Skocz do zawartości

Stary chmiel - czy da się obliczyć "ak"


rkkr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

 

Mam pytanie związane ze starzeniem się chmielu. 

Mam chmiel Magnum i Lubelski. Oba ze zbioru 2014. Przechowywane w zamkniętym opakowaniu (tj. w rozciętym oryginalnym opakowaniu włożonym do dwóch woreczków strunowych) w lodówce (w temp. 4-6 stopni) od momentu zakupu, tj. od listopada 2015. 

 

Magnum na etykiecie ma 12% ak, a Lubelski 3,5% ak.

Szukając na forum, znalazłem temat odnośnie starego chmielu. Wynika z niego, że jeżeli w zapachu nie ma czegoś niepokojącego to można zaryzykować jego użycie.

 

I moje pytanie: czy jest możliwość chociaż zgrubnego oszacowania ile % ak ma teraz ten chmiel? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedź. Z tego co na szybko sprawdziłem to BeerSmith ma taką opcję. Trzeba tam wpisać wartość procentową HSI (Hop Storage Index) i w tym pkt mam dylemat jaką wartość przyjąć..

 

Znalazłem także taki artykuł link   ale nie ma w nim danych dotyczących chmielu Lubelskiego ani Magnum...

Edytowane przez rkkr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.