mandragorasc Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 Witam, podczas 2-3 dnia fermentacji cydru na drożdżach z gozdawy G1 do cydru z soków riviva jabłokowego, zaczyna się wydobywać zapach siarkowodoru, czy to jest normalne, teraz są upały więc temperatura może sięgać do 30 stopni, co może być powodem tego siarkowodoru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 (edited) Występowanie siarkowodoru podczas fermentacji burzliwej jest zjawiskiem dość powszechnym, nie masz czym się przejmować. Z czasem zapach zniknie sam. Zawsze można wrzucić do fermentora kawałek miedzi, np. w moim przypadku wrzucam 2 metry odizolowanego przewodu 2,5mm2 zwiniętego w sprężynkę (oczywiście porządnie zdezynfekowanego) P.s 30 stopni dobrze nie wpłynie na ogólny smak i zapach przyszłego cydru, na przyszłość zapewnij mu niższą temperaturę Edited June 27, 2016 by Versaar mandragorasc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Culter Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 (edited) Nie martw się, w Witbierze na drożdżach Gozdawy podczas burzliwej było czuć to samo. W gotowym piwie zapachu jaj nie było wcale. Edited June 27, 2016 by Culter mandragorasc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted June 27, 2016 Share Posted June 27, 2016 Warto dosypać trochę pożywki lub witaminy B mandragorasc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandragorasc Posted June 27, 2016 Author Share Posted June 27, 2016 Mam nadzieje ze bedzie ok, wczesniej robilem cydr na innych drozdzach i soku dlatego troche mnie to zaniepokoilo :-) wiem ze 30 stopni to duzo ale w warunkach mieszkalnych w bloku ciezko o niskie temperatury latem chociaz przymierzam sie do budowy chlodziarki ze styropianu zasilanej ogniwami peltiera :-) Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandragorasc Posted June 27, 2016 Author Share Posted June 27, 2016 Warto dosypać trochę pożywki lub witaminy BAle czy warto otwierac ponownie fermentor? Teraz sporo syfu lata w powietrzu i istnieje ryzyko ze jak otworze fermentor to zapach zwali mnie z nog Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandragorasc Posted June 29, 2016 Author Share Posted June 29, 2016 No to teraz kolejne pytanie zlałem trochę na próbę i po 5-6 dniach mam 0 blg ale w cydrze dalej czuć siarkowodór, nie jest on już tak intensywny jak na początku z rurki fermentacyjnej ale go czuć, co teraz mogę z tym zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 chociaz przymierzam sie do budowy chlodziarki ze styropianu zasilanej ogniwami peltiera :-) Jak coś Ci wyjdzie, to się pochwal. Mnie się nie udało - 60-watowy peltier schładzał powietrze w lodówce w tempie ok. 0,5oC/1h. Obawiam się, że w przypadku fermentującej brzeczki nie pokryłoby to nawet zysków cieplnych z fermentacji. A co do cydru, to bez pożywki będzie walić siarkowodorem, tyle że trzeba ją dodać zanim drożdże zaczną pracę. mandragorasc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandragorasc Posted July 1, 2016 Author Share Posted July 1, 2016 chociaz przymierzam sie do budowy chlodziarki ze styropianu zasilanej ogniwami peltiera :-)Jak coś Ci wyjdzie, to się pochwal. Mnie się nie udało - 60-watowy peltier schładzał powietrze w lodówce w tempie ok. 0,5oC/1h. Obawiam się, że w przypadku fermentującej brzeczki nie pokryłoby to nawet zysków cieplnych z fermentacji. A co do cydru, to bez pożywki będzie walić siarkowodorem, tyle że trzeba ją dodać zanim drożdże zaczną pracę. Czyli nic nie mozna juz zrobic z tym siarkowodorem? Nie jest szkodliwe pocie takiego cydru? Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 1, 2016 Share Posted July 1, 2016 Pocieszę Cię, że ostatnio piłem cydr "kraftowy" (bywają takie) i tak mocno walił siarką, że miałem wrażenie obgryzania łepków zapałek Czy picie czegoś takiego jest szkodliwe, to nie wiem, ale z czasem siarkowodór powinien zanikać. Poza tym w ogóle mam wrażenie, że cydry wymagają długiego leżakowania. Takie roczne i starsze są czasami naprawdę fajne. mandragorasc 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandragorasc Posted July 1, 2016 Author Share Posted July 1, 2016 Pocieszę Cię, że ostatnio piłem cydr "kraftowy" (bywają takie) i tak mocno walił siarką, że miałem wrażenie obgryzania łepków zapałek Czy picie czegoś takiego jest szkodliwe, to nie wiem, ale z czasem siarkowodór powinien zanikać. Poza tym w ogóle mam wrażenie, że cydry wymagają długiego leżakowania. Takie roczne i starsze są czasami naprawdę fajne.Dzieki za pomoc to pojdzie w butelke i 3 miesiace sobie polezy :-) Wysłane z mojego SM-N7505 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandragorasc Posted July 1, 2016 Author Share Posted July 1, 2016 Doradźcie mi jeszcze jedno, czy warto taki cydr zlewać na cichą czy lepiej od razu butelkować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted July 3, 2016 Share Posted July 3, 2016 Ostatnio butelkowałem cydr, który lekko dawał siarkowodorem. Jak po 2 miesiącach otworzyłem w celu spróbowania, to nie wyczułem ani grama poprzedniego zapachu, więc powinno się wszystko ułożyć Ja bym nie zlewał na cichą, bałbym się o jakąś infekcję/ocet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzdna Posted July 4, 2016 Share Posted July 4, 2016 Trochę w temacie, może to kogoś zainteresuje... Drożdże i sok z kartonu jak w pierwszym wpisie. Plus dodana odżywka z biowinu. 2,5 tyg.fermentacja w 5l balonie i ...zero piany przez cały ten okres :0 Chociaż rurka "bulkała" obawiałem się, że nic z tego. Ale pięknie odfermentowało do ok 0-0.5 Blg Przy butelkowaniu nie czułem siarki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandragorasc Posted July 10, 2016 Author Share Posted July 10, 2016 Zlałem cydr na cicha tydzień temu i wczoraj zabutelkowałem, zamach zanikł, wyszedł ok w smaku i zapachu ☺ Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.