Skocz do zawartości

Fermentacja burzliwa - jak powinna przebiegać?


socek

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj uwarzyłem swoje pierwsze piwo. Wszystko wyglądało ok rano. Ale teraz, piwo zaczęło mocno pachnieć (zapach przypominający gorzelnie), a piana na szczycie brzeczki jest nieregularna (w jednym miejscu jest wyżej, w drugim niżej, górki się robią, etc.). Pytanie: czy tak ma być?

I czy w ogóle przy fermentacji burzliwej fermentator zostawiamy otwarty, zamknięty, czy np. lekko uchylony?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powinien być zamknięty by do środka nic się nie dostało i nie zakażało brzeczki.

CO2 ze środka wydostanie się przez rurkę fermentacyjną.

Edytowane przez coelian
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wypadałoby się najpierw przywitać w odpowiednim dziale ;)

 

W czasie fermentacji burzliwej dzieją się różne rzeczy :D Kształt piany, zapachy itp. są przeróżne..

Na fermentację burzliwą fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wypadałoby się najpierw przywitać w odpowiednim dziale ;)

 

W czasie fermentacji burzliwej dzieją się różne rzeczy :D Kształt piany, zapachy itp. są przeróżne..

Na fermentację burzliwą fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej.

Robię dokładnie tak samo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

fermentor najlepiej zostawić lekko przykryty pokrywką, bez dociskania i bez rurki fermentacyjnej.

Ja jako nerwowy początkujący radzę iść na "nummer sicher" więc full opcja z rurką.

Ale teoretycznie przez lekko przykryty "dekiel" CO2 będzie się wydostawał a powietrze pozostanie na zewnątrz bo CO2 jest zdaje się cięższe od powietrza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.