Jump to content
marbelka

spadek wskazania refraktometru po mrożeniu brzeczki

Recommended Posts

brzeczkę odzyskaną z chmielin wlewam do PET-a i mrożę , potem po rozmrożeniu dolewam do gotującej się brzeczki przy kolejnej warce

Startery robiłem na suchym ekstrakcie,ale teraz postanowiłem zrobić z tej odzyskanej z chmielin zamrożonej brzeczki

Przed mrożeniem było 11st wg refraktometru ,jakie było moje zdziwienie,gdy po rozmrożeniu pokazuje 6

Czy mrożenie ma wpływ na załamanie się światła w brzeczce?Smak ma słodki,jak przed mrożeniem.Nie mam "spławika",żeby sprawdzić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak technicznie się zapytam, czy rozmrożoną brzeczkę dokładnie wymieszałeś? Często tak jest że po rozmrożeniu robią się w niej warstwy - z wierzchu zbiera się woda, natomiast z dołu gęsty ekstrakt. Wydaje się to trochę nie możliwe, bo mrożenie nie powinno wpływać na załamanie światła. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

i to chyba jest wytłumaczenie-nie mieszałem,żeby się nie poderwały resztki z dna ,po odkręceniu butelki odlałem trochę do szklaneczki i reszta do gara ,do zagotowania.Teraz nie sprawdzę,bo jest na mieszadle,ale na drugi raz to zrobię

Dzięki Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...