Skocz do zawartości

Drożdże suche i ich podział.


Skajo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Dotychczas warzyłem standardowo warki 20 litrowe. Mam zamiar to zmienić i warzyć warki 20 litrowe i również 10 litrowe. Używałem zazwyczaj suchych drożdży S-04 czy US-05 sypiąc paczkę na 20 litrową warkę. Zastanawiam się jak teraz to rozwiązać. Podejrzewam że dzielenie paczki w stosunku 1/3 do 2/3 może skończyć się tym że będzie ich za mało. Z drugiej strony nie wiem jak z sypaniem połowy paczki na warkę 10 litrów, mianowicie czy bezpiecznie jest przechowywać takie otwarte drożdże i ewentualnie jak je przechowywać. Z góry dziękuję za pomoc :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem że wypadałoby się wtedy przerzucić już na drożdże płynne. Może też warto wspomnieć że planuję, że warki mogą się od siebie diametralnie różnić w rozumieniu że będą to inne piwa. Nie jestem pewny czy jest to jakiś problem, ale zakładam że tak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie płynne tylko gęstwa po suchych, po zlaniu piwa zbierasz drożdże z dna wiadra i zadajesz do kolejnego. Niech piwa są różne, to aż tak nie przeszkadza, ale piszesz, że używasz s04 albo us05, wiec robisz np 3-4piwa na jednej saszetce zadając do kolejnych warek gęstwę z poprzedniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.