do biowinowej, wężyk ma właściwą średnicę żeby nałożyć ją na kranik, rurka jest z reduktorem osadów który można zdjąć w razie potrzeby. Także rurka z zaworkiem grawitacyjnym może być podłączona bez problemu. - kapslownica młotkowa to zło, brać Eternę, lub najlepiej stołową - najtańsza stołowa z allegro, to jakieś 80 zł z przesyłką. - kupić filtrator z oplotu, ten z alepiwo był bardzo fajnie zrobiony i niedrogi (20zł). - warto dokupić termometry ciekłokrystaliczne na wiadra - okazały się dość przydatne, pomagają oszacować temp. fermentacji. - jeśli jest się niezdarą jak ja, kupić 2 sztuki areometrów i od razu schować na dno szuflady rurki szklane z zestawu. Zamiast tego warto dokupić cylinder plastikowy. - miarki do cukru wywalić, nieprzydatne. - pirosiarczyn sodu zastąpić nadwęglanem sodu, który nie śmierdzi (w przyszłości i tak warto kupować na allegro na kilogramy, dużo taniej). - dokupić jeszcze desprej (bardzo wygodny do szybkiej, "punktowej" dezynfekcji) - dołożyć wskaźnik skrobi - reduktor osadu jest dyskusyjny, ja dołożyłem, ale nie bardzo widzę korzyści z zakupu (przynajmniej niska cena, więc nie żal ) - dokupić klips do rurek, ułatwia rozlewanie do butelek czy przelewanie między wiadrami, jeśli nie ma się pomocnika. Dodatkowe obserwacje po 2 warkach z zacieraniem ze słodów (nawiasem mówiąc, nie ma czego się bać ): - nie mam chłodnicy zanurzeniowej ani wanny, chłodzę w kastrze budowlanej - wydłuża to trochę proces (o 1h), ale jest skuteczne przy częstej wymianie wody i skorzystaniu z zamrożonych butelek w końcowej fazie. - Garnek 30l ląduje na płycie elektrycznej, póki co nie pękła Rubio 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DrN Posted July 6, 2016 Share Posted July 6, 2016 Dołączę się do tematu, bo sam chce zacząć przygodę. Czyli lepiej nie brać fermentatorów z kranikiem? Tylko kupić klips i grawitacyjnie butelkować/przelewać na cichą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted July 6, 2016 Share Posted July 6, 2016 Na pewno musisz miec jedno z kranem do butelkowania i filtracji. Butelkowanie bez kranu to dramat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted July 6, 2016 Share Posted July 6, 2016 Butelkowanie bez kranu to dramat. nie twierdzę, że dobry i wygodny sposób, ale nazywanie tego dramatem wynika chyba z braku wprawy/doświadczenia czy czego tam jeszcze. Może więc nie demonizuj bo ludzie to czytają i uwierzą w takie rzeczy, a niepotrzebnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted July 6, 2016 Share Posted July 6, 2016 A ja myślę, że potrzebnie, bo po co ktoś nowy ma się pierdzielić z tym w ten sposób, skoro może wygodnie, bez ponoszenia dodatkowych kosztów. I tak jedno wiadro z kranem do filtracji musi mieć (no chyba, że BIAB). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted July 8, 2016 Share Posted July 8, 2016 Podobnie sprawa ma się z fermentorami z kranikiem. Niepotrzebnie zostało to przedstawione jako "dramat". Nie rozumiem skąd taka obawa o infekcje ja używam tych fermentorów do wszystkiego i nie ma żadnych problemów. Wystarczy każdy fermentor zdezynfekować (co i tak się robi zawsze) i można w nim śmiało fermentować. Oszczędza to czas i zabawę z wężykami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted July 8, 2016 Share Posted July 8, 2016 Ja tam wolę się bawić z wężykiem niż za każdym razem rozkręcać i czyścić kranik w środku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted July 9, 2016 Share Posted July 9, 2016 Pewnie, że można fermentować w wiadrze z kranikiem, ale po pierwsze trzeba o wiele bardziej dbać o higienę, ryzyko zakażenia jest większe (szczególnie jeśli ktoś wpadnie na pomysł pobierania próbek przez kran). Dużo osób fermentowało w wiadrze z kranikiem, aż do pierwszego wycieku z kranu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monipy Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 Hej, mam nadzieję, że nikt nie będzie miał nic przeciwko jeżeli podłączę się do tego tematu ze swoim zapytaniem. Z racji, że mój chłopak niedługo obchodzi urodziny to wymarzyłam sobie, że na prezent zakupię mu zestaw piwowarski. Zorientowałam się już, że większość z was dosyć niechętnie podchodzi do gotowych zestawów, ale kompletnie nie czuję się na siłach aby skompletować coś sama. Po dłuższych poszukiwaniach znalazłam takiego "gotowca" w sklepie "Piwny Kraft". https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Zestaw-Zaawansowany/278 albo taki: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Zestaw-Podstawowy/277 Czy jakiś życzliwy Pan (albo Pani ) mógłby spojrzeć i doradzić mi który zestaw jest odpowiedni na początek? Z racji, że jest to prezent mający na celu zachęcenie do rozwinięcia tego hobby, to w moim założeniu powinien być to podstawowy zestaw umożliwiający uwarzenie piwa. Jak mu się spodoba, to będzie sobie go dalej powolutku ulepszał. Chciałabym też, w miarę możliwości, zmieścić się w okolicach 300 zł (już z produktami i garnkiem). Pomożecie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 Dwa fermentory to podstawa, brakuje jeszcze garnka i chłodnicy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebeQ Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 (edited) Hej, mam nadzieję, że nikt nie będzie miał nic przeciwko jeżeli podłączę się do tego tematu ze swoim zapytaniem. Z racji, że mój chłopak niedługo obchodzi urodziny to wymarzyłam sobie, że na prezent zakupię mu zestaw piwowarski. Zorientowałam się już, że większość z was dosyć niechętnie podchodzi do gotowych zestawów, ale kompletnie nie czuję się na siłach aby skompletować coś sama. Po dłuższych poszukiwaniach znalazłam takiego "gotowca" w sklepie "Piwny Kraft". https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Zestaw-Zaawansowany/278 albo taki: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Zestaw-Podstawowy/277 Czy jakiś życzliwy Pan (albo Pani ) mógłby spojrzeć i doradzić mi który zestaw jest odpowiedni na początek? Z racji, że jest to prezent mający na celu zachęcenie do rozwinięcia tego hobby, to w moim założeniu powinien być to podstawowy zestaw umożliwiający uwarzenie piwa. Jak mu się spodoba, to będzie sobie go dalej powolutku ulepszał. Chciałabym też, w miarę możliwości, zmieścić się w okolicach 300 zł (już z produktami i garnkiem). Pomożecie? Ten pierwszy zestaw wygląda lepiej, wystarczy dokupić garnek 30l (imho chłodnica nie jest niezbędna przynajmniej na początku, ja nie mam a 4 warki już zrobione i 5 w drodze. Wystarczy wanna z zimną wodą) i zestaw oczywiście zestaw do warzenia na bazie słodów. Na pierwszy ogień polecałbym jednak uwarzenie piwa z Brewkita (takie puszki z ekstraktem które rozrabia się z wodą, ew. drugą puszką słodu i ew. dodatkowymi chmielami). Będziesz miała dużo większą pewność że piwo wyjdzie jak należy i nie trzeba do tego wielkiego garnka (ja swoje pierwsze, właśnie z Brewkitu zrobiłem w 5L). Jeżeli zdecydujesz się na to drugie rozwiązanie, to możesz odpuścić sobie z zaawansowanego zestawu filtrator z oplotu i zacisk (dla mnie ten zacisk jest za luźny na wąż silikonowy a oba kupowałem w Piwnymkrafcie), jak chcesz przyoszczędzić to możesz na razie z zestawu wywalić rurkę do rozlewu, jest wygodna ale nie niezbędna. Generalnie Pan z Piwnegokraftu na pewno pomoże Ci dobrać odpowiednie elementy do twoich potrzeb IMHO równie ważną rzeczą jak sprzęt jest znalezienie miejsca do przeprowadzenia fermentacji. Pomyśl w którym pomieszczeniu twój chłopak będzie mógł postawić fermentor aby dać drożdżom optymalną temperaturę fermentacji a w lato z tym może być problem. Dla większości piw górnej fermentacji taką w miarę przyzwoitą temperaturą będzie około 18-19 stopni. Życzę powodzenia Jak byś miała dalsze wątpliwości to pytaj śmiało. Edited July 13, 2016 by SebeQ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
monipy Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 Hej, mam nadzieję, że nikt nie będzie miał nic przeciwko jeżeli podłączę się do tego tematu ze swoim zapytaniem. Z racji, że mój chłopak niedługo obchodzi urodziny to wymarzyłam sobie, że na prezent zakupię mu zestaw piwowarski. Zorientowałam się już, że większość z was dosyć niechętnie podchodzi do gotowych zestawów, ale kompletnie nie czuję się na siłach aby skompletować coś sama. Po dłuższych poszukiwaniach znalazłam takiego "gotowca" w sklepie "Piwny Kraft". https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Zestaw-Zaawansowany/278 albo taki: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Zestaw-Podstawowy/277 Czy jakiś życzliwy Pan (albo Pani ) mógłby spojrzeć i doradzić mi który zestaw jest odpowiedni na początek? Z racji, że jest to prezent mający na celu zachęcenie do rozwinięcia tego hobby, to w moim założeniu powinien być to podstawowy zestaw umożliwiający uwarzenie piwa. Jak mu się spodoba, to będzie sobie go dalej powolutku ulepszał. Chciałabym też, w miarę możliwości, zmieścić się w okolicach 300 zł (już z produktami i garnkiem). Pomożecie? Ten pierwszy zestaw wygląda lepiej, wystarczy dokupić garnek 30l (imho chłodnica nie jest niezbędna przynajmniej na początku, ja nie mam a 4 warki już zrobione i 5 w drodze. Wystarczy wanna z zimną wodą) i zestaw oczywiście zestaw do warzenia na bazie słodów. Na pierwszy ogień polecałbym jednak uwarzenie piwa z Brewkita (takie puszki z ekstraktem które rozrabia się z wodą, ew. drugą puszką słodu i ew. dodatkowymi chmielami). Będziesz miała dużo większą pewność że piwo wyjdzie jak należy i nie trzeba do tego wielkiego garnka (ja swoje pierwsze, właśnie z Brewkitu zrobiłem w 5L). Jeżeli zdecydujesz się na to drugie rozwiązanie, to możesz odpuścić sobie z zaawansowanego zestawu filtrator z oplotu i zacisk (dla mnie ten zacisk jest za luźny na wąż silikonowy a oba kupowałem w Piwnymkrafcie), jak chcesz przyoszczędzić to możesz na razie z zestawu wywalić rurkę do rozlewu, jest wygodna ale nie niezbędna. Generalnie Pan z Piwnegokraftu na pewno pomoże Ci dobrać odpowiednie elementy do twoich potrzeb IMHO równie ważną rzeczą jak sprzęt jest znalezienie miejsca do przeprowadzenia fermentacji. Pomyśl w którym pomieszczeniu twój chłopak będzie mógł postawić fermentor aby dać drożdżom optymalną temperaturę fermentacji a w lato z tym może być problem. Dla większości piw górnej fermentacji taką w miarę przyzwoitą temperaturą będzie około 18-19 stopni. Życzę powodzenia Jak byś miała dalsze wątpliwości to pytaj śmiało. Bardzo dziękuję za wyczerpującą wypowiedź Do Piwnego Kraftu też się zamierzam osobiście udać, ale to niestety drugi koniec Warszawy i to jeszcze po przekątnej..., więc chciałam wcześniej zbadać temat, żeby nie pojechać na darmo . Co do tego Brekwitu, to czy są jakieś typy które są "łatwiejsze" od innych? Czy w tym przypadku rodzaj piwa nie ma znaczenia? Zmartwiłeś mnie trochę tą temperaturą, bo obawiam się, że u mnie w mieszkaniu jest ona teraz nieosiągalna w żadnym pomieszczeniu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateos Posted July 14, 2016 Share Posted July 14, 2016 W takim razie coś w stylu belgijskiego, lub wygospodarowanie miejsca w lodówce, złożenie pudla styropianowego i mrożenie petów, zimna piwnica u znajomych . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.