Skajo Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 Witam. Dotychczas warzyłem standardowo warki 20 litrowe. Mam zamiar to zmienić i warzyć warki 20 litrowe i również 10 litrowe. Używałem zazwyczaj suchych drożdży S-04 czy US-05 sypiąc paczkę na 20 litrową warkę. Zastanawiam się jak teraz to rozwiązać. Podejrzewam że dzielenie paczki w stosunku 1/3 do 2/3 może skończyć się tym że będzie ich za mało. Z drugiej strony nie wiem jak z sypaniem połowy paczki na warkę 10 litrów, mianowicie czy bezpiecznie jest przechowywać takie otwarte drożdże i ewentualnie jak je przechowywać. Z góry dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 Rozwiązaniem może być używanie gęstwy. Robił bym najpierw warkę małą z saszetki i potem gęstwę wg. wyliczeń kalkulatora do dużej warki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted July 1, 2016 Author Share Posted July 1, 2016 Rozumiem że wypadałoby się wtedy przerzucić już na drożdże płynne. Może też warto wspomnieć że planuję, że warki mogą się od siebie diametralnie różnić w rozumieniu że będą to inne piwa. Nie jestem pewny czy jest to jakiś problem, ale zakładam że tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 Nie płynne tylko gęstwa po suchych, po zlaniu piwa zbierasz drożdże z dna wiadra i zadajesz do kolejnego. Niech piwa są różne, to aż tak nie przeszkadza, ale piszesz, że używasz s04 albo us05, wiec robisz np 3-4piwa na jednej saszetce zadając do kolejnych warek gęstwę z poprzedniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 dawaj całą, i tak ich dajesz za mało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted July 1, 2016 Author Share Posted July 1, 2016 Możesz rozwinąć dlaczego za mało ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 http://www.piwo.org/topic/3768-drozdzowa-arytmetyka-zadawanie-suchych-plynnych-startery-itp/ jkx6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted July 1, 2016 Author Share Posted July 1, 2016 Rozumiem. Czyli chyba rzeczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie zabawa z gęstwą. Ewentualnie po paczce na każdą warkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted July 23, 2016 Author Share Posted July 23, 2016 Ponawiam temat z odrobinę innym pytaniem. Czy drożdże suche można zamrozić ? W sensie przed zadaniem ich do brzeczki. Czy suche nieuwodnione drożdże można zamrozić ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 23, 2016 Share Posted July 23, 2016 Ale po co? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted July 23, 2016 Author Share Posted July 23, 2016 Może inaczej, czy mogę bezproblemowo przechowywać np. pół paczki suchych drożdży po otworzeniu paczki, jeśli tak to jak ? Lodówka/zamrażarka/coś innego ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.